השאלה מעניינת. מי שאינו זמין לעבודה אינו זכאי לדמי אבטלה.

  • עבודות שירות
    מיכאל | 19/02/2009 12:07

    הי, אני מבצע עבודות שירות בימים אלו. ולפני כחודש פוטרתי מעבודתי. האם אני יכול לחתום אבטלה? האם יש לי זכויות כאדם שמבצע עבודות שירות? - תודה רבה על כל תשובה

    • השאלה מעניינת. מי שאינו זמין לעבודה אינו זכאי לדמי אבטלה.
      זאב גיא עו"ד | 19/02/2009 21:31

      מיכאל שלום אני מוכרח להודות שעוד לא נתקלתי בסוגיה כזו אבל הסוגיה מעניינת ואנסה לענות. אסיר אינו זכאי לדמי אבטלה אבל לא מפני שהוא אסיר, אלא מפני שהוא לא זמין לעבודה ולכן הוא לא עונה להגדרת "מובטל". אבל המרצה עבודות שירות, למרות שהוא אסיר, הוא עשוי להיות זמין לעבודה. לדוגמא מרצה עונש במשמרת לילה בבית חולים יכול אולי להיות זמין לעבודה בשעות היום ואז יכול לענות על הגדרת מובטל. אבל בדוגמא הזאת מה יהיה אם אותו אדם ישלח דווקא לעבודות לילה ולא יהיה זמין מאחר והוא עסוק בעבודות שירות? הפתרון לא לגמרי חד וחלק וכרגע אין לי פתרון בית ספר. אני אשתדל לבדוק ואם תהיה תשובה אחזור להשלים. בכל מקרה לגביך - תנסה! בברכה עו"ד זאב גיא.

      • עו"ד מירב אפרים: פסה"ד המצורף הוא שלך.
        זאב גיא עו"ד | 19/02/2009 22:10

        מיכאל שלום מצאתי פס"ד אחד שעוסק בעקיפין בנושא. אולי אפשר ללמוד ממנו. עו"ד מירב אפרים: את ייצגת את ביטוח הלאומי בתיק הזה אולי תוכלי לפרט? פסה"ד חוזר על כך שאין יחסי עובד מעביד בין מקום ריצוי העונש למרצה העונש ולכן לא ספר את ימי ריצוי העונש לצורך ימי האכשרה. אבל העדויות הראו שמרצה העונש שהיה טרקטוריסט המשיך לעבוד בחברה שלו בימי שישי ושבת בהם לא ריצה עבודות שירות. בית הדין ספר את ימי העבודה האלה לצורך תקופת האכשרה. כלומר בית הדין קיבל אפשרות שאדם יכול לעבוד בתקופת ריצוי עבודות שירות. המסקנה: אפשר להיות זמין לעבודה כאשר לא מרצים את העונש ומכאן שאולי קיימת אפשרות שאדם יהיה בעבודות שירות וגם מוגדר כמובטל. מצ"ב פסק הדין בברכה עו"ד זאב גיא 11 אשר לזכאות התובע לדמי אבטלה בתקופת ריצוי עבודות שירות: משקבענו כי יש לראות ביחסיו של התובע עם החברה בה עבד יחסי עובד ומעביד, נותרה השאלה הנוספת שעלינו להכריע בה היא - האם יש לכלול בתקופת ההכשרה הנדרשת, לשם קבלת דמי אבטלה, את תקופת עבודות השירות שריצה התובע. ריצוי עונש על דרך של ביצוע עבודות שירות אינו מקיים יחסי עובד ומעביד בין מבצע עבודות השירות לבין מקבל העבודה. עבודות שירות על פי טיבן אינן עולות בקנה אחד עם תכליתם של דמי האבטלה, אשר לפי מהותם נועדו לגשר על פני פער שבין תקופות אי עבודה של מבוטח ולאפשר לו בתקופות קשות אלה קיום, אשר את זכותו לו ביטח בתשלום דמי הביטוח ששילם. משכך, האם צבר התובע את תקופת ההכשרה הדרושה כדי שתקום לו הזכות לביטוח אבטלה? 12. ככלל, דמי ביטוח אבטלה משולמים רק למי שהועסק טרם האבטלה במשך תקופה הקבועה בחוק. התובע הינו בגדר "שכיר יום", לגביו נדרשת תקופת אכשרה בת 300 ימי עבודה (סעיף 161 (א)(2) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995) ("החוק"). מושכלות ראשונים הם, כי "ימים" לצורך חישוב ימי אבטלה הם ימים קלנדריים. לפיכך, אין להשוות את התובע, שעבד בתקופה שבין חודש יולי לבין חודש דצמבר 2001 יומיים בשבוע, ובסך הכל כ-10 ימים בחודש, עם זה העובד במשך כל ימות השבוע (עב"ל 20027/98 יעל לדרפיין - המוסד לביטוח לאומי, לא פורסם). סיכומו של דבר: על אף העובדה שעבודות השירות, שריצה התובע החל מחודש יולי 2001, אינה משפיעה על זכאותו לדמי אבטלה, צבר התובע תקופת אכשרה כעובד יומי, המספיקה לצורך תשלום דמי אבטלה, שכן בתקופה שבין חודש יולי 2000 לבין חודש דצמבר 2001, עבד התובע כ-320 יום. " (בל (חי') 1924/02 מג'יד קדור נ' המוסד לביטוח לאומי - מאגר נבו)

        • התייחסות
          מירב אפרים, עו"ד | 20/02/2009 22:29

          עו"ד גיא זאב ערב טוב, איני זוכרת את פסק הדין המסוים אותו הזכרת, אך קראתי אותו כעת. השאלה העיקרית מבחינת המל"ל היתה קיומם של יחסי עובד מעביד בין אדם לבין חברה אשר בבעלותו, וזה אף היה הבסיס לדחיית התביעה. עד לתיקונו של החוק לעניין "חברת מעטים", היו תיקים רבים אשר נוהלו בסוגיה זו. אל השאלה של צבירת ימי אכשרה בתקופות עבודות שירות, המל"ל לא התייחס כלל, ולמעשה השופט כהן דן בה לראשונה במסגרת פסק הדין. מאחר והרציונל שעומד מאחורי חתימה בלשכת התעסוקה וקבלת דמי אבטלה הוא שאדם יהיה זמין לכל עבודה אליה יופנה ע"י לשכת התעסוקה, יש בסיס למסקנה אליה הגעת בעקבות פסק הדין, אך יש לבחון את זמינותו של האדם לקבלת אבטלה, בעת ריצוי עבודות השירות. נראה לי שניתן להשוות את העניין לתביעות של סטודנטים לדמי אבטלה, אשר במסגרתן נהג המל"ל לבחון את מערכת השעות שלהם, בכדי לקבוע אם הם אכן זמינים לקבלת כל עבודה.