אין כל מניעה להעידם

  • הורי מתלוננת
    גלי | 03/01/2010 17:40

    שלום, בתיק פלילי שמנוהל בבית משפט מחוזי נגד בעלי לשעבר , אני המתלוננת בעקבות עבירות אלימות ואינוס קשות. במסגרת ההגנה, הסניגור ביקש לזמן לעדות את הוריי. למותר לציין שהוריי לא יעידו בעד הנאשם ונגדי. השאלה שלי היא האם על פי דיני הראיות מותר לזמן בני משפחה להעיד בעד נאשם ובמקום מסויים נגדי (משום שאני מתלוננת יחידה אך התובעת היא המדינה..) שמעתי פעם משהו על איסור... אך גם על איזשהו תיקון. אשמח לתשובה

    • אין כל מניעה להעידם
      שאול אמרני, עו"ד | 03/01/2010 18:52

      פקודת הראיות מטילה מגבלות על העדת בני זוג וילדיהם זה נגד זה. במקרה זה מדובר בהורים של מתלוננת ואין כל בעיה חוקית לכך. יתירה מכך, גם אילו היה מדובר בהעדה של בן זוג אחד נגד בן הזוג השני או של הורים נגד ילדיהם וההיפך, במקרה קונקרטי זה של אלימות ועבירות מין, הרי שהחריג לכלל מתקיים וניתן להעידם. ואולם כאמור במקרה זה לא מדובר בבני זוג או ילדיהם המעידים בהליך פלילי זה נגד זה אלא בהורי הקורבן/מתלונן. ולכן החריגים לפקודת הראיות כלל אינם חלים במקרה זה אלא הכלל הרגיל לפיו הכל כשרים להעיד, ומכאן גם שהם חייבים. ההורים שלך יהיו חייבים להעיד אמת. זה לא משנה אם זה נגדך או בעדך. עדות שקר עלולה להיות כרוכה בסנקציה משפטית.

      • תודה
        גלי | 03/01/2010 20:25

        ברור לגמרי, הוריי יעידו אך ורק אמת. (מה שלדעתי הוא גול עצמי לנאשם בפרט ולהגנה בכלל...) נסתרות הן דרכי הסניגורים... :) לילה טוב והמון תודה על תשובתך המהירה.

        • שאננות?!
          שאול אמרני, עו"ד | 03/01/2010 21:50

          צאי מנקודת מוצא שהסנגור יודע מלאכתו. הוא מבין שהוריך לא יסייעו לנאשם ולבטח לא יבואו לפגוע בך. אם למרות ידיעה זו הוא בחר להזמין אותם, הרי שיש לו סיבה. אני מסופק אם טפשות או חובבנות היא אחת מהן. ומכאן שיש לבדוק בדיוק מה מסתתר מאחורי מהלך זה. כנראה שהוא יודע משהו שאתם לא יודעים או לא חושבים עליו. בעיקר כאשר אינכם יודעים מהי אסטרגיית ההגנה שלו. כדאי לכם לחשוב ולהעמיד עצמכם במקומו ולנסות להבין את המהלך. יתכן, כמו שאת חושבת, שמדובר במהלך שגוי מבחינה טקטית. במקרה זה לא תפסידו כלום אלא ההיפך. השאלה היא מה התוצאה אם אתם הם אלה שטועים בפרשנות ובהבנת המהלך של הסנגור? ולכן, כדאי ומומלץ לחשוב יותר לעומק ומכל מקום לא להיות שאננים. ייחוס טפשות, חובבנות או רשלנות לצד השני, אינו בגדר מהלך נבון. להתייעץ עם התביעה הוא בגדר אפשרות סבירה.

          • יישר כח על הסבלנות ועל התשובות המקצועיות!!!
            גלי | 04/01/2010 10:28

            תודה רבה!!!!

            • וחשבתי על עוד משהו...
              גלי | 04/01/2010 10:48

              הנאשם מואשם בעבירות חמורות מאד. אינני שאננה כלל וכלל ואני בהחלט חושבת מה יכולות להיות הסיבות של הסניגור להעיד את הוריי. האפשרות הראשונה- במעמד הגשת תלונתי במשטרה ההורים שלי זומנו לחקירה גם הם. במעמד הגשת כתב האישום התביעה בחרה שלא להציגם כעדים מטעם התביעה , משום שלדעתה אין בהודעתם במשטרה שום דבר שיכול "לעזור" לה . אינני יודעת מה העידו במשטרה , אך אני יודעת שחזרתי חזור ואמור הן במעמד הגשת התלונה והן בעדותי בבית המשפט כי מעולם לא סיפרתי להוריי את דבר האלימות... התביעה העידה את אחותי , הקרובה אליי ביותר וגם היא העידה כי לא ידעה על הדבר. אני משחזרת את כל מערכת היחסים עם בן זוגי , מנסה להיכנס לעיניהם של הוריי באותה תקופה ומאידך מנסה לחפש "נקודות אחיזה" של הסניגור בעדותם של הוריי ונראה לי שייצא שכרו בהפסדו. מעבר לעוגמת הנפש שיגרום להוריי המבוגרים (בני 70) והתסכול הנוסף שילווה אותם ("איך לא ראינו את זה...) הם רק יעידו על אופיו המנוכר, על ההסתגרות שלו, על כך שתמיד תירצתי המון דברים, שבעקבות גירושיי ממנו הם הבינו המון התנהגויות. השאלה היא- האם הוריי לא ייחשבו כעדים עויינים אם כעדי הגנה יגוללו פתאום סיפורים והתנהגויות שהבינו אותם רק בדיעבד? שהרי הם נקראו למשטרה לחקירה "פתאום" כרעם ביום בהיר וללא הכנה מוקדמת. תנסה לתאר סיטואציה שבה נודע לאדם מסויים שבתו סבלה מאלימות קשה במשך כ"כ הרבה שנים ובאותו מעמד היה צריך לתת הודעה בעניין. אני יודעת שאני , כמתלוננת מנועה מלדבר איתם , לספר להם על סעיפי האישום או על מה שהתנהל במשפט ואני מתכוונת לנהוג כך... (לא בא לי לחלוק תא עם האקס שלי במעשיהו :) ) אך אני ממש לא מצליחה להבין את המהלך. שוב, המון תודה על הסבלנות והמענה

              • עדות עויינת
                שאול אמרני, עו"ד | 04/01/2010 11:28

                עד עוין הוא זה המשנה במהלך עדותו בבית המשפט פרט מהותי מעדותו במשטרה. עד עוין הוא זה שבמהלך עדותו בבית המשפט מגלה עוינות כלפי הצד שהזמינו לעדות. אינני יודע מה אמרו הוריך במשטרה ואינני סבור שבמקרה זה ניתן להכריז עליהם כעדים עוינים. את מציגה סיבה אפשרית מדוע התביעה לא זימנה את הוריך למתן עדות. לשיטתך מדובר בכך שעדותם אינה מסייעת לתביעה. לעיתים המונח ,לא עוזר" הוא בעל משמעות כפולה. אחד - עדות בלתי רלוונטית. האחר - העדות דווקא מזיקה לתביעה ולכן היא לא זימנה אותם על מנת לא לחבל בקו החקירה שלה. שיקול נוסף הוא זה שהתביעה לא זימנה אותם לחקירה ראשית על מנת לא לאפשר לסנגור לחקור אותם בחקירה נגדית. שזו חקירה קשה יותר מבחינתם ומאפשרת חשיפה של מידע שאולי התביעה מבקשת לא לחשוף. אולי הסנגור מעוניין בעדות של הוריך דווקא מהטעם שציינת בשאלתך/פנייתך. הם אינם יודעים על התנהגות הנאשם כלפיך. טענה או סברה שעשוי הסנגור להעלות היא כיצד יתכן שאישה סובלת התעללות מבעלה משך זמן ממושך ואינה מספרת להוריה שהם הקרובים אלה במיוחד ולכך ניתן להוסיף גם את אחותך. מתשובתם זו הוא יבקש להוכיח שלמעשה הם אינם יודעים לא משום שלא סיפרת אלא משום שלא היה מה לספר. להבנתי, הסנגור פשוט יוביל את הוריך לומר שהקשר איתך הוא קרוב מאוד וכו' ויתמרן אותם למה ששיערתי קודם. זיכרי עוד כלל חשוב במשפט הפלילי - הנאשם אינו צריך להוכיח את חפותו אלא על התביעה להוכיח את אשמתו מעבר לספק סביר. כל אשר הנאשם זקוק לו הוא ספק סביר. ואולי את זה מבקש הסנגור להשיג מעדותם של הוריך.

                • ומה אם הנאשם כפר בהקראה והודה,בעקיפין,בחקירה הנגדי
                  גלי | 04/01/2010 11:42

                  להערכתי, התביעה לא זימנה את הוריי משום שלא היה בעדותם במשטרה כלום רלוונטי. דווקא על העניין שהסתרתי ההתעללות יש סימוכין בכל ציור קווי אופי של אישה מוכה... כך שאינני דואגת. מה גם שהנאשם כפר בכל האישומים בדיון הראשון אך בעדותו בבית המשפט אישר כמעט כל סעיף . כמובן לא באופן ישיר אך בהובלת הפרקליט שניהל את החקירה הנגדית. גם לשאלת השופטת, ראש ההרכב, האם הוא מודה שפעל בניגוד לרצוני (בסעיף האינוס) הוא אמר ש"כן, היא לא הסכימה שאגע בה, היא התנגדה , אבל אני רציתי לצחוק ממנה" (לא ציטוט מדוייק אך זה בערך מה שהוא אמר, אין לי התמליל לפניי, לא קיבלתי אותו) על כל פנים, תודה!! נתת לי , בהחלט, נקודות למחשבה ואני מתכוונת לשוחח עם הפרקליט ולהעלות השערות לגבי חקירת הוריי. אגב- מבחינת החוק... מותר לי לתת לפרקליט נקודות למחשבה שיוכל להעלות בעת החקירה הנגדית? או שאני , כנפגעת עבירה מנועה ?

                  • תשובה
                    שאול אמרני, עו"ד | 04/01/2010 11:52

                    מבחינה משפטית, כמתלוננת/קורבן את עדת תביעה. ולכן אין כל מניעה לשוחח עם התביעה (שהרי בעקיפין הם מייצגים אתך נגד הנאשם). בנוסף, יש לך זכויות על פי חוק נפגעי עבירה ובכלל זה להביע דיעה לגבי התנהלות במשפט כגון הסדר טיעון וכיו"ב.

                    • חן חן  לת
                      גלי | 04/01/2010 11:54