הקטין כנאשם

  • העמדה לדין של ילד - מה קורה במקרה שילד מבצע עבירה
    זיו | 27/01/2010 09:52

    כלומר ילד שמבצע פשע (עברה ממש חמורה) והוא בן 13-12 מה עושים איתו? ברור לי שכלא הוא לא יכול לקבל אבל מותר להעביר אותו למוסד סגור וכו' והאם בהנחה שילד הועמד לדין ואז הפך לבגיר כלומר 16-18 או הגיל שניתן להכניס אותו לכלא, אז מעבירים את אותו הילד לכלא רגיל?

    • הקטין כנאשם
      שאול אמרני, עו"ד | 29/01/2010 09:34

      שלום; קטין לעניין זה הוא מי שטרם מלאו לו 18 שנים. היות והשאלה מתייחסת לקטין בין 12-13 אזי ישנן הוראות חוק מיוחדות המשלימות את ההוראות המתייחסות לקטין בכלל: 1. ניתן להעמיד לדין קטין שטרם מלאו לו 13 שנים ביום הגשת כתב האישום נגדו, אך מלאו לו 12, רק לאחר התייעצות עם קצין מבחן. 2. קטין ידון בפלילים לפני בית משפט לנוער. 3. כאשר נעצר קטין או נתגלה בחקירה פלילית כי קיים יסוד להעמיד קטין לדין, על המשטרה להודיע על כך לקצין מבחן. 4. אין להעמיד אדם לדין בשל עבירה שביצע בהיותו קטין אם חלפה שנה מיום ביצועה. זולת אם התקבלה הסכמת היועמ"ש לממשלה. 5. כאשר הוגש כתב אישום נגד קטין, רשאי בית משפט לנוער לתת צו להשגחה זמנית, כלומר: למסור את הקטין להשגחתו של קצין מבחן. בית המשפט רשאי גם לתת צו להחזקת הקטין במעון לצורכי הסתכלות. וכמובן בית המשפט מוסמך לתת צו המשנה או מבטל צוים קודמים. 6. קטין שהוגש נגדו כתב אישום, זולת בעבירה שאינה פשע ואשר הוגשה לשופט תעבורה זכאי לייצוג סנגור. 7. החלטות בעניינו של הקטין תנתנה לאחר שניתנה לקטין הזדמנות להביע דעתו ויש להתחשב בדעתו של הקטין, זולת לעניין צו הבאה, צו מעצר או חיפוש או צו שניתן שלא בנוכחותו של הקטין. 8. בהכרעת הדין רשאי בית המשפט לנוער לזכות את הקטין או לקבוע שהוא ביצע את העבירה מבלי להרשיעו. אם נקבע שהקטין ביצע את העבירה יורה בית המשפט על הגשת תסקיר של קצין מבחן וכן להורות על עריכת בדיקות לנאשם וחקירות אחרות הנראות לו מועילות לקביעת העונש. 9. לאחר שלבים אלה בית המשפט לנוער מוסמך לגבי קטין שלגביו נקבע כי הוא ביצע את העבירה, להרשיעו, או לא להרשיעו אך לצוות על אחד או יותר מהאמצעים ודרכי הטיפול המיוחדים שבחוק הנוער, או לא להרשיע אותו ולפטור אותו מכל תגובה עונשית. 10. קטין שבשעת גזירת עונשו טרם מלאו לו 14 שנה, לא יואל עליו עונש מאסר. 11. לגבי אפשרויות הטיפול בקטין ניתן לקרוא בחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), התשל"א-1971. 8.