העסקת עובד זר

  • תשלום ביטוח לאומי לעובד זר לא חוקי
    א | 24/03/2009 13:07

    אנו מעסיקים עובדת זרה במשק הבית כעוזרת היא עובדת אצלנו כיומיים בשבוע היא שוהה בארץ באופן חוקי אולם עבודתה אצלנו איננה חוקית חשוב לי מאוד לבטחה בביטוח לאומי רציתי לדעת האם דרך הדיווח בביטוח לאומי יכולים לעלות על כך שאני מעסיק עובדת זרה באופן לא חוקי ואני עשוי להנזק או שאין דיווח מביטוח לאומי לרשות ההגירה

    • העסקת עובד זר
      אורנה | 24/03/2009 13:25

      התשובה נמצאת בשאלתך ואסור להעסיק עובד זר. העסקת עובד זר ללא היתר, או ללא שהוטבעה בדרכונו של העובד אשרת עבודה בתוקף או ללא שהעובד נרשם כדין לעבודה אצל המעסיק, מהווה עבירה פלילית שעונשה קנס או מאסר. http://www.moital.gov.il/NR/exeres/43627A3A-8313-49FD-BFE5-ECE3EFA7289D.htm

      • אני מנסה שוב
        א | 24/03/2009 14:32

        תודה על תשובתך אבל היא לא עונה על שאלתי האם ביטוח לאומי מדווח לשירותי ההגירה על תשלומי הביטוח המתקבלים אצלו בעבור עובדים זרים. אני אבין אם אין באפשרותך לענות על השאלה תודה א

        • עובד/מעסיק עובד במשק בית
          אורנה | 24/03/2009 14:46

          על פי החוק חייב המעסיק לרשום בכל שובר של דיווח ותשלום את כל הפרטים של העובד: שם פרטי, שם משפחה, שנת הלידה ומספר תעודת הזהות. דיווח שמועבר לביטוח הלאומי בלי פרטי העובד ייחשב כאילו לא הוגש. לא ניתן לדווח על העובדת לאור הנתונים שמסרת. קיראי בהרחבה בקישור מטה.

          • תודה
            א | 24/03/2009 19:32

            ראשית אני רוצה להודות לך על התשובות המהירות והעינייניות אני בהחלט מבינה את הבעייתיות שבהעסקת עובד זר אולם זהו נוהג שכיח באזורינו. למיטב הבנתי על פי חוק ביטוח לאומי ישלם תגמולי ביטוח לעובד זר שהינו שוהה בלתי חוקי על תאונות עבודה והריון אולם רק לאחר שהנ"ל עזב את הארץ. מעבר לכך יש פסיקה של בג"ץ המחייבת את ביטוח לאומי לשלם לעובד אם הוא מנוע מלעזוב את הארץ כתוצאה מתאונה או מחלה וכי יש לארגן לו אשרת שהיה זמנית במקרים שכאלה. נותרת השאלה האם הם חולקים את המידע שמעבירים להם עם רשויות ההגירה או שלא. אני מניחה שאין לכך תשובה ברורה וחבל. כי זה לא מונע מאנשים להעסיק את העובדים האלה אלא מונע מהם לדאוג לבטחונם.

            • העסקת עובד זר באופן לא חוקי
              סיגלית ש. עו"ד | 24/03/2009 22:52

              שאלתך בעצם צריכה להיות הפוכ. האם מחלקת ההגירה יש גישה למידע אודות תשלומי הביטוח שמשלם מעסיק לביטוח לאומי בגין העסקת עובדים זרים? אומר מראש שתשובתי לא משפטית כמובן ולא מבוססת על שום מקור אלא על הגיון פשוט. מחלקת ההגירה היא גוף אכיפה בעל סמכויות רחבות מאד. סביר מאד להניח שהמידע קיים בפניהם. יש מידע רב בין רשויות שונות שהוא חשוף האחד כלפי השני. שומר נפשו ירחק. גם אם מדובר בנוהג להחזיק עובד זר בעוד אינכם זכאים להחזיק עובד כזה מוצע לכם לשמור על החוק.

    • לעשות סדר בעניין. אין קשר בין המעשה הפלילי לזכויות העובד
      זאב גיא עו"ד | 25/03/2009 13:39

      א שלום. שאלתך היתה לגבי העברת מידע מביטוח לאומי לרשויות האכיפה בעניין עובד זר. לעניין זה אין לי תשובה מוסמכת, אבל מתוך ניסיוני (גם כתובע לעניין עובדים זרים מטעם משרד התמ"ת) לא ראיתי שביטוח לאומי מעביר מידע. בעניין זה. לעצם העסקה של עובד זר - מומלץ שלא להעסיק עובד זר בניגוד לחוק. את מבינה שזה מעשה פלילי שגורר קנסות כבדים, שלא לדבר על מדיניות חברתית לא רצויה בשל כך שהעובדים הזרים גורמים לאבטלה בקרב תושבים מקומיים. (אני מכיר את כל הטיעונים - הישראלים לא רוצים לעבוד וכו'..תוכלי לראות עוד חומר בעניין זה באתר של משרדי תחת הכותרת עובדים זרים). יחד עם זאת, זכויות העובד הזר הלא חוקי, כפי שציינת, נשמרות. גם עובד לא חוקי זכאי לכל התנאים וצווי ההרחבה מהמעסיק הלא חוקי כמו כל עובד אחר, הוא זכאי גם לביטוח נפגעי עבודה בביטוח לאומי. חשוב מאד בכל מקרה לדווח פרטים אישיים לביטוח לאומי, שכן אם לא כן, אם תקרה לעובד הזר תאונת עבודה, יהיה זכאי לביטוח לאומי גם אם המעסיק לא ידווח, אך ביטוח לאומי יתבע את תשלום הגמלה כולה מהמעסיק הלא חוקי שלא דיווח. הסייג היחידי הוא כפי שציינת, גמלת דמי פגיעה ונכות מעבודה תשולם רק אם שוהה בארץ עפ"י חוק או החל מיציאתו מהארץ. רצוי לציין כי לאחרונה טיפלתי במספר מקרים בהם בית משפט נתן לבקשת שוהים בלתי חוקיים צו עיכוב יציאה מהארץ נגד משרד הפנים וביטוח לאומי החל לשלם את הגמלה לשוהים בארץ כל עוד הצו תקף. בברכה עו"ד זאב גיא

      • תשלום ביטוח לאומי ומס בריאות לעובד זר לא חוקי
        גילה שרון-יובל קב ונקי בע | 13/12/2016 18:50

        אני מעסיקה עובד זר פועל במכבסה שלנו, מנכה לו דמי ביטוח לאומי ומס בריאות כמחוייב בחוק.דאלתי מה נותן לעובד הנכוי של מס בריאות אם זה לא מקנה לו שרותי קופת חולים ,ואני נאלצת לשלם לו בביטוח בריאות פרטי סך 1.8 דולר ליום