ירושה - דיני משפחה

  • זכויות בן זוג בירושה - שאלה דחופה
    cb | 04/02/2009 11:24

    שלום רב, ברצוני לדעת מה יעשה ברכוש - מקרקעין (דירה) ומטלטלין (חשבון בנק, כסף וכד')- לאחר מות אחד מבני הזוג. מדובר בבני זוג הנשואים ומתגוררים באותה דירה למעלה מ- 50 שנה. לאחר קריאת המאמר באינטרנט ולאחר קריאת החוק הבנתי את הדבר הבא: כלל הרכוש מתחלק בין בני הזוג חצי-חצי. ורק מחצית הרכוש (מה שברשותו של בן הזוג שנפטר) הוא למעשה העזבון המחולק בין היורשים. העזבון (החצי ששייך לבין הזוג שנפטר) מחולק חצי לבין הזוג שנותר בחיים והחצי האחר מתחלק בין הצאצאים. כך שלמעשה הצאצאים יורשים רק רבע מהרכוש הכולל של בני הזוג (במצב בו נפטר בן זוג אחד ובן הזוג השני נותר בחיים) וברשותו של בן הזוג שנותר בחיים נשאר כ- 75% מהרכוש הכולל של בני הזוג. האם דין אחד למקרקעין (הדירה) ולמטלטלין (כספים וחשבון בנק)? רב תודות על הסיוע

    • ירושה - דיני משפחה
      עו"ד מיקי חשמונאי | 04/02/2009 19:40

      שלום רב, אדם יכול להוריש את רכושו בלבד. מכאן שאם דירה רשומה בחלקים שווים על שמות שני בני זוג, יהיו רק ה- 50% הרשומים ע"ש המנוח, חלק מהעזבון, אשר יתחלק מחצית לבנה"ז ומחצית בין הילדים (בהנחה שאין צוואה, המורה אחרת). אולם אם בנה"ז הנותר בחיים זכאי לזכויות ברכוש הרשום ע"ש הנפטר בלבד, מכוח הנישואים (חזקת השיתוף או חוק יחסי ממון), יגרעו מרכושו של המנוח קודם כל החלקים שמקבל בנה"ז במסגרת זו, ורק יתרת הרכוש תחשב כעזבונו של המנוח. בברכה, עו"ד מיקי חשמונאי - משרד עו"ד ומגשרים

      • הבהרה
        cb | 05/02/2009 10:52

        תודה על התגובה המהירה. כלומר, אם הבנתי נכון, עזבונו של הנפטר הוא רק חלקו ברכוש (כלומר 50% מהרכוש הכולל של בני הזוג). העזבון מתחלק חצי לילדים וחצי ובן הזוג הנותר בחיים. כלומר, לילדים יש 25% מהרכוש הכולל של ההורים. האם דין אחד למקרקעין ולמטלטלין או שיש אבחנה ביניהם?