תשובה

  • משמורת
    עדי | 29/12/2008 12:53

    שלום רב, אני נשואה 4 שנים וחצי ומעוניינת להתגרש. יש לנו ילד בן שנתיים. שאלתי היא כיצד נקבעת משמורת? אני מעוניינת כמובן שהילד יישאר אצלי. תודה מראש, עדי

    • תשובה
      עו"ד אורי גלזן | 29/12/2008 14:07

      בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ישנה "חזקת הגיל הרך". חזקה זו קובעת כי עד גיל 6 טובת הילדים אצל אימם. חזקה זו ניתנת לסתירה, לדוגמא במקרה של אם שאינה כשירה לטפל בילד עקב שימוש בסמים. משמורת ילדים הינה בסמכות בית המשפט לענייני משפחה, אולם אם בעלך יגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני, ירכוש בית הדין הרבני סמכות לדון במשמורת. אם אינך מעוניינת שבית הדין הרבני ידון במשמורת ילדך הקטין, עלייך להקדים את הבעל ולהגיש תביעת משמורת לבית המשפט לענייני משפחה בטרם יגיש הבעל תביעת גירושין.

    • משמורת ילדים
      דגנית | 29/12/2008 14:09

      יש להפריד בין שלושה מונחים: אפוטרופסות, משמורת (יציר הפסיקה) והסדרי ראיה. המונח הראשון מדבר על הזכות והחובה לדאוג לצרכי הקטין , לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה ולמשלח-יד ועבודתו, וכן שמירת נכסיו, ניהולם ופיתוחם; וצמודה לה הרשות להחזיק בקטין ולקבוע את מקום-מגוריו, והסמכות לייצגו . המונח השני, משמורת - שהנו יציר הפסיקה בלבד- ויש נטיה לבלבלו עם הסדרי ראיה. חזקת גיל הרך הקיימת בישראל, קובעת כי ילדים עד גיל 6 יושארו בחזקת אמם. אך מה לגבי הסדרי ראיה, הרי טובת הילד היא לאפשר לשני ההורים לראות את ילדם ולהעניק לו חינוך משותף למרות ועל אף הפרידה. בהסדרי גישור ובהסכמים שבהסכמה יש קרקע רחבה לדיון בסוגיה זו, יתרה מזאת צרכי הצדדים וטובת הילדים עומדים בראש סדר העדיפויות בקביעת הסדרי הראיה. אין כללים קבועים ומוכתבים מראש, אני ממליצה על הידברות והבנת הצרכים של כל אחד מהצדדים לרבות צרכי הילד. ממליצה בחום על גישור. דגנית אלישיב, עו"ד ומגשרת

    • משמורת
      טו"ר הרב אביעד אושרי | 29/12/2008 20:18

      כעיקרון משמורת הקטינים אצל האם בפרט בקטינים בגיל שציינת בשאלתך, זה נכון גם בביהמ"ש וגם בביה"ד. אולם לעיתים ישנם חריגים אבל זה רק כאשר האם אינה יכולה ואינה מסוגלת לגדל את הקטין, אבל זה באמת במקרים יוצאי דופן ובלתי שכיחים לחלוטין.

    • משמורת קטינים - דיני משפחה
      עו"ד מיקי חשמונאי | 30/12/2008 00:01

      עדי שלום, טובת הילד היא שאמורה להכריע בסוגיה זו. כפי שנאמר בהרחבה בתשובות שקיבלת - אלא אם כן נסיבותיך כאלה שטובת ילדך שלא יהיה במשמורתך, הרי שהסיכוי שייקבע כי המשמורת תהיה אצל האב (אם בכלל יבקש זאת), קלוש ביותר. היה ולמרות הכל, בנסיבות הספציפיות שלך, יש חשש לכך, מומלץ כי תיוועצי בהקדם בעו"ד ו/או תפני ליעוץ אישי באתר וישתדלו לסייע בידיך ככל האפשר. בברכה, עו"ד מיקי חשמונאי, משרד עו"ד ומגשרים