ראה הסבר מאתר המל"ל על ימי האכשרה שיכללו או לא

  • חישוב חודשי לצורך בחינת זכאות לדמי לידה
    BUGO | 13/04/2009 23:59

    שלום, החודש מסתיימת לאשתי הזכאות לדמי אבטלה (עזבה את עבודתה כתוצאה מלידה) והיא נמצאת בתהליכי חיפוש עבודה. היא כרגע בהריון שוב ויש לי שתי שאלות בענין הזכאות לדמי לידה: 1) האם התקופה בה היא חתמה בלשכה נספרת במנין חודשי הזכאות לדמי לידה? 2) אם אנחנו נפנה לביטוח לאומי ונבקש שוברים לתשלום עצמאי של דמי הביטוח (מרגע סיום הזכאות לאבטלה), האם זה אפשרי והאם חודשים אלה ייספרו במנין חודשי הזכאות לדמי לידה? ועוד שאלה לא קשורה לביטוח לאומי אבל אולי מישהו יודע. האם יש חובה להודיע למעביד פוטנציאלי על קיום הריון? אם כן, מאיזה חודש? והאם מעביד יכול לפטר עובדת (לאחר שהתחילה בעבודתה) במקרה והיא לא ציינה את עובדת הריונה? תודה רבה לכל העוזרים!

    • ראה הסבר מאתר המל"ל על ימי האכשרה שיכללו או לא
      חיים רייזלר | 14/04/2009 16:41

      במניין הימים לתקופת אכשרה ייכללו: ימי עבודה ימי חופשה וחג ששולם בעדם שכר ימי אבל ימי שירות סדיר - עד 180 ימים ימי שירות מילואים ימי מחלה שבעדם היה העובד זכאי לדמי מחלה. ימים שבעדם שולמו דמי פגיעה בעבודה. ימים שבעדם שולמו דמי לידה. ימים שבעדם שולמה גמלה לשמירת הריון. שני חודשי החל"ת הראשונים בהם חייב המעסיק בתשלום דמי ביטוח בעד העובד. התקופה שבעדה ניתן תשלום בשל אי מתן הודעה מוקדמת על פיטורין. במניין 540 הימים לא יימנו התקופות האלה: ימי הכשרה מקצועית - על פי הפניה או אישור של שירות התעסוקה - עד 360 ימים. ימי מחלה או תאונה - עד 180 ימים. חופשת לידה (כולל שמירת הריון וחופשה ללא תשלום אחרי הלידה על פי "חוק עבודת נשים"). ימי היעדרות מעבודה מסיבות שאינן תלויות ברצונו של העובד - עד 30 ימים. ראה הסבר מאתר התמ"ת על זכויות אישה בגיל הפוריות ומנסיוני אני יכול לספר לך שחל פיחות רב בזכויות העובדים לנוכח המצב הכלכלי של המשק כיום ובאם היא יכולה לא לדווח עד שתגיע לותק של 6 חודשים עדיף אך כמו שציינתי יש התחשבות רבה במעסיקים וזה פוגע בעובד. זכויות עובדות בגיל הפוריות חופשת לידה עובדת שקרובה ללדת זכאית לחופשת לידה. משך חופשת הלידה הוא 12 שבועות מהם 6 שבועות או פחות מהן- לפי רצונה של העובדת- לפני הלידה והשאר לאחריה. עובדת שיצאה לחופשת לידה זכאית לדמי לידה, בתנאים שנקבעו בחוק הביטוח הלאומי. אם עובדת הנמצאת בחופשת לידה חלתה ואושפזה, רשאית לבחור בין להאריך את חופשת הלידה לתקופה שלא תעלה על תקופת האשפוז אך לא יותר מארבעה שבועות- ככל שחופשת הלידה לא תעלה על 16 שבועות. לבין לפצל את חופשת הלידה כך שלפחות 3 שבועות יהיו תכוף אחרי הלידה והיתרה תחל במהלך תקופת האשפוז או לאחריה. אם ילדה של העובדת חלה ואושפז לפחות שבועיים, העובדת תהיה זכאית להאריך את חופשת הלידה או לפצלה באותם התנאים שהיא זכאית לעשות כן כשהיא זאת שחלתה ואושפזה. בנוסף, אם הילד אושפז לתקופה העולה על שישה שבועות, העובדת תהיה זכאית להאריך את חופשת הלידה בשבוע אחד אם אכן אושפז 6 שבועות לפחות, בשבועיים, אם אושפז 8 שבועות לפחות, ב 3 שבועות, אם אושפז 10 שבועות לפחות וב- 4 שבועות אם אושפז הילד 2 שביעות לפחות. הזכאות להאריך מכוח עילה זו היא בנוסף לזכאות להאריך בגין עילות אחרות, ובלבד שתקופות הארכה שניתנת אם האם מאושפזת או הילד מאושפז לפחות שבועיים לא עולות ביחד על 4 שבועות. אם העובדת ילדה יותר מילד אחד, היא זכאית להאריך את החופשה בשבועיים נוספים בעד כל ילד נוסף שילדה באותה לידה. הוראה זו, אף היא מוסיפה לזכאות להאריך את חופשת הלידה אם האם או הילד מאושפזים ובלבד ששתי תקופות הארכה האמורות לא עולות ביחד על 4 שבועות. עובד זכאי לחופשת לידה חלקית, בתקופה חופשת הלידה שנותרה מתום ששת השבועות הראשונים שלאחר הלידה אם אשתו זכאית לחופשת לידה והסכימה בכתב לוותר על חלק מחופשת הלידה המגיעה לה והיא עבדה בתקופת הוויתור. חל איסור מוחלט לפטר עובדת במהלך חופשת הלידה או 60 ימים שלאחר חופשת הלידה. כמו כן, אסור לתת למעביד הודעה מוקדמת החל מתקופת חופשת הלידה או ה60 ימים שלאחריה, וימי ההודעה המוקדמת לא יבואו במנין בתקופות האמורות. עובדת בהריון : עובדת זכאית להיעדר מהעבודה בחדשי ההריון אם אישר רופא כי מצבה הרפואי מחייב. במקרים אחדים העובדת זכאית לקבל מהמוסד לביטוח לאומי גמלה עבור שמירת הריון. עובדת זכאית להיעדר מהעבודה לבדיקות שגרתיות הקשורות בהריון ללא ניכוי משכר עבודתה. במידה והעובדת הודיעה בחודש החמישי להריונה כי היא בהריון אסור למעביד להעבידה ללא הסכמתה בשעות נוספות או בעבודת לילה (עבודה שלפחות שעתיים ממנה הן בין השעות 22.00 ו- השעה 6.00). אסור למעביד לפגוע בהיקף משרתה של עובדת בהריון ללא היתר של שר התמיית. אסור למעביד לפטר עובדת בהריון שעובדת אצלו או באותו מקום עבודה לפחות שישה חודשים ללא היתר של שר התמ"ת. חופשה ללא תשלום לאחר חופשת הלידה : עובדת שעבדה אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה לפחות 24 חודשים לפני חופשת הלידה, זכאית לצאת לחופשה ללא תשלום לאחר חופשת הלידה לתקופה של 1/4 מספר החודשים שבהם עבדה אך לא יותר מ- 12 חודשים. במקרים אחדים זכות זו ניתנת גם לעובדים. אסור למעביד לפטר עובדת או עובד השוהים בחופשה ללא תשלום או במהלך תקופה של 60 ימים לאחר מכן ללא היתר של שר התמ"ת. זכות להיעדר לאחר חופשת הלידה: מתום חופשת הלידה ועד שישה חודשים מאותו יום עובדת זכאית להיעדר מהעבודה אם מצבה הרפואי מחייב זאת וההיעדרות נזקפת מימי המחלה. כמו כן עובדת זכאית להיעדר מתום חופשת הלידה ועד תום ארבעה חודשים מאותו יום, שעה אחת ביום, בתנאי שהיא מועסקת במשרה מלאה. במקרה האחרון אין לנכות משכרה של העובדת. זכות היעדרות מסיבות אחרות : עובדת או עובד זכאים לפי ענין, בתנאים שנקבעו בחוק עבודת נשים, להיעדר מהעבודה אם היא עוברת טיפולי פוריות או טיפולי הפריה חוץ גופני ואסור למעביד לפטרם במהלך ימי ההיעדרות או במהלך תקופה של 150 ימים לאחר מכן אם לא קיבל היתר. כמו כן, זכותה של עובדת השוהה במקלט לנשים מוכות להיעדר מהעבודה בתנאים הקבועים בחוק ואסור למעבידה לפטרה ללא היתר במהלך תקופת ההיעדרות או 60 ימים לאחר מכן. בהצלחה.

    • דמי לידה
      אורנה | 14/04/2009 18:28

      שלום לך, לשאלתך,רק אשה שהפסיקה את עבודתה בהיותה בהריון זכאית לדמי לידה. תקופת האבטלה אינה נלקחת במנין הימים מאחר ולא הפסיקה עבודתה בהיותה בהריון. אגב,אשה נשואה שאינה עובדת פטורה מתשלום דמי ביטוח לאומי. תשלום באופן עצמאי אינו מזכה בדמי לידה בבא היום,שכן הזכאות נצברת רק מתשלומים של עובדת שכירה/עצמאית. כרגע,מה שיכול לסייע בנושא, הוא עבודה לתקופה של 4 חודשים לפחות, כדי שהפסקת עבודתה תהיה בהיותה בהריון וניתן יהיה לחשב דמי לידה על פי שכרה לפי 3 חודשים קודמים לאחד בחודש בו ילדה. http://www.btl.gov.il/benefits/maternity/Childbirth_Allowance/Pages/שיעורי%20דמי%20הלידה.aspx ראו מאתר ביטוח לאומי, כמה ח ו ד ש י ע ב ו ד ה היא צריכה על מנת להיות זכאית לדמי לידה. תקופה בה עבדה באופן רצוף/לא רצוף(גם קודם לתקופת האבטלה): דמי לידה מרביים - עבור 14 שבועות (98 ימי זכאות) - ישולמו ליולדת שהפסיקה את עבודתה בזמן ההיריון שהסתיים בלידה, וששולמו בעדה דמי ביטוח לפני היום הקובע על-פי הפירוט הזה: 10 חודשים מתוך 14 החודשים שלפני היום הקובע או 15 חודשים מתוך 22 החודשים שלפני היום הקובע. מחצית מדמי הלידה ישולמו אם שולמו בעדה דמי ביטוח בעבור 6 חודשים מתוך 14 החודשים שלפני היום הקובע . היום הקובע= היום שבו הפסיקה המבוטחת את עבודתה בזמן ההיריון שהסתיים בלידה. http://www.btl.gov.il/benefits/maternity/Childbirth_Allowance/Pages/תנאי%20הזכאות.aspx לשאלתך בנושא ההודעה למעסיק על הריונה,אשה יכולה להודיע בחודש החמישי על היותה בהריון ומעסיקה אינו יכול לפטרה כעבור 6 חודשי עבודה ללא אישור התמ"ס. אבל,ממליצה להעלות סוגיה זו בפורום דיני עבודה מימין לפורום שלנו למעלה. בהצלחה וחג שמח.