בנקאות - תביעה נגד בנק

  • יש מקום לתביעה נגד הבנק?
    אהוד איתן | 13/07/2010 02:16

    שלום רב! יש לי חשבון בנק בארצות הברית תחת השם של אבא שלי, וביקשתי ממנו שיעביר לי מהכסף שלי שבחשבון סכום גדול יחסית של דולרים. מסיבות טכניות הוחלט לעשות זאת בצ'ק אמריקאי שאפדה אותו בבנק בישראל (ולא בהעברה בנקאית מחו"ל לישראל). אבא שלי לא מחזיק פנקס צ'קים, אז הוא ניגש לבנק וביקש שיביאו לו צ'ק בודד (שם עדיין יש את זה. פעם היה את זה בארץ). הוא שלח לי את הצ'ק שמולא כראוי, וכשסוף סוף קיבלתו אותו (בשביל זה הייתי צריך לנסוע במיוחד להביא אותו ממרכז הארץ), והפקדתי בבנק בישראל, הם הודיעו לי כעבור כשבוע שהצ'ק חוזר. הסיבה לחזרת הצ'ק עד היום לא ממש ברורה. הבנק כאן לא ממש מבין בזה, והוא רק יודע שלא היתה כל בעיה עם מילוי הצ'ק או עם החשבון שלי (בעצם, תחת השם של אבא שלי) בארה"ב, רק שמשהו ב"קוד" של הצ'ק לא היה תקין. בעצם, אם זה נכון, זה בעיה של הבנק בארה"ב שהדפיס כך את הצ'ק. בכל מקרה, הצ'ק מעולם לא הגיע לבנק בארה"ב, שכן כבר בדרך החזירו אותו בגלל שאמרו שהקוד לא תקין. מוזר מאד שבנק חשוב בארה"ב (סיטיבנק) ידפיס צ'ק שחסרים בו פרטים. פשוט לא הגיוני. זה בערך כמו שידפסו שטרות של שקלים בלי התמונות המצויירות בשטרות... אז יותר הגיוני שאלה שטיפלו בצ'ק לא הכירו סוג של צ'ק כזה שהוא צ'ק בודד (או שהם סתם עשו טעות). הייתי צריך לבקש ששוב ישלחו לי צ'ק חדש (כעת שלחו צ'ק בנקאי, למנוע ספקות...), ושוב הייתי צריך לנסוע למרכז הארץ להביא את הצ'ק, ועד שסוף סוף קיבלתי את תמורתו לאחר זמן רב. התביעה שלי על הבנק היא לא על כל הסיפור, שבזה הבנק לא כל כך אשם, אלא על זה שהבנק ברוב חוצפתו גם גבה ממני 400 ש"ח עמלה על ה"טיפול" בצ'ק הראשון(!). דמי העמלה מחושבים כאילו שהצ'ק נפדה וניתנה לי תמורתו... מצחיק אבל חבל לי על הכסף (הם שוב גבו ממני את העמלה הזו לאחר פדיית הצ'ק השני, אבל זה בסדר, כמובן). ביקשתי כבר שיחזירו לי את העמלה, אבל מרוב שהפקידות לא מבינות בכל הנושא הזה של צק'ים מחו"ל, לא יצא מזה כלום. האם יש דרך לתבוע את הבנק בביהמ"ש לתביעות קטנות על הנ"ל? באם לדעתכם יש מקום לתביעה, על איזה סכום אני יכול לתבוע אותם? כי בנוסף ל-400 ש"ח עמלה, יש עוד כמה דברים שנגזרים מזה, כמו הנסיעה המיותרת למרכז הארץ, שגם גזלה ממני חצי יום עבודה! וגם נסיעה שלי אבא שלי לבנק בארה"ב להשיג צ'ק בנקאי, וגם כל הטירחה סביב הנושא הזה, וכל עגמת הנפש, וכו' וכו'. יש מקום לתבוע על זה? וכמה? סליחה על האריכות, ותודה רבה מראש לכל מי שמוסר כאן את זמנו לטובת הרבים!

    • בנקאות - תביעה נגד בנק
      עו"ד אבי זילברפלד | 13/07/2010 12:40

      שלום רב, דמי טיפול בשיק מחו"ל, אינו כנגד גבייתו בפועל, אלא משולם גם אם השיק מחולל, כמו במקרה שלך. ביחס לעלויות הנלוות שנגרמו לך - אף הן אינן באחריות הבנק מבחינה משפטית. לדעתי אין לך קייס. יתכן ולאביך יש קייס כנגד הבנק ששגה, ככל ששגה, בחו"ל. בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות

      • תודה רבה. אבל:
        אהוד איתן | 13/07/2010 15:06

        אבל, אם הבנק בחו"ל לא שגה, והטעות היא של הבנק בארץ או שלוחיהם שלא יודעים איך נראה צ'ק בודד (לא צ'ק של פנקס רגיל), גם אז אין מקום לתביעה?

        • המשך תשובה
          עו"ד אבי זילברפלד | 13/07/2010 23:52

          שלום רב, ברור כי ככל שתוכיח שהבנק בארץ התרשל, יש לך עילת תביעה על כל נזק שהיה עליו לצפות. בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות