תשובה

  • זיוף תאריך הלידה בת"ז על מנת לאפשר כניסה למועדון
    ישראל | 25/01/2010 22:17

    רציתי להתעניין אילו סנקציות של ענישה יכול לנקוט בית המשפט כנגד קטין מתחת לגיל 18 שזייף את תעודת הזהות שלו ושינה את שנת הלידה על מנת לאפשר כניסה למועדון/מכירת אלכוהול וכדומה.חשוב לציין שאותו קטין אינו משנה את שמו או כל פרט אחר אלה רק את תאריך הלידה.תודה מראש על התשובה.

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 26/01/2010 08:25

      שלום; לעניין שאלתך ראה סימן ו' לחוק העונשין: עבירות מרמה ... העובדה שמדובר בקטין אינה שוללת אפשרות שהוא יועמד לדין. שכן גיל האחריות הפלילית היא 12. קשה בדיוק לומר לך מה הסנקציה שתופעל נגד קטין כזה בנסיבות שתארת בשאלתך. שכן זה תלוי בשיקולי מדיניות של התביעה/פרקליטות. קשה לי לשער שהתביעה/פרקליטות יקלו ראש בעבירה כזו, בעיקר אם זו תופעה. הן משום שמדובר בעבירה והן בשל כך שדרך שיטה זו ניתן למעשה לעקוף את החוק האוסר על מכירת משקה אלכוהולי לקטין. שכן הקונה והמוכר יתאמו בניהם שהקטין יזייף את גילו, מה שימנע אפשרות להעמיד לדין את המוכר. ואם גם הקטין לא יועמד לדין בשל שיקולי מדיניות, הרי שבעצם נוצר מנגנון המאפשר לעקוף את החוק ולבטל את תכליתו. ולכן נראה לי שבמקרה כזה הקטין יועמד לדין. אם כי קשה לי לשער מראש מה העונש שבית המשפט יטיל עליו. שכן זה כבר סיפור אחר לחלוטין ותלוי במשתנים רבים. כגון גיל, רקע אישי, עבר פלילי וכיו"ב. אפשר לחשוב על סעיפי חוק כגון קבלת דבר במרמה, קבלת דבר בתחבולה, עבירת זיוף וכיו"ב. העובדה שתעודת זהות זויפה עוזרת דווקא לבעל העסק שהכניס את הקטין על סמך תעודה מזויפת, או מכר לו משקה אלכוהולי. שכן יוכל לטעון שלא ידע את גילו והסתמך על תעודת הזהות. זה בעיקר כאשר באמת קשה לדעת את גילו של הקטין.