חובת מתן עדות

  • צו הבאה
    מור לוי | 03/02/2010 17:41

    בעלי העיד לפני כשש שנים במשטרה שראה רכב מסוג שרייד בצבע כחול נוסע הלוך ושוב ברחוב בו בוצעה פריצה וגניבת רכוש. לימים אותו רכב אותר ובו הרכוש הגנוב. בעלי לא זומן כדין לביה"ש והוצא נגדו צו הבאה. במידה ואינו מעוניין להעיד כיום מחשש מאותם עבריינים, מה החלופה לעדות אם ישנה כזו? האם מאסר בגים אי מתן עדות יפתור אותו ממסירתה במועד מאוחר יותר?

    • חובת מתן עדות
      שאול אמרני, עו"ד | 03/02/2010 18:01

      שלום; מי שמוזמן להעיד חייב להתייצב בבית המשפט ואי התייצבות גוררת אחריה את הסנקציות הבאות: קנס או מאסר וכן אפשרות למתן צו הבאה. דהיינו, בעלך עלול למצוא עצמו מגיע בליווי שוטרים לבית המשפט על מנת למסור עדות. על פי נתוני שאלתך מסתבר שזה המצב אליו הגיע בעלך. אני מניח שאין זה המקרה הראשון בו אדם חושש להעיד בשל חשש אמיתי או מדומה. היות והוצא צו הבאה נגד בעלך, הרי שמן הסתם הוא ימצא עצמו על דוכן העדים מול אותם גנבים מהם הוא חושש בצדק או שמא לא בצדק. אני מניח שהתובע ישאל אותו שאלות שמבוססות על הודעתו במשטרה בעת החקירה. הליך החקירה הוא עדות ראשית בה בעלך ידרש להשיב לשאלות שבבסיסן ידרש להסביר מה הוא ראה וכיו"ב. לבעלך יש אפשרות שלא להשיב או לטעון שהוא לא זוכר כי באמת חלפו שש שנים וזה טבעי לא לזכור. ואז התובע יציג בפניו את הודעתו במשטרה. מה לדעתך בעלך יוכל לעשות בשלב זה? הרי הוא לא יוכל לומר שמה שאמר אז אינו נכון. גם אם יעשה זאת התובע יבקש מבית המשפט להכריז עליו עד עוין ואז התובע יוכל לשאול אותו שאלות קשות יותר וממוקדות יותר בדרך של חקירה נגדית. לסיכום: אילו בעלך שתק בחקירה במשטרה המצב היה שונה. אך היות והוא העיד כבר קשה לי להציע דרך שתשחרר אותו מחובת ההעדה. אני מציע לו לפנות לתובע לפני מתן העדות בבית המשפט ולספר לו על הפחד ויבקש הדרכה מה לעשות במקרה זה. ישנה דרך בה התובע "ישחק" בפני בית המשפט שהוא למעשה כופה על בעלך למסור עדות למרות שהוא לא רוצה. זו דרך לשכנע גם עבריינים במקרים קלים כמו גניבה וכיו"ב שלעד אין ברירה. בעלך יכול להגיע להסכמה עם התובע שהוא לא יחזור על דבריו בחקירה במשטרה אך יאשר כי מה שאמר בשעתו לפני שש שנים הוא אמת. זה לא כל כך משנה את העובדה אך כאמור אינני יכול להציע דרך שתאפשר לבעלך לא להעיד ומנגד לא להיענש. מכל מקום חשוב שיפנה לתובע ויתייעץ איתו. אני משוכנע שלתובע יש אינטרס שבעלך יעיד כי עדותו חשובה ומנגד אין לו אינטרס שהוא יפגע בגלל מתן עדותו. ולכן גם ימצא פתרון יצירתי שיאפשר להשיג את שתי התוצאות.

    • חובת מתן עדות
      עו"ד תמר בוקשפן | 04/02/2010 09:59

      שלום, נתחיל בחלופה למתן עדות. הדבר הראשון שהיית מציעה לך לעשות (ולטעמי גם יפתור את הכל) זה לברר מי היחידה התובעת ומי הפרקליט/ה הממונה בתיק ולפנות אליו/ה בבקשה להפגש עימו/ה. בפגישה, בין היתר, תעלה את חששך מהנאשמים. לתובע/ת עומדות מספר אפשרויות אשר יכולות לפטור אותך מהגעה לבית המשפט (הסדר טיעון; ויתור על עדותך בבית המשפט ובמקומה להגיש בהסכמה את ההודעה הרשומה שנגבתה במשטרה; ואף לוותר על עדותך בכלל), הכל בהתאם לנסיבות. יודגש, כי התובעים קשובים מאוד למצוקת העדים. לשאלתך בנוגע למאסר, באופן תאורטתי מאסר עפ"י פקודת בזיון בית משפט לא יפטור אותך ממתן עדות שכן לאחר סיומו של המאסר אין מניעה להמשיך ולהזמינך לעדות בבית המשפט וחוזר חלילה. בכל מקרה, חשוב מאוד שתדע כי מהרגע שזומנת ע"י בית משפט למתן עדות חובתך להגיע לבית המשפט. אי הגעה גוררת אחריה הוצאתו של צו הבאה, מעצר והגעה לבית המשפט ע"י ליווי שוטרים. לסיכום, תפנה בדחיפות לתובע, לצורך פגישה, ובמידה שעדין תתבקש להגיע לבית המשפט, עדיף שתגיע ביוזמתך ולא ע"י שוטרים ואף אזוק. בין כותלי בית המשפט, על דוכן העדים, אני מניחה כי התובע ישמור על זכויותך. בהצלחה.

      • מדוע שהסנגור יסכים לוותר על עדותו?
        שאול אמרני, עו"ד | 04/02/2010 10:27

        לא נראה לי שישנה אפשרות למנוע את מתן עדותו. לא תהיה כאן שום הסכמה במקרה זה מצד הסנגור לוותר על עדותו ולהעמיד את הודעתו במשטרה בחקירה נגדית. סנגור שיסכים למהלך כזה מועל בתפקידו ולא נראה לי שישנה כלל אפשרות כזו.

        • חובת מתן עדות
          תמר בוקשפן, עו"ד | 04/02/2010 11:21

          יש לא מעט זיכויים במקרים בהם העדים לא העידו בבית המשפט ולא נחקו בחקירה נגדית לאחר הערכה נכונה של סנגור מנוסה מה התועלת שיכולה לצמוח מחקירה נגדית אל מול הסיכון שבה. הכל תלוי בנסיבות ובראיות.