חקירת קטין חייבת להיות בנוכחות הורה!!

  • הטרדה מינית של קטין ע"י קטין
    davidk | 25/11/2010 23:18

    מדובר בילד בן 9 שהוריד מכנסיים לילדה בביה"ס. הביה"ס רוצה להגיש נגדו תלונה במשטרה וטוענים שאליו להגיע לרעיון עם משטרה ביום ראשון ושאמא שלו לא יכולה להיות נוכחת ברעיון. האם יש על מה לדואג והאם זה חוקי לרעיין אותו ללא נוכחות של אמא שלו.

    • חקירת קטין חייבת להיות בנוכחות הורה!!
      עו"ד איתמר סיון | 26/11/2010 08:38

      עפ"י תיקון חדש לחוק הנוער, ישנה זכות לחשוד לנוכחות הורה או קרוב מטעמו להיות נוכח בחקירה. לשון הסעיף היא כזו: 9ח. נוכחות הורה או קרוב אחר בחקירת קטין חשוד [תיקון: תשס"ח] (א) קטין חשוד שהוזמן לחקירה בידיעת הורהו או קרוב אחר או שנמסרה הודעה על חקירתו לאחד מהם, לפי הוראות סעיף 9ו(א) עד (ג), זכאי שהורהו או קרוב אחר יהיה נוכח בחקירתו וכן זכאי הוא להיוועץ במי מהם, ככל הניתן לפני תחילת החקירה, אלא אם כן הביע הקטין התנגדות לכך מנימוק סביר או אם היה מוחזק במעצר, והכל, אם סבר קצין מוסמך כי אין במתן אפשרות לנוכחות ההורה או הקרוב האחר כאמור כדי להביא לאחד מאלה: (1) פגיעה בטובת החקירה או בטובת הקטין; (2) אחד הטעמים המנויים בסעיף 9ז(א); (3) אחד הטעמים המנויים בסעיף קטן (ג)(2)(א) עד (ה); (4) חשיפת עניין הנוגע לצנעת חייו של קטין אחר. (ב) הורה או קרוב אחר של קטין חשוד שהתקיימו לגביו הוראות סעיף קטן (א), יוזמן להיות נוכח בחקירה והחקירה תעוכב עד להגעתו. (ג) על אף הוראות סעיף קטן (ב), רשאי קצין מוסמך להורות, בהחלטה מנומקת בכתב, על התחלת חקירתו של קטין כאמור באותו סעיף קטן בלי להמתין לנוכחות הורהו או קרוב אחר - (1) אם ההורה או הקרוב האחר לא הגיע לחקירה בתוך זמן סביר בנסיבות העניין מהמועד שבו הוזמן; (2) אם שוכנע כי המתנה כאמור עלולה להביא לאחד מאלה, ובלבד שחקירת הקטין בלא נוכחות הורהו או קרוב אחר תימשך רק כל עוד מתקיים הטעם שהצדיק את אי-ההמתנה כאמור: (א) פגיעה בשלומו הגופני או הנפשי של הקטין; (ב) סיכול או שיבוש של החקירה או של חקירתם או מעצרם של חשודים נוספים בקשר לאירוע שלגביו נחקר הקטין; (ג) מניעת גילוי ראיה או תפיסת חפץ הקשור לעבירה שהקטין חשוד בביצועה; (ד) סיכול של מניעת עבירות נוספות; (ה) מניעת שחרורם ממעצר של הקטין או של חשודים אחרים; (3) לא ניתן לאתר מי מהם במאמץ סביר. (ד) הורה קצין מוסמך על חקירת קטין חשוד בלא הזמנת הורהו או קרוב אחר להיות נוכח עמו בחקירה כאמור בסעיף קטן (א), ינמק את החלטתו והיא תתועד בכתב. (ה) הוחל בחקירתו של קטין חשוד בלי להמתין לנוכחותו של הורהו או של קרוב אחר, מאחד הטעמים האמורים בסעיף קטן (ג), והגיע הורהו של הקטין או קרוב אחר לתחנת המשטרה במהלך החקירה, יורשה אותו אדם להיות נוכח בהמשך חקירת הקטין והחוקר ייתן לקטין הזדמנות להיוועץ באותו אדם במועד האפשרי הראשון בהתאם למהלך החקירה. (ו) נכח הורהו של קטין או קרוב אחר בחקירת הקטין, לא יתערב במהלך החקירה ולא יצא מחדר החקירה, אלא אם כן התיר לו החוקר לעשות כן ובתנאים שיקבע; בטרם תחל חקירת קטין בנוכחות הורהו או קרוב אחר, יודיע החוקר להורה או לקרוב האחר, לפי העניין, על המגבלות החלות עליו כאמור. (ז) ראה חוקר כי הורהו של קטין או קרוב אחר הנוכח בחקירת הקטין מפריע לחקירה באופן שאינו מאפשר לנהלה, מתערב בחקירה אף שהוזהר שלא לעשות כן או מאיים על הקטין באופן ישיר או מרומז, רשאי החוקר, בהחלטה מנומקת בכתב, להרחיק את ההורה או הקרוב האחר מן החקירה. בגדול ייאמר, כי ישנה חובה לנוכחות הורה אלא אם הקטין סירב - וגם כאן, יתקבל רק סירוב מנימוק הגיוני וסביר. עוד סייג הוא החלטה של קצין מוסמך שהנוכחות תפגע בחקירה.

      • המילה "חייבת", אינה במקום
        שאול אמרני, עו"ד | 26/11/2010 08:58

        שלום אכן התיקון מאפשר לקטין לאפשר להורה להיות נוכח. אך כאמור מדובר בשיקול הדעת של הקטין. זכותו לא לממש אפשרות זו. יתר על כן, אף מלשון החוק עולה כי בנסיבות מיוחדות ניתן למנוע את נוכחות ההורה גם אם הקטין ביקש זאת, בכפוף לתנאים ולסייגים שבהוראת החוק. ומכאן, שנכון היה לומר שמדובר באפשרות אך לא בחובה.