קצבת זקנה

  • שאלה בעניין ביטוח לאומי
    אריה | 11/12/2008 09:50

    שלום רב! יש לי שאלה מאד חשובה ואודה מאד על כל עזרה אפשרית. כאשר אמי האלמנה חגגה את יום הולדתה ה-62 במאי 2007, ע"פי החוק יכלה לתבוע קיצבת זיקנה מביטוח הלאומי, כמובן אם תעבור את הקריטריונים המתאימים. החוק אומר שב-10 שנים האחרונות שקדמו לגיל המזכה, צריך להוכיח לפחות 60 חודשי עבודה. לאמי היתה הוכחה של 59 חודשים ולכן, כאשר היתה בסניף בר"ג, נאמר לה כי עליה לעבוד עוד חודש ע"מ להיות זכאית. אמי עבדה אפילו עוד חודשיים עם תלוש משכורת מסודר וכאשר שוב הגיעה לסניף בנובמבר 2007, חישבו לה שוב 10 שנים אחורה בדיוק מאותו יום (נובמבר) וכמובן, שוב חסרו חודשיים. האבסורד כאן שאם כל פעם היא תעבוד שוב את החודשיים, תמיד יהיו חודשיים חסרים כי הם משום מה מחשבים מאותו יום (למרות שבעצמם אמרו שצריך להשלים את החודש). לכן, התשובה היתה שלילית. עירערנו על ההחלטה ובקרוב מאד צריך להיות משפט בנושא. האם יש לי עילה לתבוע את ביטוח לאומי על כך שאומרים משהו אחד ולמרות שהשלמנו כל מה שצריך ומעבר, עדיין שוב איננו זכאים? האם אוכל לטעון שאם החוק מחייב 10 שנים שקדמו לגיל המזכה, אזי אוכל לחשב מינואר 1997 (אם נחשב כך, בטוח יש 60 חודשי עבודה ויותר) ולא ממאי 1997 (שזה בדיוק 10 שנים שקדמו ואז עדיין חסר לי חודש)? או שבכלל אוכל לטעון ששנת 2007 נכנסת למניין 10 השנים ונחשבת כשנה אחת מתוך ה-10 אם לחשב עד דצמבר 2007 ואז גם פה יש לנו יותר מ-60 חודשי עבודה עם ההשלמה של החודש שנעשתה. הנושא מאד כואב לאימי, כיוון שאין לה שום דבר חוץ מקיצבת שאירים. כמו כן, הנושא עומד לפני משפט העומד להתקיים ממש בקרוב. אנא עזרו לי עם תשובתכם! תודה רבה רבה על הקריאה!

    • קצבת זקנה
      אורנה | 11/12/2008 17:11

      צר לי לקרא את קורותיכם וחבל שקבלה מידע שגוי. מי שמגיע לגיל המזכה בקצבת זקנה, אינו יכול למעשה להמשיך לעבוד ולצבור תקופות עבודה לצורך הזכאות. מי שמגיע לגיל קצבת זקנה וצבר זכויות לקצבה וממשיך לעבוד, מקבל עבור כל שנת עבודה,מעבר למועד הקצבה, תוספת של 5%,כל עוד הוא משתכר שכר והכנסותיו גבוהות מהתקרה המזכה בקצבה מלאה/חלקית. לשאלתכם,תקופת האכשרה לקצבת זקנה,נבדקת לאורך כל תקופות עבודתה החל מגיל 18 ועד 62 לא ברור מדוע בדקו רק 10 שנים אחרונות,אם יש לה לדבריך חודשי עבודה נוספים במהלך תקופת השנים. בודקים את כל תקופות העבודה במהלך השנים. האם יש לכם הוכחות על עבודתה לאורך השנים? תלושי שכר,טופסי 106,פוליסות ביטוח ממקומות עבודה תלושים של אבא ז"ל בו רשום שבת הזוג עובדת ועוד... לגבי תלונתכם,ניתן לפנות לפניות הציבור לפי הפירוט מטה והעלות את המקרה שלכם. הערה לתשומת לבכם: אם אמך תמצא זכאית לקצבת זקנה,היא לא תוכל לקבל גם קצבת שאירים מלאה,אלא,מחצית כפי שתוכל לקרא בקישור מטה. בתקווה שנושא קצבת הזקנה יוסדר, אם תהיה בעיה בנושא,ניתן לבדוק בקשה להשלמת הכנסה. קיראו את התנאים בקישור מטה. בהצלחה.

      • המשך בעניין קיצבת זיקנה
        אריה | 13/12/2008 19:20

        שלום, אורנה ותודה רבה לך על תגובתך הארוכה והעניינית! שכחתי לציין שעלינו לארץ בשנת 90 לבריה"מ ואמי עבדה לסירוגין גם לאחר שהתאלמנה ב-99. וכבר כמה שנים שהיא עקרת בית ולכן נוצר חוסר שכזה בחודשי עבודה שלה ב-10 שנים אחרונות. ולכן, כאשר אמרו לה בביטוח לאומי לעבוד עוד חודש, הכנסנו אותה לעבודה במסעדה לכחודשיים. היא לא עבדה לפני כן או אחרי כן. יש לנו משפט ביום שלישי הקרוב ולשכה לסיוע משפטי כלל לא חוזרים אלינו בעניין זה כפי שהבטיחו ואין עזרה כלל. אני לבד מול מערכת גדולה זו ומקווה להוכיח משהו...

        • קצבת זקנה
          אורנה | 14/12/2008 20:18

          שלום אריה, מעניין מדוע בלשכה לסיוע משפטי לא ענו לכם עד עתה. האם לא הם יפנו אתכם לקביעת המועד בבית המשפט לעניני עבודה? האם לא ישב אתכם עו"ד מטעם הסיוע המשפטי, עם התיק שהוזמן מהביטוח הלאומי לגבי דחיית התביעה על ידם? מי הכין עבורכם את התביעה? האם אתה הכנת לבד או עם עו"ד מטעם הלשכה לסיוע משפטי? האם לא קבלת לידיך העתק מתגובת הביטוח הלאומי על תביעתכם לקצבת זקנה? הנושא לא ברור לי,ומה הכנת לקראת הדיון ביום ג'? איני יודעת אם יש זמן לפניה דרך הייעוץ האישי למעלה בפורום לבקשת עזרה בנושא,אבל,שווה לנסות לדבר עם עו"ד. תשאירו מס' טלפון עם פירוט הבעיה ותבקשו שיפנו אליכם בדחיפות בנושא. הזמן מאוד קצר. אולי,תיגש פיזית למחלקה לסיוע משפטי לבירור הנושא ולשאול האם הם יודעים שיש לך דיון ביום ג'. מישהו צריך לטפל בכם. אשמח לשמוע ממך בהמשך כיצד הנושא הסתיים. בהצלחה.

          • קצבת זיקנה
            אריה | 14/12/2008 22:56

            הי, אורנה! פעם אחרונה שדיברו איתנו בלשכה לסיוע משפטי, היתה ביוני השנה, כאשר עו"ד חגית מור מהלשכה ביקשה לראותנו. אמי היתה עמי בפגישה זו וחגית אמרה שעל פניו נראה כי יש סיכוי אך תבדוק את העניין לגופו ותחזיר לי תשובה לגבי הסיכויים וההמשך. כמובן שבפגישה החומר היה אצלה על שולחן, כי הם הזמינו אותו מביטוח לאומי. מאז, לא חזרה אלינו, כמו שאומרים "לא דובים ולא יער". כל פעם התקשרתי לשם, אך לשוא, צריך להשאיר הודעה ואז חוזרים אליך וטוענים שמעבירים את הנושא אל חגית... כך כל פעם מחדש, עד שנשברתי ונסעתי לשם בעצמי. את חגית לא מצאתי והפקידה כרגיל אמרה - אתה צודק, זה דחוף, אני אעביר לה ואיך שהיא תכנס למחשב, היא תראה זאת. מה אני אגיד לך... או שהיא לא נכנסה עדיין למחשב :-) או שפשוט זה זילזול מאין כמוהו. שלחו לנו זימון לבית הדיןליום שלישי הקרוב, כי הלשכה לסיוע פתח שם תיק וביטוח לאומי הגיבו בכתב הגנה שאומר שפשוט לא מגיע לנו... מה שאני הכנתי, זה את כל מה שמסרנו בזמנו לביטוח לאומי+תשובתם (השלילית). מה שאני אטען, זה שאם החוק מבקש להוכיח 60 חודשי עבודה ב-10 שנים שקדמו לגיל המזכה, אז יש פירצה בחוק.. כי אם הגיל המזכה היה במאי 2007, אז 10 שנים שקמו לכך הם השנים 1997-2007 ואם כך, אז מתחילת שנת 1997 עד מאי 2007 יש יותר מ-60 חודשי עבודה. אבל אני חושש שמא אני לא צודק... וש-10 שנים אחרונות נחשבות רק ממאי 1997 ולא מינואר, אז כאן יש חוסר בחודש... ואז אנחנו בבעיה. וגם אנסה לטעון שאמרו לנו בביטוח לאומי להשלים חודש וכך פעלנו ואף השלמנו חודשיים... אם מישהו יוכל לעזור לי, אני פשוט אשמח. אני מרגיש כמו אפס.. ושאני לא יכול לעזור לאמי... בכל מקרה, אורנה, תודה, ארשום את המספר שלי, אם תוכלי אולי להעביר לגורם המתאים, אשמח. תודה, תודה שיש לפחות אנשים כמוכם..!!!

            • קצבת זקנה
              אורנה | 14/12/2008 23:20

              שלום אריה, אל תרשום פרטים אישיים בפורום. בראש הפורום יש "ייעוץ אישי" ותציין שהפנו אותך מפורום ביטוח לאומי לסיוע דחוף. כפי שרשמתי לך קודם,איני יודעת אם יספיקו לסייע בידך,שכן המועד מאוד מצומצם,אבל אולי עו"ד הפורום יוכל לתת לך כוון. לא הבנתי מדוע אתה רושם 60 חודש. על מנת להיות זכאים לקצבת זקנה בסיסית צריך 10 שנות עבודה*12=120 חודשי עבודה. עליך לפנות בדחיפות למנהל הלשכה לסיוע המשפטי באיזור מגוריך ולברר מדוע אין לך מענה. אם היו מגיעים למסקנה שאינם יכולים ליצגך,מאחר ואין סיכוי לתביעתך,היית אמור לקבל מכתב ממנהל הלשכה לסיוע משפטי. פשוט לגשת לשם בשעות הקבלה בשעות 8-12 בד"כ. ראה בקישור מטה טלפון ופקס'. אם אתה ניגש בכל מקרה לבדך ללא ייצוג, תכין חומר מודפס בשלושה העתקים, למסירה לשופט,לעו"ד של הביטוח הלאומי ועבורך. בהצלחה.