מי שחדל להיות עצמאי

  • המוסד לביטוח לאומי חזר לשנת 2006 - שאלה דחופה!
    ליאור ר ב/יעקב ר | 17/05/2009 14:14

    כ"ג אייר התשס"ט, 14:09 צהריים. יום ראשון, 17 מאי 2009 -מבלי לפגוע בזכויות- ט.ל.ח א,ג,נ. הנדון: המוסד לביטוח לאומי דורש תשלומים נוספים לגבי שנת 2006 שלום רב, לפני כחודש ימים שלח המוסד לביטוח לאומי תשלומים לגבי 2006 שהוא דורש מאבא שלי חולה הלב. לא מספיק שהמצב במשק לא טוב. אבא שלי הבין למעשה שהוא עבד כעצמאי שאינו עונה להגדרה עבור הביטוח הלאומי. בבואו לבקש מהמוסד לביטוח לאומי להכיר בכך בדיוק כפי שהם פתאום נזכרו לשנת 2006 לחייב אותו בתשלומים נוספים. הם שולחים מכתב בשם אריאל משה - עוזר ראשי במוסד לביטוח לאומי שלא ניתן לעדכן מעמד עצמאי שאינו להגדרה, רטרואטיבית לשנת 2006. שאלותי הדחופות אם כן הן: 1. מה עלי לעשות על מנת להכריח את המוסד לביטוח לאומי לעשות כן. 2. מה החוק קובע לגבי כך שביטוח לאומי פתאום נזכר שהייתה לו טעות וגבה תשלום מופחת בזמנו ורק בשנת 2009 נזכר לגבות תשלומים של 2006 בתופסת ריבית והצמדה בסך של למעלה מ- 800 ש"ח! 3. האם אין כאן עוול שניתן לבקש מבית משפט לפצות את אבי על העוול שנעשה לו כמבוטח, בו הוא מגיע למוסד בשל הדרישה הזו שבפועל הוא לא ענה כלל לדרישת העצמאי כך שעוד יתברר שהם אמורים להחזיר לו כספים. אודה מקרב לב לתשובה עניינית בנושא. אודה לציון הסעיפים בחוק המוסד לביטוח לאומי והשכל הישר בנושא זה. יובהר שאבא שלי הבין רק ממני שיש כזה מעמד "עצמאי שאינו עונה להגדרה". יובהר שמכתבי תשלום מהביטוח הלאומי גורמים לאבא שלי להרגשה לא נעימה בלב.

    • מי שחדל להיות עצמאי
      מירב אפרים, עו"ד | 17/05/2009 21:24

      ליאור שלום, בהתאם לסעיף 4 לחוק ביטוח לאומי, "עובד עצמאי שהיה למבוטח שאינו עובד ואינו עובד עצמאי ייחשב כעובד עצמאי עד ליום שבו הודיע הוא למוסד...." יחד עם זאת, למוסד יש שיקול דעת אף אם לא נמסרה הודעה מתאימה, לראותו כמבוטח שאינו עובד ואינו עובד עצמאי. בנסיבות אלה, אינך יכול לטעון כי החלטת המוסד אינה נכונה אך אתה יכול לטעון כי שיקול הדעת שלהם, כאשר הגיעו להחלטה, לא היה נכון. את שיקול הדעת אפשר להעמיד למבחן בתביעה לבית הדין האזורי לעבודה. בהצלחה.

      • הוא עבר כשכיר ובחלק העצמאי הוא לא ענה לדרישה.
        ליאור ר | 18/05/2009 01:33

        אנא תגובתך להבהרה. תודה.

        • לא הבנתי את ההבהרה.
          מירב אפרים, עו"ד | 18/05/2009 09:06

          האם עבד גם כשכיר וגם כעצמאי במקביל?

          • הוא עבד כשכיר ובעצמאי לא ענה על הגדרות החוק
            ליאור ר ב/יעקב ר | 21/05/2009 15:56

            הגדרות החוק אומרות שעובד עצמאי יחשב כמי שעובד כ- 20 שעות בשבוע וכן משתכר מכך לפחות כמחצית מהשכר הממוצע במשק. או עבד 12 שעות בשבוע בממוצע + השתכר מכך לפחות כמחצית מהשכר הממוצע במשק. אבא שלי לא ענה על הדרישות האלו שיחשב כעצמאי. המוסד לביטוח לאומי טוען שלא ניתן לעדכן זאת רטרוקאטיבית אך מנגד המוסד לביטוח לאומי מבחינתו למעשה שינה את השומה שהוא דרש בעבר. לרעתו של אבא שלי. הוא באותו זמן עבד כמובן גם כשכיר ועבור מס הכנסה הוא עצמאי אך עבור הביטוח הלאומי הוא לא אמור להיות עצמאי כלל ועיקר. לדעתי הם מסרבים לעדכן זאת כי אז התברר שהם עוד צריכים להחזיר לו עוד סכומים. במעשה הסירוב שלהם הם יוצרים עוול בלתי רגיל. אבהיר שאבא שלי חולה לב ומכך למעשה הם בהחלט תורמים למחלתו.