ידועים בציבור

  • ידועים בציבור
    אנדרי | 09/02/2008 16:33

    היי קצת מבהיל אותי כל מה שאני קורא על דיני משפחה לאחרונה. נאמר שקניתי דירה (רשומה על שמי). ונאמר שאחרי שקניתי את הדירה הכרתי מישהי, אחרי תקופה מסויימת היא עברה לגור בדירה שלי, סתם כי טוב לנו ביחד, בלי חתונה באופק. שילמה קצת מהחשבונות (מים, חשמל, ארנונה וכ"ו) ואחרי כמה זמן שגרנו ביחד בדירה שלי, נגיד כמה שנים - האהבה נגמרה או משהו אחר התקלקל בזוגיות ונפרדנו. (מה לעשות לפעמים מגורים ביחד הורסים קשר לא מספיק טוב) היא חזרה לגור עם אמא שלה, אני נשארתי בדירה שלי. בלי נישואין, בלי התחייבות, בלי ילדים. היא תהיה זכאית למחצית מהדירה שלי בהיפרדות ?

    • ידועים בציבור
      עו"ד ליאת עצמון | 10/02/2008 00:44

      אנדריי שלום ! מפנייתך עולה כי הנך חושש שחברתך לשעבר תטען לזכויות בנוגע לדירת המגורים בה התגוררתם ואשר נרכשה על ידך עוד מלפני תחילת הקשר וזאת מכח היותה ידועה בציבור שלך. הפסיקה העמידה שני תנאי סף מצטברים לקיומה של מערכת יחסים של ידועים בציבור - חיי משפחה וניהול משק בית משותף. הואיל ומונחים אלה הינם מעין תדמית משתנית של יחסים בין בני זוג שמרכיביה שונים מזוג לזוג לפי השוני בגילם, השכלתם, מזגם, הרגלי חייהם, מקצועם, מצבם הכספי וגורמים רבים אחרים, נקבע כי שאלת קיומם של תנאים אלה ראוי שתבחן על פי קריטריונים סובייקטיביים - כיצד ראו בני הזוג עצמם את מערכת היחסים ביניהם. על בני זוג המוכרזים כידועים בציבור חל משטר רכושי של הלכת השיתוף אשר מכוחה יכולים שני הצדדים לבקש סעד של שיתוף בזכויות שנצברו על ידי מי מהם בתקופת החיים המשותפים. במקרה כזה, נטל השכנוע מוטל על התובע הטוען לשיתוף בנכסים (אם כי, במסגרתו של נטל זה עשוי התובע להרים את נטל הבאת הראיות בכך שיוכיח כי בנסיבות המקרה קמה חזקה בדבר שיתוף נכסים, ואז מועבר נטל הבאת הראיות על שכמו של הנתבע להפריך חזקה זו). לשאלתך בעניין הדירה - הפסיקה איננה שוללת את החלת השיתוף בין ידועים בציבור על נכסים "חיצוניים", כגון נכסים עסקיים, או נכסים שכבר היו בידי בן הזוג לפני קיומם של יחסי ידועים בציבור, או שהתקבלו במתנה או ירושה, וזאת, לדוגמא, אם יוכח קיומו של הסכם מפורש או משתמע ממכלול הנסיבות ביחס לשיתוף בנכסים אלה. קיימת הלכה בנוגע להוכחת השיתוף בנכסים שנרכשו לפני תקופת השיתוף, לפיה, הטוען לשיתוף להוכיח כי קיימת בינו לבין הנכס "זיקה כלכלית", וכי הדגש איננו רק על מועד הרכישה. זיקה זו יש שהיא תבוא לידי ביטוי ע"י מימון חלק מהנכס,שיפוצים שהגדילו את ערכו של הנכס באופן משמעותי, הטעיה אשר הובילה את בן הזוג להאמין שהוא הבעלים של מחצית הזכויות בנכס ועוד. היה ותוכרו כידועים בציבור, הרי שיתאפשר שיתוף הדדי במכלול הזכויות שנצטברו על ידיכם במהלך תקופת החיים המשותפים. בכבוד רב ובברכה, ליאת עצמון, עו"ד ומגשרת האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד