פטור מהיטל השבחה

  • פטור מהיטל השבחה - הסבר
    יוגב | 16/08/2023 23:02

    מבקש עזרה, יש לנו דירה מושכרת שמתועדת לעבור התחדשות עירונית. גם אחרי שהדירה החדשה תהיה מוכנה, אנחנו מתכוונים להמשיך להשכירה ולא לחיות בה. לפי מה שקראתי, אחד התנאים לקבלת פטור מהיטל השבחה הוא: כאשר המטרה היא להרחיב או לבנות דירה למטרת מגורים בשטח שאינו עולה על 140 מ"ר, זאת במקרה שקרוב של בעל הנכס או בעל הנכס יגור בנכס במשך ארבע שנים עם סיומה של הבנייה. במידה ששטח הנכס גדול מ-140 מ"ר, יהיה צורך בתשלום יחסי להיקף הבנייה. כאמור גם אם הדירה תימכר בנקודת זמן עתידית, לא אחיה בה ולא קרובי משפחתי. עורך הדין של הפרויקט השיב לי שאחרי 4 שנים ממועד מסירת הדירה, יש לי פטור אוטומטי מהיטל השבחה. הבעיה שזה לא כתוב בלשון החוק. אם אני טועה, מבקש לדעת היכן רשום שאחרי 4 שנים ממועד קבלת הדירה החדשה אוכל למכור את הדירה (ללא מגורים בה) בפטור מהיטל השבחה. תודה

    • פטור מהיטל השבחה
      עו"ד אילן הלוי | 20/08/2023 08:43

      היי יוגב

      בתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה מוסדר נושא היטל ההשבחה וה]פטורים הניתנים.

      קיים פטור במידה וההרחבה היא עד 140 מ"ר (ובמידה ומעל ל- 140 מ"ר מקבלים פטור יחסי). פטור זה ניתן רק למי שמתגורר בדירה בעצמו או שקרובי משפחה דרגה ראשונה מתגוררים בה לפחות 4שנים. לכן אם אתה משכיר ותמשיך להשכיר- לא תוכל להנות מפטור זה (גם לאחר 4 שנים).

      אבל!!! - כל השאלה שלך לא ברורה לי. אם הדירה עוברת התחדשות עירונית ממילא היזם ישא בתשלומי היטל ההשבחה ככל ויהיו. לכן אני לא רואה כל סיבה שיחול עליך היטל השבחה נוסף לאחר גמר הפרויקט.

      בברכה,

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com

      • יוגב
        יוגב | 22/08/2023 10:04

        תודה על תשובתך עו"ד הלוי,
        אדייק את שאלתי: כל מה שאמרת עד עכשיו לגבי התיקון השלישי מובן לי.
        בחוזה של היזם מופיעה ערבות היטל השבחה. ערבות זו נועדה לכך שאם בעל הדירה ידרש לתשלום היטל השבחה ע"י הרשות המקומית, הערבות תופעל והיזם ישלמה. הבעיה: הערבות מוגבלת ל 48 חודשים מקבלת טופס האכלוס. מכאן הגיעה שאלתי לעו"ד המלווה את הפרויקט.
        הוא טען שאין צורך בערבות מעל ל 4 שנים כי אחרי 4 שנים יש פטור מהיטל השבחה.
        זה כמובן נכון רק אם אני מתגורר בדירה (או קרובי משפחתי).
        מכאן הגיעה שאלתי. מה קורה אחרי 4 שנים כאשר הדירה מושכרת ואני לא מתגורר בה מצד אחד. מצד שני ערבות היטל השבחה פגה ולא קיימת. עו"ד הדין טוען שאני פטור מהיטל השבחה אחרי 4 שנים. ביקשתי לדעת היכן זה כתוב בחוק.
        השבתי שזה נכון רק אם אני או קרובי משפחתי מתגוררים בדירה.
        לכך השיב שאני לא מבין את החוק.

        • היטל השבחה
          עו"ד אילן הלוי | 22/08/2023 10:23

          היי יוגב

          אני מבין את החוק כמוך. אני רק מנסה להבין את הסיטואציה.  כמו שכתבתי במידה ומדובר על פרויקט של תמ"א ממילא יש סעיף פטור מתשלום היטל השבחה, סעיף אחר שאינו קשור לפטור 140 מ"ר. לכן לא ברור לי למה ביקשתם ערבות כזאת ומה החשיפה שעורך הדין שלכם ראה לנגד עיניו.

          בכל מקרה- אם היזם עשה שימוש בסעיף הפטור של 140 מ"ר ובפועל לא עמדת בתנאים אלו אז למיטב הבנתי העיריה יכולה לדרוש את התשלום בעת המכירה של הדירה, מתי שהמכירה תהיה.

          בברכה,

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          שד' שאול המלך 8, ת"א
          נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com