תשובה

  • חקירה
    מירי חנוך | 03/05/2010 12:56

    שלום רב! פורום מצוין! נודע לי היום כי אני דרושה לחקירה במשטרה וכמו כן חיפשה אותי ניידת - בכתובתי הישנה שעזבתי לפני 3 חודשיים. אני צריכה לטוס לחו"ל ביום ראשון הקרוב- לכן פניתי למשטרת הגבולות בטלפון על מנת לבדוק האם יש צו יציאה נגדי מהארץ ונאמר לי שלא(הפקידה לא אמרה לי כלום על החקירה- רק שאני יכולה לצאת) שאלתי היא האם יעכבו אותי בשדה התעופה? או יעצרו אותי? האם אני יכולה להסתמך על תשובתה של הבקרית כראיה במקרה שיעכבו אותי, רשמתי את התאריך והזמן שבו התקשרתי. מודה מראש על תשובתכם

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 03/05/2010 14:18

      שלום; העובדה שאת דרושה לחקירה אינה מצביעה בהכרח על כי המשטרה הוציאה נגדך צו עיכוב יציאה מהארץ. במידה ושאלת את משטרת הגבולות האם יש נגדך צו כזה והתשובה היתה שלילית, יש להניח שאין צו ולא תהיה לך בעיה לצאת מהארץ. אין בכך משום הוכחה שלא מוטלת עליך חובה להגיע לחקירה. יובהר כי לא ציינת האם החקירה דרושה משום שאת חשודה בביצוע עבירה כל שהיא, או שאת דרושה כעדה בלבד. קיים שוני מהותי בין שני המצבים. לא דין חשוד כדין עד. הראשון חייב להגיע לחקירה והשני לא. אם כי למשטרה יש כלים לחייב גם מי שנדרש כעד להגיע לחקירה באמצעות זימון של בית משפט. צו עיכוב יציאה וכל שכן מעצר אינו מחזה שכיח. הוא נועד למנוע מצב בו אדם עלול לשבש את החקירה באמצעות בריחה. ספק אם זה המקרה שלך, שכן היציאה לחו"ל אינה קשורה בחקירה. מכל מקום, על מנת לא להיקלע לנסיבות מביכות, כדאי להסדיר סוגיה זו מהר ככל הניתן. בעיקר אם את דרושה רק לצורך מתן עדות ולא כחשודה. אך גם אם את דרושה כחשודה, יש להיוועץ בעורך דין על מנת שייעץ לך מה לעשות, על מנת שלא יסתבר שיש נגדך צו מעצר ויום אחד הוא ימומש בנסיבות מביכות למדי.

      • תשובה
        מירי חנוך | 03/05/2010 16:06

        אני חשודה בעבירה- ודרושה לחקירה. לא כל כך עניתה לשאלתי! אין נגדי צו יציאה כלומר אני יכולה לצאת מהארץ-האם הבקרית לא רואה במחשב שאני דרושה לחקירה? או שמשטרת הגבולות לא קשורה לכך כל עוד לא הוצא צו משופט? תודה כמובן שלאחר חזרתי (כשבוע) אגש למשטרה - אני מפחדת לגשת עכשיו כדי שלא יתנו לי לצאת חס וחלילה

        • הבהרה
          שאול אמרני, עו"ד | 03/05/2010 16:40

          שלום; לא כל דרוש לחקירה, אוטומטית נאסרת עליו היציאה מהארץ. על מנת לשלול את זכות התנועה של אדם, יש צורך בצו שיפוטי. כל עוד לא הוצא צו כזה, הרי שזכות התנועה שלו, ובכלל זה יציאה מחוץ לגבולותיה של מדינת ישראל, אינה מוגבלת. ולכן, התשובה ממשטרת הגבולות היא שאין הגבלה. צו איסור יציאה מוצא כאשר קיים חשש שאדם יברח מאימת הדין. אני מסופק אם זה המצב. מכל מקום, נסי לבדוק במוצאי שבת האם עדיין אין צו. ואם אז אין מגבלה, אז יש להניח שתוכלי לצאת. אפשרות נוספת היא שתפני מיוזמתך לתחנת המשטרה ותבקשי להחקר. או לומר להם שאת תגיעי לחקירה כנדרש מיד עם שובך לארץ. זה יחסוך ממך את החרדה האם עד ליום ראשון המשטרה תוציא את הצו המבוקש. אך כאמור, זה תלוי בך. חשוב גם לדעת בגין איזו עבירה את דרושה לחקירה.

    • ביקורת הגבולות
      עו"ד איתמר סיון | 04/05/2010 10:42

      אם היה צו עיכוב יציאה מן הארץ, הרי שהמשטרה (או בית משפט במקרה המתאים) הייתה צריכה לעדכן את ביקורת הגבולות. אם שם אין עדכון כזה, לא צריכה להיות מניעה לצאת מן הארץ