צ'ק ומשמעויותיו השונות.

  • ביטול צ'ק
    תמר | 10/07/2010 20:44

    שכרתי דירת שותפים מבן אדם שידענו שהוא מפוקפק, לכן פחדנו להשאיר אצלו צ'ק ביטחון. פתחנו חשבון בנק משותף של כולנו וסידרנו בבנק שעל כל צ'ק צריך להיות חתימה של כל השותפים, נתנו לו את הצ'ק עם חתימה אחת. עכשיו מסיבות לא מוצדקות הוא רוצה לגבות את הצ'ק. האם יהיה דינו כדין צ'ק מבוטל, כלומר שאנחנו צריכים להוכיח שביטלנו בצדק, או שזה כמו צ'ק לא חתום שבעצם אין לו שום ערך בשבילו? האם זה היה אחריות שלו לבדוק שהצ'ק תקף או שזה נחשב שרימינו אותו?

    • צ'ק ומשמעויותיו השונות.
      אסףמירוז, עו"ד | 10/07/2010 22:44

      התשובה תלויה מאוד בעובדות הרלבנטיות של המקרה שחשוב להבין אותן. האם יש הפרה של החוזה? ככלל,בשאלה ששאלת יש מספר נושאים להתייחסות: 1. מבחינת היחסים עם הבנק, הוא מנוע מלכבד את הצ'ק ואין צורך לתת לו הוראת ביטול. אם לא תהיה טעות, הצ'ק לא יחזור מסיבת הוראת ביטול, אלא מסיבת חסרה חתימה. 2. מבחינת דיני השטרות,ובלי להיכנס למושגים משפטיים שדרך כלל לא מוכרים בציבור הרחב,המשכיר עשוי להגיש את השטר לביצוע בהוצל"פ נגד מי שחתם על הצ'ק. החותם יכול להתנגד לביצוע השטר.זהכמובן מחייב אתבדיקת הנסיבות. 3. אם העובדות הנזכרות בשאלה יוכחו בפני ביהמ"ש, הרי שגם אלה שלא חתומים על השטר, עלולים להיתבע בטענה של הטעייה (חוסר תום לב), בכך שהיו שותפים לתוכנית שמטרתה הייתה לגרום למשכר להאמין שיש לו צ'ק תקין שהוא יכול להציגו לפרעון בבנק במקרה הצורך,למרותשהיו מודעים לכך שהצ'ק אינו תקין. אם הסכום הוא מהותי, רצוי שתפנו להתייעצות עם עו"ד.

    • שיק החתום בניגוד להוראות ניהול החשבון בבנק
      עו"ד אבי זילברפלד | 10/07/2010 23:48

      שלום רב, המשכיר מחזיק בידיו שיק שעל הבנק אסור לכבד. עדיין, השיק אינו "לא שווה כלום", שכן ניתן להגישו להוצל"פ כנגד החתום עליו. השאלה החשובה הינה: האם נתתם את השיק "פתוח", כלומר שהמשכיר יכול להסב אותו לצד ג', או שכתבתם "למוטב בלבד", או "לא סחיר". אם כתבתם כאמור- רק הוא יוכל להשתמש בשיק, וממילא אם יגישנו להוצל"פ, ניתן להתגונן ולהוכיח שפעל שלא כדין עת ניסה לפרוע אותו (כטענתך). אם השיק "פתוח", ויגיע לידי צד ג' - אתם בבעיה, כי כל הטענותשיש לכם כנגד המשכיר אינן תופסות כלפי צד ג', ותאלצו לשלם אותו (ולתבוע את המשכיר, ככל שלדעתכם פעל שלא כדין). אם הסכום מוצדק, יתכן וכדאי לכם להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום. בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות