תשובה

  • גביית תלונה מקטינה מעל גיל 14
    סימה | 31/01/2010 14:42

    האם מותר לשוטר העובד בסיור בבתי הספר לגבות תלונה מקטינה על מעשה מגונה שנעשה בה? האם היה צורך בחוקר נוער לשם כך ?

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 31/01/2010 15:55

      שלום; חקירת קורבן תקיפה מינית אמורה להיעשות על ידי חוקר נוער. ככלל יש לבצע את החקירה לאחר יידוע הורי הנחקר. אם כי יש חריגים לכלל זה, כלומר אם הנפגע מבקש שלא להודיע להוריו או אם החוקר סבור שהיידוע יפגע בחקירה או בנחקר עצמו. חקירה שאינה מתבצעת בנוכחות הורה צריכה להיעשות באותו מוסד חינוכי בו שוהה הקטין. אם החוקר סבור שיש לקיים את החקירה במקום אחר, הרי שיש לאפשר ליווי ע"י עובד חינוך או אדם שמוכר לקטין. יש לבדוק מדוע החקירה נעשתה שלא על ידי חוקר נוער. יתכן והשוטר מוסמך לחקור בני נוער. זו שאלה שיש לבדוק אותה. כמו כן האם ההורים דווחו אודות החקירה או האם הייתה סיבה שלא ליידע אותם.

      • המשך- חקירת קטין
        סימה | 31/01/2010 18:26

        אבי הקטינה ידע על האירוע מס ימים לפני הגשת התלונה כאשר המורה יידעה אותו. לא הוא יזם את הגשת התלונה אלא מנהלת ביה"ס. התלונה הוגשה בתוך ביה"ס ונירשמה ע"י השוטר שעובד עם הנוער אבל אינו חוקר. יש לציין שהמעשה הוא משובת נעורים ונעשה בתוך שיעור. האם יש פסול בדרך גבית התלונה?

        • לא נראה לי שיש לפסול את התלונה
          שאול אמרני, עו"ד | 31/01/2010 19:43

          שלום; על פי תאורך את ההתרחשות דומה שהיא התנהלה באופן סביר. האב ידע כפי שצריך היה להיות, המתלוננת מסרה עדות במסגרת בית הספר, כפי שאכן צריך היה להיות. יוזמת התלונה היתה מנהלת בית הספר כפי שהחוק מחייב במקרה של חשד לעבירות מין. יכול להיות שהיה טעם כל שהוא בשימוש בחוקר ספציפי זה נוכח הרקע שיש לו בעבודה עם נוער. יכול להיות שהיה קושי להביא חוקר נוער ויתכן והיה חשוב באותן נסיבות לגבות עדות באופן מיידי. שיקול נוסף שיכול היה להיות הוא הקשר של החוקר הספציפי הזה עם בני הנוער המעורבים באופן בו יהיה קל יותר להגיע לחקר האמת על פי חוקר נוער שאומנם מוסמך לחקור בני נוער אך יתכן והיה מתקשה לפרום את מסך החשאיות וחוסר הנכונות לשתף עימו פעולה. שהרי כידוע לך בני נוער חוששים להלשין. מכל מקום תלונה אינה פסולה רק משום שהיא לא נמסרה על ידי חוקר נוער. בעיקר כאשר היא ניתנה בפני שוטר שעוסק ומנוסה בעבודה עם בני נוער. פסילת ראייה בדרך כלל אינה עוסקת בפסילת תלונה של קורבן עבירה. ומכל מקום לא אלו הנסיבות בהן תלונה עלולה להפסל גם אילו הליך כזה היה אפשרי. אינני יודע מה הכוונה "משובת נעורים" בכל הקשור למעשה מגונה. החוק מגדיר מה נחשב למעשה מגונה וגם אם הוא נעשה תוך כדי שיעור או בצחוק, התלונה היא תלונה ויש לבחון אותה על סמך ראיות שאוספים. לא חורצים את דינה של התלונה מראש על סמך קביעה שהיא נעשתה כביכול בצחוק. עובדה היא שהמתלוננת אינה סבורה שזה אכן המצב וכל שכן המנהלת שמצאה לנכון לערב את המשטרה. יש לאפשר למתלוננת למסור את גרסתה וכל מי שהיה מעורב או עד לעבירה לכאורה צריך למסור עדות.