אתיקה, היא אולי לא הכיוון הכי טוב לתקוף את הבעיה

  • אתיקה מקצועית
    רובי ציון | 02/08/2015 01:46

    שלום למנהלי הפורום,
    שאלתי היא בעניין אתיקה מקצועית .
    עו"ד מאד מוכר במסגרת עסקאות תמ"א 38 הנשכר על ידי ועל ידי 11 דיירים( 2 בניינים) ערך הסכם מול יזם שלא עשה דבר במשך 3 שנים מאז חתימת החוזה, לאחר התקופה הנל הגיח נספח לחוזה המרע חד משמעית את ההסכם בעניין : לוחות זמנים , מכירת הפרויקט ועוד...
    אני ודייר נוסף סירבנו לחתום על ההסכם בטענה שיש כבר חוזה החתום 3 שנים ויאללה להתחיל לעבוד שאר הדיירים בעצת עו"ד שלנו חתמו כי טען שהיזם יתבע אותם כי גורמים לו נזקים :עלויות תכניות ,היתרים בעיריה ועוד...
    כעבור מס' שבועות קיבלנו אני והדייר הנוסף שלא חתם על הנספח תביעה מאת הדיירים אצל המפקחת על המקרקעין ומגיש התביעה הוא לא אחר מאשר עו"ד המייצג אותי שתובע אותי בשם הדיירים באותו נושא שהוא מייצג אותי.
    הרבה עו"ד ששאלתי אותם האם תקין הדבר אמרו לי חד משמעית שאסור לו מה שגרם לי להבין מדוע נשלח משרד אחר במקומו יום לפני הדיון .
    יש כאן אולי דעות נוספות לפני שנגיש תלונה בועדת האתיקה?
    יש עוד מס' דברים הגורמים לי תמיהה לגבי התנהלותו אבל את זה כבר בפעם הבאה.
    אשמח לקבל תשובות לגבי המקרה הנ"ל.
    תודה

    • אתיקה, היא אולי לא הכיוון הכי טוב לתקוף את הבעיה
      א-ה | 02/08/2015 18:35

      אתה לא מציין האם עורך הדין שלך ושל שאר בעלי הדירות מקבל ישירות מבעלי הדירות את שכר טרחתו או ישירות מהייזם. בדרך כלל הייזם הוא שממן את שכרו של עורך הדין גם אם בעלי הדירות "בחרו" אותו, ולכן, יש מקרים שעוה"ד, מסיבות מובנות, דואג לייזם לא פחות מאשר לבעלי הדירות שאותם הוא אמור "כאילו" לייצג. לכן, מומלץ מאוד לרוץ ולשכור עורך דין חדש וטוב לא פחות, שיקבל את שכרו אך ורק ממך ומהדייר הנוסף שנתבע. קשה לתת עצות מבלי ללמוד היטב את המקרה, אבל על פניו יש אפשרויות משפטיות לפעול. הכיוון הפחות טוב, הוא הכיוון של תקיפת עורך הדין על פגיעה באתיקה מקצועית, כי נניח שאתם אכן צודקים, אז בעלי הדירות (התובעים) ישכרו עורך דין אחר, וימשיכו הלאה עם התביעה, כך שאתם עקרונית לא תצליחו לפתור את הבעיה. מבחינה משפטית, הנתבעים בפני המפקחת יכולים להגיש בקשה לסילוק התביעה על הסף, כי נחתם הסכם לביצוע התמ"א, והוא מחייב את כל החותמים עליו. התביעה בפני המפקחת נולדה אך ורק כיוון שלמישהו אין כדאיות כלכלית לבצע את החוזה המקורי, או, שיש לו כדאיות כלכלית גדולה יותר לבטלו ובמקומו לחתום על חוזה חדש. זה לא משנה אם לחוזה החדש קוראים "נספח". בפועל - משמעות הדבר - חוזה חדש. הלכה ידועה ופסוקה היא שכדאיות כלכלית אינה עילה לביטול החוזה (ס' 19 לפסק הדין של בית המשפט העליון ע"א  1804/05 אהוד אלוני נ' פקיד שומה כפר-סבא). כמו כן, דין התביעה בפני המפקחת להימחק על הסף גם מכיוון שלמפקחת אין סמכות לדון בתביעה לשינוי חוזה תמ"א קיים שנחתם ע"י כל בעלי הדירות  המחייב אותם ככתבו ולשונו, ובמקומו להעדיף חוזה אחר. על כך קבע בית המשפט העליון (עא 151/85‏ ‎ ‎יעקב רודן‎ ‎נ' ארז רודן, קטין באמצעות אמו‏, פ''ד לט(3) 186):
      "ואל לו לבית המשפט לבוא, לבחון ולבקר את ההתחייבויות ההדדיות, שנטלו עליהם הצדדים, אם טובים הם בעיניו ואם לאו, ולהכתיב להם הסכם, שהיה נראה בעיני בית המשפט הוגן וצודק יותר"
      כמו כן, אתה והדייר הנתבע השני יכולים להגיש לבית המשפט (לא למפקחת) תביעה לאכיפת ביצועו של החוזה הקיים (ללא הנספח) שהרי כדאיות כלכלית אינה עילה לביטולו של החוזה (ס' 14 לחוק החוזים) ועל בית המשפט לאכוף את ביצועו.

      • אתיקה מקצועית
        רובי ציון | 03/08/2015 15:33

        הי קודם כל תודה על היעוץ,
        אנחנו בחרנו את עורך הדין לפני שהבאנו יזם, כל אחד שלף 200 ש"ח כמקדמה ואת יתרת הסכום שילם היזם ישירות לעו"ד.
        היינו כבר אצל המפקחת שבמקום לקרוא את הטענות שלנו קרעה לנו את הצורה ועוך הדין חתם במקומנו באישורה. אז הבנו שעורך הדין שלנו לא שלט ברזי תמא 38.
        כיום היזם בונה ללא היתר(שינה את התכניות לחלוטין ולצערי רק אני ועוד דייר רואים את זה ). ניגשנו לעיריה והוצאנו לו צו הפסקת עבודה לקומה הראשונה וביקשנו מעורך הדין שמייצג את הבניין וכנראה גם אותנו שישלח מכתב התראה ליזם ושיתקן את חריגות הבנייה .
        המכתב נשלח בשבוע שעבר אליו במייל ועד לרגע זה לא קיבלנו התייחסות האם תקין הדבר?
        הוא לא אמור לדאוג לאינטרסים של הדיירים ששכרו אותו?
        דבר נוסף ,ביקשנו אסיפת דיירים אך כולם מסרבים לדבר איתנו האם תקין הדבר ? מדוע לא משתפים אותנו בקבלת ההחלטות ?
        אשמח לקבל תשובות ושוב תודה רבה ...