זה נראה כמו אי הבנה

  • תיק פתוח ואי גיוס לצבא
    אמא | 16/12/2009 18:28

    לפני כחודש וחצי הוגשה תלונה במשטרה נגד בעלי , תלונה שרובה שיקרית לחלוטין, הוכנסו בה סעיפים פלילים שמעולם לא היו בפועל (מצד המתלונן), את בעלי הזמנו למס' חקירות במשטרה, הבן שלי לא הוזמן לחקירה, הוא הגיע מיוזמתו לתת עדות במשטרה פעם אחת בלבד (כי הוא היה במקום האירוע ), והתיחסו אליו במשטרה כאילו הוא פושע, לקחו לו בדיקת תביעות אצבעות וכו', לבעלי היה עימות מול המתלונן. (לבן שלי לא היה כל עימות). לפני כמה ימים הבן שלי הגיע לבקו"ם נרגש לצורך התגייסות, קראו לו לחדר מיונים, הכניסו אותו לבדיקה אצל הקב"ן (הקב"ן מצא שמדובר בבחור בריא נפשית, חדור מוטיבציה והמליץ לאפשר לו להתגייס כמו שנקבע) אח"כ הבן הועבר לחדר אחר והקצין הודיע לו שמופיע במחשב שיש תיק פלילי פתוח נגדו ובצורה כזאת הוא מבטל לו את הגיוס עד שהשם שלו ירד מהמחשב. פנינו למשטרה והקצין שראה את סימוכין התיק הזדעזע שלא גייסו את הבן שלי, הוא אמר שהוא יטפל בזה כי הבן שלי לא קשור בכלל לעניין, עוד הבנו ממנו שהתיק כרגע עבר ליועץ המשפטי. בכל אופן במקביל העברתי פקס דחוף לרל"ח המרחב עם כל הסיפור שמדובר בבחור צעיר בתחילת החיים שהסתבך למרות שלא עשה כל עבירה. ועכשיו לשאלתי: חשוב לי מאוד לנקות את השם של הבן שלי מהתיק הזה, לאן אני אמורה לגשת כדי לזרז את העניין, למי עוד אני אמורה להגיע כדי לקדם את הטיפול,? מה זה אומר שהתיק נמצא אצל היועץ המשפטי? והאם היועץ המשפטי יכול להוריד את שמו של הבן? כמה זמן דבר מסוג זה יכול להימשך? והאם המשטרה יכולה להגיד כי נעשה טעות בנוגע לבן והוא כלל לא קשור, האם יש לזה משקל אצל היועץ המשפטי? תודה.

    • זה נראה כמו אי הבנה
      שאול אמרני, עו"ד | 16/12/2009 18:52

      לא ברור לי בדיוק מה קורה כאן. מצד אחד את אומרת שהתייחסו לבנך כמו לעבריין. מצד שני את אומרת שנאמר לך שהוא כלל לא חשוד. אם הוא לא זומן לחקירה אלא בא מיוזמתו למסירת עדות והוא אינו חשוד בביצוע עבירה או בהשתתפות בה, לא ברור לי מדוע יש רישום פלילי. על פי מה שעולה מתוך שאלתך הסטטוס של בנך כרגע הוא מב"ד (ממתין לבירור דין) ובמילים פשוטות יותר - חקירה שטרם הסתיימה. מכל מקום, אילו בנך היה חשוד אף הוא כמו אבא שלו, הרי שהיה צריך לחקור אותו באזהרה כחשוד. גם מי שמגיע מיוזמתו למסירת עדות, יכול למצוא עצמו נחקר תחת אזהרה אם מתוכן עדותו עולה כי הוא מעורב בביצוע עבירה. אך לשם כך, על החוקר היה להודיע לו בו במקום כי הוא חשוד וחקירתו היא תחת אזהרה ולומר לו שיש לו זכות השתיקה והזכות להיוועצות עם עורך דין. אם כל זה לא התרחש, אינני רואה כיצד בנך חשוד בתיק ויש לו רישום פלילי כמצוין לעיל. לא כל כך ברור לי מדוע היועמ"ש מעורב בסיפור זה. יתכן ולא הבנתם נכון והוא התכוון לומר שהתיק הועבר לתובע המשטרתי, זה שאמור לבחון את התיק ולהחליט האם להגיש כתב אישום ובאילו סעיפים ונגד מי. אני מציע לשוב אל קצין החקירות בתחנה הרלוונטית ולבקש הסבר מדויק לסטטוס של בנך. כאמור, יש אפשרות כי מדובר בטעות ואפשרות אחרת היא שבנך באמת חשוד, כתוצאה מעדותו או מהתפתחות בחקירה וכיו"ב. לסיכום - נסו לבדוק שוב מה הסטטוס האמיתי של בנך. אל תסמכו על קצין זה או אחר ותבקשו מידע מוסמך ובדוק.

      • עוד שאלה בבקשה
        אמא | 16/12/2009 19:37

        קודם כל תודה רבה על התשובה המהירה והעניינית. הקצין במשטרה אמר לי שהתיק נמצא כרגע אצל היועץ המשפטי (ולא בפרקליטות) יתכן ולא הבנתי אותו היטב... האם המלצה של קצין משטרה (רל"ח) יכולה להשפיע על החלטת התובע המשטרתי? האם התובע המשטרתי יכול להסיר את שמו של בני מהתיק אם ימצא לנכון שנעשתה כאן טעות? אם ואני אפעיל לחץ במשטרה לקדם ולסגור את העניין הזה במהרה, (ונראה לי שהם מנסים במשטרה לשתף איתי פעולה כי הם הבינו את גודל הטעות) האם בפועל אילו דברים שלוקחים זמן, או יש מצבים שאפשר לזרז ולסגור את העניין בתוך כמה ימים? כמו שאמרתי מדובר בצעיר שמועד גיוסו נכון לעכשיו בוטל, ומהצבא נמסר שיש לנו עד פברואר לנקות את השם שלו ממאגר המידע, על מנת שיוכלו לגייס אותו.

        • בהחלט כן
          שאול אמרני, עו"ד | 16/12/2009 21:39

          קצין החקירות יכול בעצמו לסגור את התיק אם ימצא לנכון במידה והדרגה שלו היא לפחות פקד. זה תפקידו וזו סמכותו על פי דין. הוא יעשה זאת רק אם ימצא בחומר הראיות חסר כל שהוא ואז התיק יסגר מחוסר ראיות. אם ימצא שהאירוע אינו מצדיק המשך חקירה אז הוא יסגור זאת מחוסר עניין לציבור. אם זו סמכות שנתונה לקצין משטרה אז על אחת כמה וכמה זו סמכות של תובע משטרתי ויתכן שבמשטרה הם קוראים לו יועץ משפטי. זו האפשרות היחידה שאני יכול לשער כי קשה לי להבין שמדובר ביועץ המשפטי לממשלה. זולת אם בעת האירוע בנך היה קטין והוא התרחש לפני למעלה משנה. כי אז בהחלט יש צורך באישור היועמ"ש לממשלה כדי להגיש כתב אישום. אך האירוע למיטב הבנתי לא התרחש לפני שנה כך שאפשרות זו אינה רלוונטית למקרה זה. המשטרה היא גוף כמו כל גוף אחר. הם עובדים על פי סדר יום ועל פי אילוצים. לעיתים לחץ בהחלט עוזר לקבל החלטה. על מנת שלא תביני אותי שלא כשורה אומר זאת - לחץ שלך לא יגרום למשטרה לקבל החלטה שאין לה בסיס. כגון סגירת התיק אם הם חושבים שיש להגיש כתב אישום. אך במידה ומדובר באמת בטעות ושמו של בנך שורבב שלא לצורך ובלא הצדקה לפרשה, אזי לחץ שלך בהחלט יכול להביא אותם להקדים את קבלת ההחלטה שממילא הם יקבלו. העובדה שמדובר בבחור צעיר ערב גיוסו לצבא היא בהחלט סיבה טובה לסיים פרשה זו בהקדם. וזאת ככל שאכן מדובר בטעות.