תפקידי ההוצאה לפועל

  • סחבת / העלמת מידע בהוצל"פ?
    אורי ח. | 09/10/2008 16:36

    בחודש יולי ש.ז., אחרי סחבת ממושכת (אירוע בפני עצמו, כולל בזבוז ימי עבודה, אגרות, נסיעות, תשלום חניות) זכתה אשתי (כב"כ של בננו השוהה בחו"ל) בבי"ד לעבודה בחיפה, בגין אי תשלום שכר שאירעה לפני שנתיים, כשבננו השתחרר ועבד חודש וחצי בחברת מחשבים. הנתבע אף לא טרח להתייצב בבית דין. כעבור חודש, משלא כיבד הנתבע את פסק הדין, פעלנו ע"פ ההנחייה ופתחנו תיק בהוצל"פ חיפה (זמן, אגרה וכו'). עבר עוד חודש. ע"פ ההנחיה פנינו למרכז מידע של הוצל"פ בירושלים. התשובה הלאקונית שקיבלנו: אם עד (כך וכך ימים) לא יקרה דבר, סעו ללשכה בחיפה (מי, מה? עוד בזבוז זמן, תשלום חנייה ובעיקר עצבים??? - זאת לא הסבירו לנו.) בשלב זה פנתה אשתי לפורום משפטי כלשהו וגוללה את פרטי האירוע. אחד המומחים השיב והמליץ לה לשכור עורך דין. אני שואל: כולה מדובר בסכום זניח יחסית (שאמנם הלך ותפח עם ההוצאות המשפטיות שלנו). ועכשיו גם עורך דין? שיתבע את מי? את הוצל"פ שהיא גוף מבצע של המדינה ואמור לשרת את אזרחיה המשלמים מסים כחוק, שלא לדבר על כך שזכינו בדין ופתחנו תיק וכו' וכו' וכו'...??? עבריינים, בין שהם חברות מסחריות גדולות (בנקים, סלולר וכו') ובין שהם מעסיקים קטנים ונבזים כדוגמת זה שניצל את בננו התמים, על מה הם בונים? מדוע הם מצפצפים על החוק? א. הם יודעים שגוף ממשלתי, מרוב שהוא עסוק בבירוקרטיה של עצמו, נותרה לו מוטיבציה מועטה מאד לשרת באמת את האזרח. ב. הם יודעים שהאזרח הקטן מתייאש ומרים ידיים, בייחוד כשהאופציה המוצעת לו היא שכירת עורך דין (וכסף לזה אין לו). מה נותר? לבלוע את הביזיון (כפי שהתרגלנו בארצנו הנאורה), להתבכיין בפורום של הוצל"פ ולהתנחם בכך שלאחרים (קראתי פה) צרות יותר גדולות. האמנם כך? מישהו שומע? תודה, אורי.

    • תפקידי ההוצאה לפועל
      עו"ד משה שרגא | 10/10/2008 08:33

      לשכת ההוצל"פ אינה יוזמת מהלכים או הליכים. אין זה תפקידה ואין זה בסמכותה. מנגד זהו אינטרס של הזוכה (מה גם שעליו לשלם אגרה עבור כמעט כל הליך). לפיכך, אני סבור כי ההסדר הנוכחי הוא הסדר כלכלי טוב לכלל, ולו מטעמי יעילות,. באם אינך מיומן בעניין אתה יכול לשכור עו"ד שיבצע את הפעולות עבורך. תתפלא כמה עוה"ד יעילים בעניין.

      • עו"ד שרגא, חן חן על התשובה
        אורי_ח | 10/10/2008 09:04

        אע"פ שהיא זהה לתשובה שקיבלה אשתי. ועדיין נותרה הדילמה: הלא שכ"ט עו"ד ימחק כל שנזכה מן הנתבע (אם לא למעלה מכך). כלומר, אם אתה אביון, תפסיד יותר. זה הכלל וחבל.

        • תגובה
          עו"ד משה שרגא | 10/10/2008 12:12

          בהמשך לנאמר לעיל, עו"ד אינו קוסם. אם יש לחייב מקורות עו"ד מיומן יוכל לאתרם ולגבות את החוב. אם אין לחייב מקורות לא ניתן לצפות לניסים ונפלאות. ברם, יש סיבות רבות נוספות לשכירת עו"ד לשם ביצוע פעולות בהוצל"פ. אעמוד רק על כמה מהן ולו מההיבט הטכני. 1. חסכון בזמן - הזוכה המיוצג אינו נאלץ לכלות את זמנו בהגעה ללשכת הוצל"פ, עמידה בתור, הגשת הליך פעם נוספת כי טופס X לא מולא כיאות וכד'. המשרד עושה עבורו את הכל. מדובר הן בפתיחת תיק, בהגשת בקשות ובביצוע פעולות הדורשות מסירה אישית.(כמובן שנגזרת של "זמן" הינה "עלות" שנחסכת לזוכה המיוצג - ימי עבודה נסיעות חניה צילומים...) 2. מידע זמין - זוכה רגיל נאלץ להמתין לדיווחים המגיעים בדואר (המעטפות החומות). לעו"ד כל פעולה משודרת כמעט מייד למחשבי המשרד וניתן לפעול בהתאם להחלטה. 3. יעילות בתשלום אגרות - זוכה נאלץ להמתין להחלטה ואח"כ ללכת ללשכה ולשלם, עד התשלום ההחלטה אינה מבוצעת, עו"ד משלם באמצעות קופת הפקדות וההליך אינו מתעכב. 4. שכ"ט - זוכה אינו מקבל שכ"ט בנוסף לחוב הפסוק. אם הזוכה מיוצד ע"י עו"ד מתווסף שכ"ט עו"ד של הזוכה לחוב בתיק. 5. תצהירים - במקרה של זוכה שאינו מיוצג ויש לו צורך לאמת תצהיר, עליו לכתת רגליו ולשלם עבור פעולת האימות. זוכים מיוצגים מקבלים בדר"כ שרות זה מעוה"ד כחלק מה"חבילה". 6. עלות שרותי איתור ומסירה - אם מתעורר צורך לביצוע, משרד עו"ד יקבל תעריפים נוחים יותר מזוכה שעליו לבצע פעולה בודדת. 7. שנמשיך? בהצלחה.

          • אני מעריך מאד את תשובתך המפורטת (והמשכנעת)
            אורי_ח | 12/10/2008 12:12

            תודה מקרב לב ומועדים לשמחה! אורי