בנקאות - האם דרישת הבנק לבטחון להלוואה מהווה התניית שירות פסולה

  • התניית בנק
    יבגני | 31/05/2010 18:51

    שלום רב לכולם , ברצוני להציג פניכם מקרה קצת יוצא דופן ולהתעייץ בנוגע המשך טיפול במקרה. הנני לקוח של בנק דיסקונט ג 3-4 שנים אם חשבון משכורת הכולל כרטיס אשראי בנקאי בתנאים של כרטיס אשראי חוץ בנקאי (לצורך העניין כרטיס אשראי אקטיב) , כולל הלוואה בסכום כולל של 38.000 ₪ סה"כ (נכון להיום) , לפני כשנה העברתי את משכורתי לבנק אחר , חסיתי חלק מהחובות מיידית על חשבון הלוואה אשר הנפיק הבנק השני, בחשבון נשארו תשלומי הלוואה ותשלומי כרטיס אשראי . תקופה מסוימת הפסקתי את ההפקדות לבנק הישן עקב חוסר העסקה או שכר נמוך . מייד לאחר שהתייצבתי מבחינת עבודה הפקדתי בבנק 15000 ₪ אשר כיסה את החוב בע"וש ופיגורי הלוואה . חודש לאחר מכן העברתי סכום כסף מספק לכיסוי החבות , כרגע לאחר חודשיים שלא הפקדתי כלום הגעתי לבנק על מנת להגיעה אמם להסתדר (לקחת את כל החובות בחשבון ריכוזם בהלוואה אחת מסודרת אם סכום חיוב חודשי נמוך יותר מזה של היום ) , לבקשתי הפקידה סירבה ומסרה שרק אם אני מעביר משכורת לבנק הם יהיו מוכנים לתת לי הלוואה אחת מרכזת לחשבון הנוכחי בדיסקונט , הדבר עומת מול סגן מנהל סניף הבנק .לאחר התיעצות בבנק הנוכחי הסבירו לי שכאשר לקוח אשר יש לו חובות בבנק ולא מפקיד משכורת מסודרת מגיעה על מנת להסדיר את החוב הבנק אמור להציעה לו חשבון הלוואה בלבד ללא דמי ניהול כולל הוראת קבע מבנק נוכחי . לאחר התייעצות ניגשתי שנית לבנק הישן על מנת לבקש חשבון הלוואה בלבד וסגן מנהל סניף הבנק סירב , מסר לי בתגובה שאו שאני משלם את החוב או שהם ממשיכים בהליכים מול העורך דין שלהם . הצעתי למנהל סניף הבנק לחסות את הפיגור בהלוואה ופיגור בע"וש בסה"כ 13000 ₪ ולפרוס את החוב לתשלומים שווים שלא יעלו על 700 ₪ לשמך תקופה בחשבון הלוואה בלבד על מנת שלא אשלם את הריביות והדמי ניהול המטורפים , לאחר שכנוע במשך כחצי שעה הסגן הסכים שאסלק את החוב בע"וש ופיגורים ונעשה הלוואה מרכזת . כאשר חזרתי אליו לאחר כשעתיים (הם היו בהפסקת צהריים ) לבק הוראת קבע על מנת שהבנק החדש יחתום אליה סגן מנהל הסניף סירב ומסר שלא עושים דברים כאלה , הדבר הראשון ששאל היכן ה 13000 ₪ , לאחר שהסברתי לו שוב שאני מעוניין לסגור את חשבון העו"ש ולהקים חשבון הלוואה בלבד הוא התחיל להתחמק מהדברים שאמר לפני כן, אני חושש שהוא מנסה בכל דרך להשאיר אותי בבנק הישן ולהמשיך לגבות ממני עמלות מטורפות (לפחות 300-400 ₪ מדי חודש) , הוא לא רוצה לסגור את חשבון העו"ש אלה להקים הלוואה חדש על החשבון הרגיל , דבר שלא מתאים לי כלל בגלל העמלות הגבוהות . לאחר התייעצות אם הבנק החדש מסרו לי שהדבר שבנק דיסקונט עושה אינו חוקי ף כאשר הלקוח לא מתחמק מאחריות ורוצה לשלם הם מחויבים להקים לי חשבון הלוואה מרכז אם הסדר הוראת קבע , מסרי לי בנוסף שבמקרה כזה אפילו אם נגיעה לבית משפט אוכל להציג את זה שרציתי לשלם אך הבנק לא הסכים (עשה לי התניה שרק בתנאי ואני אחזור יתנו לי את המבוקש) בהמ"ש יראה בחוב כחוב מבוטל מצד הבנק. האם הדברים שנאמרו לי ע"י נציג הבנק החדש הם נכונים ? מה אלי לעשות במקרה כזה? לנסות לגייס כספים על מנת לסגור את החשבון הישן ? לא לשלם כלל ולהגיעה לבית משפט ? או להמשיך לשלם כמה שאני יכול ובמקביל להגיש תביא לבית משפט (כולל עוגמת נפש וכו' ) ? תודה מראש .

    • בנקאות - האם דרישת הבנק לבטחון להלוואה מהווה התניית שירות פסולה
      עו"ד אבי זילברפלד | 01/06/2010 11:46

      שלום רב, זכותו המלאה של הבנק לדרוש בטחון להלוואה שהלקוח מבקש ממנו, על אחת כמה וכמה כשיש לו ניסיון רע עם הלקוח. עם זאת, הבנק לא יכול להכתיב ללקוח להעביר המשכורת, וזכות הלקוח להציע בטחון אחר להלוואה. ככל שהלקוח לא מציע בטחון, הבנק אינו מחוייב לתת לו הלוואה. בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות

      • תודה על התגובה המהירה
        יבגני | 01/06/2010 12:41

        לבנק הוצעה ערב רציני לדבר , אך הבנק עדיין בוחר לשחק את המשחקים שלו. או שאתה מעביר משכורת או מכסה את כל החוב או ממשיך בתשלומים הרגילים , הם לא רוצים לסגור את חשבון הע"וש ולהעבירו לחשבון למתן הלוואה בלבד על מנת להקטין את התשלום החודשי, אין באפשרותי לשלם מדי חודש את הסכום שהם דורשים (כרוב ל 3000 ש"ח מדי חודש). מה שגורר ממני רביות ועמלות גבוהות מאוד .

        • המשך תשובה
          עו"ד אבי זילברפלד | 01/06/2010 18:01

          שלום רב, אם כך, מציע לשלוח מכתב רשום לבנק בו תכתוב שהושגה הסכמה עקרונית למתן הלוואה (ותפרט את התנאים), וכי הדבר היחיד שמונע הקמת ההלוואה הנה דרישת הבנק שתעביר את המשכרת, דרישה שמחמת סיבותיך אינך יכול לבצעה, ואילו הבנק דחה על הסף הצעה שלך להביא ערב טוב להלוואה. תוסיף ותכתוב שבנסיבת אלו, ולפי יעוץ משפטי שקיבלת, הבנק יהיה אחרי לכל עלות ו/או נזק שיגרם לחשבון מחמת חיובי ריבית ו/או עמלות מעבר לחיוב שהיה נגרם לו היתה מוקמת ההלוואה, ואתה מודיע מראש על קיזוז נזק זה בכל מקרה של דרישת תשלום מצד הבנק. ץוסיף ותציין שדרישתו הקטגורית של הבנק להעברת משכורת הנה בחוסר תום לב, מנוגדת להוראות הבנקאות, ואין במכתבך בכדי למנוע ממך למצות מלוא זכויותיך בנושא. בהצלחה, בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות

          • תודה רבה
            יבגני | 01/06/2010 18:09

            תודה רבה , רבה . המשך יום טוב לכולם