תוספת:

  • עימות מצולם
    אליהו | 03/05/2010 14:30

    שלום,לפני כמה חודשים שודר תחקיר שבו חוזר בשאלה שמאשים רב בשכונה שבה גדל שהוא ביצע בו מעשים מגונים התעמת איתו בפתח ביתו אל מול התושבים כאשר הכל צולם במצלמה נסתרת. שאלתי היא: האם הוא מסתכן באמת בהוצאת דיבה על הרב (או אף הפרת סדר ציבורי או משהו דומה)? יש לציין שחלה התיישנות על העבירות הנטענות.תודה

    • תוספת:
      אליהו | 03/05/2010 14:35

      אולי הוא יכול אף לנצל את משפט הדיבה בשביל לטעון אמת דיברתי ולזכות במשפט למרות ההתיישנות?..שוב תודה

      • לעבירות מין יש תקופת התיישנות חריגה
        שאול אמרני, עו"ד | 03/05/2010 15:57

        ולכן צריך לדעת בן כמה הקורבן ומתי התרחשה ההתעללות המינית כביכול. לשאלה בתחום לשון הרע - ברור שבמידה והדבר אינו נכון, הרי שהוא מסתכן בתביעת לשון הרע. להתיישנות העבירה, במידה ואכן זו התיישנה, אין שום רלוונטיות ללשון הרע שהתרחשה על פי מה שמובן מדבריך, כעת. במידה והרב ירצה לתבוע בגין לשון הרע, הרי שיש לו 7 שנים מאותו אירוע מצולם. הסיומת שבשאלתך אינה ברורה. מה זאת אומרת לטעון "אמת דיברתי" ולנצח במשפט למרות ההתיישנות? שהרי אין שום קשר בין ההתיישנות לתביעת לשון הרע? זולת אם חלפו למעלה מ- 7 שנים מאותו אירוע שבמסגרתו נאמרו דברי לשון הרע לכאורה. חבל - שאלתך אינה ברורה ואתה מערב מין בשאנו מינו. אין שום קשר בין הליך פלילי לתביעת לשון הרע. התיישנות הליך פלילי הוא נגזרת של מועד התקיפה המינית לכאורה. ההתיישנות של תביעת לשון הרע הוא 7 שנים ממועד אמירת לשון הרע. מדובר בשתי תקופות זמן שאינן חופפות.

        • מצטער שלא התבטאתי ברור בשאלה
          אליהו | 03/05/2010 17:53

          נניח שהקורבן בן 28 ויום וכבר לא יכול להגיש תביעה על העבירות שבוצאו בו כשהיה ילד, וכעת הוא הולך להתעמת עם הרב על האירועים שהיו לכאורה בעבר, וגורם לפרסומם ברבים במסגרת העימות שהתחיל כאשר חיכה בפתח ביתו של הרב. (מצד אחד המעמד הפומבי נועד להכתים את שמו של הרב, ומצד שני אולי ניתן לטעון שיש עניין ציבורי כי מדובר ברב אחרי הכל...)התביעה של לשון הרע היא כמובן נפרדת, אבל הנקודה שאני מנסה להבין היא: האם אכן ניתנת הזכות לרב לתבוע *ולזכות* על הוצאת לשון הרע על פרסום עבירות המין אשר התרחשו לפני שנים *ואין לקורבן דרך להגיש תביעה עליהם* בגין ההתיישנות?במילים אחרות, נראה שמדובר במצב חד-צדדי שבו למואשם במעשה המגונה יש הזדמנות לתבוע לשון הרע נגד המאשים על פרסומם, אולם למאשים אין דרך חוקית לתבוע את המתעלל.אם נלך רחוק יותר ונניח שהקורבן מראה בהגנה שלו נגד תביעת לשון הרע של הרב שיש בסיס סביר לנכונות ההאשמות הישנות שלו נגד הרב, האם הוא יכול להגיש תביעה נגד הרב מתוקף הבסיס ההגנתי שבו הוא זכה בתביעת לשון הרע נגדו? או שמא נגזר עליו בנסיבות לעבור (ולהשאר) בעמדת המתגונן?האם יש עקרון משפטי להבריר את העניין, או פרקטיקה מקובלת?אני מקווה שהשאלה ברורה יותר כעת. תודה על תשומת הלב!

          • תשובה
            שאול אמרני, עו"ד | 03/05/2010 22:53

            שלום; לא הסברת האם הרב הגיש תביעה בגין לשון הרע או לא? מלבד זאת. כאשר אדם נתבע בגין לשון הרע, על התובע להוכיח בשלב הראשון שמה שנטען כלפיו הוא אכן לשון הרע. אני מניח שכאשר מיחסים לכל אדם ובעיקר לאישיות דתית כמו רב, התעללות מינית באדם אחר וכל שכן בקטין, הרי שברור שמדובר בלשון הרע. לאחר שעברנו משוכה זו, השאלה היא האם לנתבע יש הגנה בהתאם להוראות חוק לשון הרע. הנתבע יטען אמת דיברתי בהנחה שאת המשוכה של עניין לציבור כל בר דעת מבין שיש במקרה זה. כיצד בדיוק הנתבע יוכיח אמת דיברתי? איזו הוכחה יש לו להוכיח זאת ברמת ודאות הנדרשת בהליך אזרחי של מאזן הסתברויות, כלומר מעט יותר מ- 50%? אם הדבר לא יעלה בידו, למרבה הצער הוא ימצא עצמו מפסיד בתביעה על כל הכרוך בכך.

            • כלומר, אין שום הגנה לקורבן יותר
              אליהו | 04/05/2010 11:51

              הבנתי שבעבירות מין תביעת לשון הרע לא מתקבלת על תביעה שלא מצליחה.נניח שהרב תבע לשון הרע על הקורבן, האם הקורבן יכול לזכות בתביעה אם נניח שיש ראיות באותה הרמה שהייתה מספיקה להרשיע את הרב אם היה לפני ההתיישנות משפט על מעשים מגונים? האם הקורבן במקרה הכי טוב מבחינתו רק לא מפסיד, או זה נותן לו גם תוקף לתביעה כלשהי נגד הרב למרות ההתיישנות?תודה

              • תשובה
                שאול אמרני, עו"ד | 04/05/2010 12:37

                שלום; הבט. היות ותביעה אזרחית לרוב היא בת 7 שנים בלבד ולאחריה חלה תקופת התיישנות, הרי שאם תקופת ההתיישנות הפלילית חלפה, אז קל וחומר שחלפה לה התקופה שבגינה ניתן לתבוע פיצוי. מכאן שלקורבן אין כבר מה לעשות לא בפן האזרחי ולא בפן הפלילי. כעת יש לבחון כיצד עליו להתמודד עם תביעת לשון הרע שהגיש נגדו הרב. בהנחה שיש בידיו הוכחות שהיו מספיקות להרשעה בפלילים אילו היה ננקט הליך פלילי, אז ברור שהן יספיקו לצורך ההליך האזרחי. כלומר, הם צריכים להספיק לצורך הוכחת אמת דברתי. כל זאת בהנחה שאכן יש הוכחות. במקרה כזה, ההוכחות יהיו רלוונטיות רק לצורך הגנה בתביעת לשון הרע. לא ניתן יהיה לתבוע את הרב על בסיסן משום שהתביעה כבר התיישנה לאחר שחלפו יותר משבע שנים בגינה.