תשובה

  • סגירת תיק מחוסר ראיות
    אלי | 03/01/2011 20:15

    אחת משלוש הסיבות שבגללן המשטרה סוגרת תיק היא "חוסר ראיות". יחד עם זאת הבנתי שהרישום הפלילי במשטרה נשאר. במקרה הזה, אם אדרש על ידי המעביד להביא תדפיס רישום פלילי מהמשטרה, הוא יראה שנחקרתי בעבר. אציין שהחקירה נבעה מתלונה שקרית של שכן. לאחר כל ההקדמה הזאת, האם יתכן שתלונה שקרית תותיר לי רשום פלילי סתם כך ?

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 04/01/2011 15:51

      שלום הנחות המוצא שלך שגויות. משום, שאילו המשטרה סברה שמדובר בתלונה שיקרית, אזי היא הייתה סוגרת את התיק בעילה של חוסר אשמה, ואז גם לא היה נותר רישום כל שהוא. המשטרה בחרה לסגור את התיק מחוסר ראיות. כלומר - היא מצאה גרעין של אמת בתלונה אך לא מצאה ראיות על מנת שניתן להוכיח את החשד בביצוע העבירה שיוחסה לך. כאשר זה המצב המשפטי, אזי יש רישום פלילי/משטרתי. כמובן, שאתה רשאי להגיש ערר על ההחלטה, ולדרוש שינוי עילת הסגירה לחוסר אשמה.

      • אם כך, לחוקר המשטרתי יש סמכויות של שופט ?
        אלי | 04/01/2011 19:32

        תודה רבה על תשובתך. לפי דבריך, על אף שיש 0 ראיות והתלונה היא תלונת שווא (לדעתי), השכן יכול לספר סיפורים והחוקר יכול להאמין ועל אף חוסר הראיות "לדפוק" אותי. האם זהו אכן המצב כלומר, לחוקר יש מין סמכות של שופט ? ושאלה נוספת ברשותך. האם אני רשאי לקבל את חומרי החקירה ?

        • המשך תשובה
          שאול אמרני, עו"ד | 05/01/2011 08:38

          שלום 1. לא הבנתי את ההקבלה לשופט. השופט אינו מחפש ראיות אלא רק בוחן אותן בהליך הפלילי. את הראיות משיגה המשטרה בזמן החקירה. אם היא לא מצאה די ראיות, אזי סוגרים את תיק החקירה. זה בדיוק מה שנעשה במקרה כזה. 2. קשה בנסיבות אלו לסגור את התיק בעילה של חוסר אשמה, משום שהתלונה עצמה מהווה ראיה יסודית ובסיסית. לעומת זאת, אילו המתלונן/ת היו חוזרים בהם במהלך החקירה/עימות וכיו"ב או היו נשברים בעקבות החקירה, היה סיכוי לסגירה מחוסר אשמה. אני מניח, שלא זה המצב. 3. אתה יכול לבקש את חומר החקירה לצורך הגשת ערר. 4. אני מבין את התסכול שלך. שהרי כאשר לא נעברה עבירה, הרי ממילא לא ניתן למצוא ראיות. לא משום שלא גילו אותן אלא משום שאין אינן בנמצא. יחד עם זאת, כאשר יש תלונה של מתלונן ובעיקר מתלוננת, רק במקרים חריגים התלונה תסגר מחוסר אשמה, בעיקר כאשר יש חזרה מהתלונה. כל עוד אין חזרה מהתלונה, או הראיות לא הוכיחו בוודאות שהחשוד לא ביצע את המיוחס לו (כגון: טענת אליבי וכיו"ב), הרי שנסיבות אלו של גרסה מול גרסה, התיק ייסגר מחוסר ראיות.

          • השלמת תשובה
            שאול אמרני, עו"ד | 05/01/2011 08:59

            שלום שים לב. אין זה נכון שסגירת תיק מחוסר ראיות משמעותה "אפס" ראיות. ממש לא. חוסר ראיות מבחינה משפטית משמעותו שיש ראיות בתיק, אך אין בהן די לצורך הרשעה בפלילים המחייבת הרשעה מעבר לספק סביר, שהוא רף דרישה ראייתית מחמירה למדי. בשפה המשפטית "חוסר" אינו העדר ראיות אלא העדר ראיות מספיקות. ולכן, היות ויש ראיות כל שהן גם אם אין בהן לאפשר הרשעה פלילית, מחייבת בנסיבות העניין סגירה מחוסר ראיות ולא מחוסר אשמה.