בנקאות - התיישנות בנסיבות של מימוש משכנתא

  • ממתי מתחילה התיישנות?
    משה | 18/07/2010 21:47

    הבק מימש משכנתא ולאחר שהדירה נמכרה נותרה יתרת חוב לתביעה (כי הממוש לא הספיק לכסות את מלוא החוב) - ממתי מתחילים לספור את תקופת ההתיישנות - ממועד תחילת המימוש, ממועד העמדת החוב לפרעון מיידי, ממועד סיום המכירה (כלומר העברת כספי המכירה לבנק). האם יש הבדל אם מדובר בחייב עיקרי או בערבים. תודה

    • בנקאות - התיישנות בנסיבות של מימוש משכנתא
      עו"ד אבי זילברפלד | 18/07/2010 22:07

      שלום רב, לא ניתן לענות במדויק ללא קבלת כל העובדות הרלוונטיות, ולכן תשובתי ניתנת באופן עקרוני בלבד: תחילת ההתיישנות לגבי החייבים- מועד הדרישה הראשוני של הבנק לכסוי החוב (שלא מולאה ושגרמה בלשב כלשהוא לאחר מכן להליכי הגביה). תחילת ההתיישנות לגבי הערבים - מועד מימוש המשכנתא וקבלת הכסף ע"י הבנק (שהלא יתכן כי התמורה תכסה החוב ולא יהא צורך כלל לתבעם). מידע נוסף אודות התיישנות תביעה בנקאית אתה יכול לקרוא במאמר: התיישנות תביעה בנקאית באתר: http://www.zilberfeld-law.ybay.co.il/OpenIsuk.aspx?a=72 בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות

      • לא בדיוק ברור
        משה | 19/07/2010 00:46

        לא הבנתי מה ההבדל בין הערבים לחייבים, הרי גם לגבי החייבים הבנק יכול להמתין עד לסוף המימוש ואז אלי הוא לא יידרש לתבוע את החייבים בגין היתרה, או שמא הגשת תביעת יתרה נחשבת להמשך של המימוש? כלומר אם הבנק פתח תיק הוצל"פ בשנת 90 והנכס נמכר בשנת 2000 הוא יכול להגיש תביעת יתרה ב- 2001? על פניו נראה שחלה במקרה זה התיישנות, מה דעתך? נראה לי שבמקרה יוצא דופן זה (שהרי מימוש בדרך כלל לוקח פחות מ- 7 שנים) יהיה על הבנק להגיש תביעה כנגד החייב בגין היתרה בשנת 97 ולציין כי ייתכן וחלק מהחוב יופחת, אחרת הוא יאבד מכוח חוק ההתיישנות את היכולת תבוע את החייב (וגם את הערבים אם יש כאלו, בין רגילים ובין מוגנים הרי לערבים יש את אותה הגנה שיש לחייב ויכולים לטעון כל טענה שיש בפיו), מה דעתך?

        • המשך תשובה
          עו"ד אבי זילברפלד | 19/07/2010 16:35

          שלום רב, הפסיקה עושה הבחנה ביחס לערבות בין החייב העיקרי לערביו. בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות

    • התיישנות
      kol10 | 20/07/2010 14:23

      משה הנכבד! מומלץ לפנות למומחה בניהול בנקאי תקין אשר בקיא בחישובים של החיובים שהבנק תובע . תתפלא מאוד אבל לא אחת ולא פעמיים הבנק , ועוכרי דינו תובעים ומצליחים לגבות סכומים לא חוקיים מהלקוחות המשפטיים ולכן לא מספיק רק לבדוק ריביות ועוד הוצאות נלוות אלא גם אם היה צריך מלכתחילה לגבותם!! האיש הפשוט לא חושב על זה כלל וכן גם עורכי דין רבים . יש לעבוד עם מומחה שעובד עם עורכי דין שלו בצמוד וכמובן מומחה שנותן חוות דעת כלכליות בבתי משפט. שים לב- צריך לבדוק הכיצד מלכתחילה נוצר חוב לאחר מימוש הנכס! בהצלחה!!

    • התיישנות חוב של נושה מובטח. דעה אחרת
      עו"ד אסף מירוז | 22/07/2010 16:23

      לפי סעיף 6 לחוק ההתיישנות: "תקופת ההתיישנות מתחילה ביום שבו נולדה עילת התביעה". לפי סעיף 20, התיישנות חוב אינה פוגעת בזכותו של נושה מובטח להפרע מהשעבוד. כאשר נושה מובטח מבקש להיפרע שלא מהשעבוד לטובתו הוא כפוף גם לדיני התיישנות ככל נושה אחר. השאלה היא מתי נולדת "עילת תביעה". לפי פסיקה של בית משפט מחוזי (למיטב ידעתי, אין בענניין זה פסיקה של העליון) כאשר מדובר בערב לגביו הבנק רשאי לפעול רק לאחר מיצוי הליכים נגד החייב העיקרי, מירוץ ההתיישנות מתחיל (בסייגים מסוימים) לאחר קבלת אישור רשם ההוצל"פ על מיצוי ההליכים נגד החייב העיקרי. אבל, כאשר מדובר בחייב עצמו או בערב רגיל (כזה שניתן להיפרע ממנו ללא תלות בהליכים נגד החייב העיקרי), עילת התביעה נולדת ומירוץ התתיישנות מתחיל מייד עם העמדת החוב לפרעון מיידי (ואולי אף לפני כן), לכן, אם חלפו 7 שנים ממועד ההעמדה לפרעון מיידי, התביעה התיישנה כלפי החייב העיקרי וכלפי הערב. בהצלחה

      • דיני ההוצאה לפועל
        kol10 | 25/07/2010 19:18

        אם בהוצל"פ עסקינן- במידה ולא נעשתה כל פעולה מטעם בא כוח הזוכה תהיה התיישנות רק לאחר 25 שנה ובמידה ובא כוח הזוכה של נושה בהוצל"פ מבצע פעולה (שיפעול הליכים) אזי לא תהא כל התיישנות בתיק זה.יש לבדוק את חוקי ותקנות ההוצ"לפ!

        • עניין הוצל"פ לא רלבנטי למקרה זה.
          עו"ד אסף מירוז | 26/07/2010 14:08

          אכו קיימת אבחנה ברורה בין התיישנות עילת תביעה לבין פסק דין שמתיישן כעבור 25 שנה, ודי בכל פעולת גבייה בשביל לאפס את מירוץ ההתיישנות. לפי מה שכתב השואל, מדובר בעילת תביעה ולא בפסק דין, ולכן, על פניו חלה התיישנות הן כלפי הלווה והן כלפי הערבים.