אתר הפורומים המשפטיים יש לך שאלה משפטית? קבל תשובה מעורך דין
ליעוץ אישי עם עו"ד
הודעות אחרונות

ביטוח לאומי - תביעת נכות

  • 26/07/2016
  •   מאת: מאיר השכל
  • צפיות: 9510
נפצעתם בתאונה? יש לכם נכות מולדת? אתם יכולים להגיש תביעת נכות בביטוח הלאומי ולקבל קצבת נכות חודשית. מהם התנאים להגשת תביעת נכות בביטוח הלאומי? מתי ניתן להגיש אותה? ומהי הפורצדורה של הגשת התביעה? על אלה ועוד במאמר שלפניכם. שאלות בנוגע לנושא? כנסו ל - פורום ביטוח לאומי
ביטוח לאומי - תביעת נכות

כל תושב ישראל בן 18 ומעלה חייב על פי החוק להיות מבוטח בביטוח הלאומי ולשלם דמי ביטוח. תשלום דמי הביטוח מזכה את המבוטח לקבל קצבה במצבים בהם הוא איננו כשיר להתפרנס. למשל: פנסיה לאחר גיל הפרישה, או קצבה במקרה של פיטורין, תאונות עבודה, מחלה, נכות, אסונות משפחתיים, אסונות טבע, או פגיעה מטרור. •

הביטוח הלאומי, כשמו, מהווה רשת ביטוח לאזרחים. הוא מאפשר לאזרחים שאיבדו את היכולת לפרנס את עצמם לחיות מבלי להזדקק לטובות ולנדבות.

תביעת נכות מהביטוח הלאומי

אחד המצבים המזכים בקצבה מהביטוח הלאומי הוא נכות. תושב ישראל המבוטח בביטוח הלאומי שלוקה בגופו, בנפשו או בשכלו באופן המצמצם את יכולתו להתפרנס, זכאי לקצבת נכות. שיעור קצבת הנכות נקבע על פי אחוזי הנכות של המבוטח. 

בכדי לקבל את קצבת הנכות, על המבוטח להגיש תביעת נכות לביטוח הלאומי. את התביעה ניתן להגיש החל מגיל 18, ועד 12 חודשים לאחר גיל הפרישה.

לשם הגשת התביעה יש למלא את הטופס המופיע באתר הביטוח הלאומי. אל הטופס יש לצרף מסמכים רפואיים המלמדים על הנכות ותלושי שכר – אם המבוטח עובד. בנוסף, יש לציין את פרטי חשבון הבנק אליו תועבר הקצבה במידה שתאושר. את הטופס, ביחד עם המסמכים, ניתן להגיש בסניף לשכת הביטוח הלאומי באזור מגוריכם, בתיבת השירות שלו, בדואר או בפקס. 

ניתן גם להגיש את התביעה באופן מקוון באתר הביטוח הלאומי. אם בחרת באפשרות זו, עליך למלא את השדות בטופס המקוון, לסרוק את המסמכים ולצרף אותם אל הטופס.

מסלול מהיר לנכות קשה

מלבד מסלול התביעה הרגיל שתואר לעיל, ישנו מסלול מהיר במיוחד, המיועד לאנשים עם נכות קשה. במסלול זה, המכונה 'מסלול ירוק', התביעה מסתיימת בתוך שלושים יום בלבד. 

אלו הם הזכאים להגשת תביעת נכות במסלול הירוק:

חולים בסרטן הנמצאים בטיפול אקטיבי או במצב סופני.
חולים בשחפת קשה.
נכים המשותקים בשתי הרגליים ו/או מרותקים לכיסא גלגלים. 
מושתלי לב, ריאות, כבד, לבלב, מח עצם או כליה – בשנה הראשונה לאחר ההשתלה.
אנשים עם לקות נפשית בשיעור 50% לפחות.
אנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית בשיעור 40% לפחות, המוכרים על ידי משרד הרווחה.
חולי ALS  המקבלים טיפול ב-RILUTEK.
חולים במחלות קשות המקבלים טיפול פעיל.

קביעת דרגת נכות

לשם קביעת אחוזי הנכות של התובע, מפעיל הביטוח הלאומי וועדה רפואית מיוחדת. הוועדה הרפואית מקבלת את המסמכים הרפואיים של התובע ובדרך כלל מזמנת אותו לשם בחינת אחוזי נכותו. אחוזי הנכות המדויקים נקבעים על פי נוסחה מורכבת המחשבת את אחוזי הנכות של כל חולי וחולי [לא אכנס אליה במסגרת מאמר זה].

הוועדה הרפואית מורכבת ממומחים רפואיים וממזכיר רפואי. תפקידם של הרופאים לבדוק את אחוזי הנכות של התובע [לפעמים נדרשת בדיקה של מספר מומחים רפואיים, מתחומים שונים]. תפקידו של המזכיר לרשום את פרוטוקול הוועדה וליידע את המבוטח על זכויותיו. 

בתביעת נכות במסלול הירוק, אשר מסתיימת כאמור תוך שלושים יום, הוועדה עשויה לוותר על זימון התובע ולאשר לו את קצבת הנכות על פי המסמכים הרפואיים בלבד. תביעת נכות במסלול הירוק מיועדת עבור חולים במחלות קשות, ובמקרים כאלו המסמכים הרפואיים מספיקים בדרך כלל כדי לקבוע את אחוזי הנכות.

שאלות בנוגע לנושא? כנסו ל - פורום ביטוח לאומי
אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו'/או מקיף ו/או עדכני, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.
© כל הזכויות שמורות לעו"ד אדי סוברי, אתר הפורומים המשפטיים.
סקייטק