יחסים בין הבנק המלווה הקבלן, בנק המשכנתאות והקונה.

  • קבלת משכנתא ללא היתר בנייה
    ענבל | 22/07/2010 09:48

    שלום רב, רכשתי דירה על הנייר וללא היתר בנייה. אני רשאית לבטל את החוזה בתוך 6 חודשים באם לא יתקבל עד אז היתר בנייה. אני מעוניינת להעביר כעת את המשכנתא במלואה לבנק המלווה את הקבלן, משיקולי העמסת מדד וריביות משכנתא. התשלום הוא בשוברים וכנגד ערבות בנקאית. הבנק למשכנתאות מוכן לביצוע, בתנאי לקבלת מסמך בדבר החזרת כספי המשכנתא לבנק באם לא יתקבל היתר בנייה. מנגד נמסר לי כי הבנק המלווה כנראה לא יהיה מוכן להפיק מסמך זה. שאלותיי הן: 1. מה מסמך כזה אומר מבחינתי? 2. מה הרציונל העומד מאחורי תשובת הבנק המלווה? האם זה אומר שאתקשה לקבל גם את כספי ההון העצמי שלי במידה ואבטל חוזה? בתודה מראש. ענבל

    • יחסים בין הבנק המלווה הקבלן, בנק המשכנתאות והקונה.
      עו"ד אסף מירוז | 22/07/2010 16:04

      יש ארבעה צדדים בסיפור הזה והדברים ממש לא פשוטים. האם יש לך התחייבות חוזית להעביר לקבלן את הכספים שאת מתכוונת, או שאת מקדימה את התשלומים משיקולים שלך? ככלל, ההתחייבות של הבנק המלווה כלפי הקונה היא להשיב לו את הכספים ששילם בהתאם לתנאים שנקבעו לכך לפי הערבות שהוציא. גם אם בחוזה כתוב שאם תוך תקופה X לא יתקבל היתר בניה, הקבלן ישיב את כל הכספים ששלמת (האם כולל ריבית? האם כולל הצמדה?), אין זה בהכרח מחייב את הבנק לגבות התחייבות זו אם היא לא נכללה בתנאי הערבות. המשמעות היא שבמקרה כזה, את לויה ברצונו וביכולתו של הקבלן להשיב לך את הכספים. הבנק למשכנתאות אינו מסכים להיות תלוי בקבלן ולכן הוא דורש התחייבות של הבנק המלווה. האם את מסכימה לקחת את הסיכון לגבי ההון העצמי? התשובה שלי היא בשלב בה ללא בדיקת המסמכים ופרטי העובדות. לכן, הכרחי שלפני שאת משלמת מאות א' ש"ח (אם לא יותר) תפני לעו"ד שמתמחה בתחום זה, על מנת שיבדוק עבורך את המסמכים ובמידת הצורך ידאג לתקנם מול עו"ד של הצדדים האחרים, יסביר לך את המצב המשפטי ואפשרויות ההחלטה בשפה ברורה וייעץ לך בהתאם. בהצלחה.

    • בנקאות - דרישה להשבת כספי משכנתא אם החוזה מתבטל
      עו"ד אבי זילברפלד | 22/07/2010 16:58

      שלום רב, דרישת הבנק למשכנתאות לגיטימית, ועניינה שהוא מוכן לתת לך כסף תמורה רכישת בית, ולא לכל מטרה אחרת. לפיכך, ככל שהעסקה תבוטל, עליך להשיב לו את הכסף שקיבלת. ביחס לרציונל הבנק המלווה - בדוק איתו . בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות