המפתח הוא האם יש יחסי עובד מעביד

  • חקירת בט"ל בנוגע לתביעת דמי לידה
    ענת | 05/02/2009 12:40

    אני שכירה בעסק של בעלי (עוסק מורשה). בדצמבר האחרון ילדתי ותבעתי דמי לידה. אתמול היה כאן חוקר של בט"ל שחקר אותנו לפרטי פרטים ודרש מס' מסמכים נוספים לאישור עבודתי בעסק: 1. מכתבים/הוראות או משהו בכתב ידי (לא ממוחשב) המאמת את עבודתי 2. תדפיסי חשבון הבנק המעידים על העברת משכורתי באופן מסודר. אין לי כל בעיה להוכיח את היותי עובדת בעסק אולם העברת משכורתי לא נעשתה באופן מסודר שהרי שנינו בעלי החשבון והדבר שווה להעברת כסף מיד אחת ליד אחרת באותו הגוף. עשינו העברות בין החשבונות אך לא בסכום משכורתי המדוייק. האם יש בכך כדי לפגוע בזכאותי לדמי לידה? האם בט"ל ימשיכו בחקירה אם לא נמציא את המסמכים ויעמידו אותנו לדין על כך? לתשובתך המלומדה אודה, ענת

    • המפתח הוא האם יש יחסי עובד מעביד
      זאב גיא עו"ד | 05/02/2009 13:30

      ענת שלום קודם כל - הרגעי. לא יעמידו אתכם לדין בשל מידע מוטעה, ובעניינכם אפשר שזו בכלל מחלוקת לגיטימית בינכם לבין ביטוח לאומי. המפתח לקבלת דמי לידה הוא השאלה האם עבדת ממש ויש יחסי עובד מעביד. זו שאלה שנבחנת ומוכחת באמצעות ראיות שונות. עניין השכר ותלושים הוא רכיב אחד בלבד מתוך מכלול ראיות. יחסי העבודה נקבעים בין השאר עפ"י ההתנהגויות. האם הלכת כל יום לעבודה, האם את מכירה את תפקידך ומבצעת אותו בפועל, אם קיבלת שכר מסודר זה היה עוזר (במקרה שלך לא) וכן הלאה. פקיד התביעות יוכל להחליט שלא היית עובדת ולשלול ממך את דמי הלידה. במקרה כזה תוכלי לפנות לבית הדין לעבודה ולהוכיח שם שהיית עובדת ממש. (קביעת יחסי עובד מעביד לא בסמכותו של פקיד התביעות אלא בסמכות בלעדית של ביה"ד לעבודה) אם תוכיחי בביה"ד את עבודתך, פקיד התביעות יחוייב לשלם את דמי הלידה. שימי לב. מאחר ואת ובעלך עבדתם יחד והוא שילם עבורך דמי ביטוח לאומי כל הזמן, אם יסתבר בסופו של דבר שלא התקיימו יחסי עובד מעביד ויקבע ש"לא עבדת" ויישללו דמי הלידה, אפשר שתהיי זכאית לקבל את כל דמי הביטוח שהעסק שילם עבורך לביטוח הלאומי במשך כל השנים. אשה נשואה ש"אינה עובדת" אינה חייבת בביטוח לאומי! לפעמים ההחזר גבוה פי כמה מדמי הלידה... שיהיה במזל. עו"ד זאב גיא .

      • תודה רבה, אכן הרגעת אותי
        ענת | 05/02/2009 14:00

        כל הכבוד על הקמת האתר. נחשפתי אליו עכשיו לראשונה

      • שאלה לעו"ד גיא
        רונן | 06/02/2009 16:26

        למיטב ידיעתי עוסק מורשה לא יכול להוציא תלושי משכורת, כך לפחות אמר לי הרו"ח שלנו, האם זה נכון?

    • הם יכולים לעשות כן אבל לא ממהרים לעשות כך
      ללא | 07/02/2009 01:15

      המיגזר הערבי מלא בבעיות מהסוג שאת מציגה הרבה מנסים סתם לעשות "קופה" על ביטלא אני לא מכוון את מה שכתבתי אלייך אלא באופן כללי ולכן כל משהו שהוא חריג הם שולחים חוקר .