לא, ואולם ...

  • קובלנה פלילית
    הקובל | 29/09/2010 15:37

    במידה ורשות התביעה ביטלה/מחקה את כתב אישום שהוגש נגד נאשם בהסכמה, השאלה היא האם זה חוסם להגיש קובלנה פלילית פרטית? בין אם כן ובין אם לא, מה המקור החוקי לתשובה?

    • לא, ואולם ...
      שאול אמרני, עו"ד | 30/09/2010 18:25

      שלום; הקובלנה הפלילית נועדה בדיוק לאותם מקרים בהם התביעה לא מצאה לנכון להגיש כתב אישום, וזאת בעבירות מסוימות שעיקרן ביחסים בין בני אדם (תקיפה, לשון הרע, פגיעה בפרטיות וכיו"ב). ההליך עצמו הוא פלילי לחלוטין רק שהתובע במקרה זה הוא הקובל עצמו. רף ההוכחה הנדרש אף הוא כנדרש בהליך פלילי - "מעבר לספק סביר". עד כאן התיאוריה ומכאן לפרקטיקה. ככל שהתביעה חזרה בה מהאישום, ניתן להסיק מכך שיכולתה להוכיח את העבירה חלשה. שאלמלא כן, יש להניח שהיא לא הייתה חוזרת בה. אם כך, מה הטעם להגיש קובלנה פלילית? האם אתה, כמי שאינו בקיא בהליך הפלילי, יכול להוכיח ברמת ההוכחה הנדרשת בפלילים את מה שהתביעה כנראה התקשתה להוכיח? אילו התביעה מלכתחילה הייתה נמנעת מהגשת כתב אישום, אזי שאלת ההוכחה לא הייתה נבחנת ואז אולי דעתי הייתה שונה. לא כך המצב. כנראה שיש בעיות בראיות והתביעה סבורה שאין די בהם כדי להוכיח את אשמת הנאשם. אם כך, יתכן והם עשו עמך "חסד" בכך שעזרו לך להבין שיש בעיה בראיות. כך לא תגיש קובלנה שלא ניתן להוכיח אותה ואז אתה עלול לספוג ביקורת קשה מבית המשפט על הגשת קובלנה סתמית עם פוטנציאל לקנס ו/או פיצוי הנאשם. יחד עם זאת, פרסתי בפניך את האפשרויות ועליך לקבל החלטה. בנסיבות העניין, לא הייתי הולך לכיוון זה. אין זה שולל אפשרות לתביעה אזרחית במקרה שמדובר בנזק כי שם רמת ההוכחה היא "מאזן הסתברויות", כלומר עליך להוכיח את תביעתך מעט מעל 50%.

      • קובלנה פלילית המשך שאלה
        הקובל | 01/10/2010 13:01

        מצטער לא הבנתי את התשובה. אני מדבר על מצב בו כבר הוגש כתב אישום והוזמן עד תביעה אחד להעיד. אך לאחר שנתיים ולאחר ניהול הליכים מקדמיים לא מעטים וכאמור מסירת עדות ע"י עד תביעה אחד, התביעה החליטה לפתע למחוק את כתב האישום (כנראה בהסכמה עם הנאשם). מכאן שישנן ראיות מספיקות. ורק לידע, אכן ישנן מספיק ראיות כולל הקלטת הנאשם והודאתו במשטרה. לכן, השאלה היא האם במצב זה בו הוגש כבר כתב אישום והוזמנו כבר עדים להעיד, ולאחר מחיקת כתב האישום בהסכמה בין הצדדים, האם אני יכול להגיש קובלנה פרטית פלילית???

        • תשובה
          שאול אמרני, עו"ד | 01/10/2010 14:26

          שלום אינני מכיר הוראת חוק כל שהיא המתייחסת למצב זה. החוק קובע שלא ניתן להגיש קובלנה פלילית כאשר מוגש כתב אישום. לכן, כל עוד התנהל ההליך הפלילי הרגיל, היית מנוע מהגשת קובלנה פלילית. ביטול ההליך מחזיר את המצב לקדמותו עד כי ניתן לומר שלא הוגש כתב אישום. זה למיטב הבנתי. ובכל זאת הייתי ממליץ לך לפנות לתביעה ולשאול מדוע ההליך הפלילי הופסק/בוטל. על סמך התשובה תוכל לכלכל טוב יותר את צעדיך. הליך פלילי לא מסתיים סתם כך כאשר הראיות טובות. על מנת שלא תיקלע למצוקה ראייתית כפי שהסברתי בתשובתי הקודמת, עליך לנקוט בהליך הבירור. ושוב, הליך הקובלנה הפלילית לא יתן לך כלום. הוא יעלה לך כסף רב והתוצאה גם אם תזכה לא תהיה בבחינת סיפור הצלחה. עדיף ללכת למסלול של תביעת נזיקין אזרחית. שם הפיצוי עשוי להיות משמעותי ונטל ההוכחה קטן משמעותית.