בנקאות - האם הבנק רשאי להעביר כספים לחשבון מוקפא?

  • קצבת נכות דחוף!!!!!!!!!!!!!!!! בבקשה
    מאיר | 31/01/2010 09:34

    נסעתי לחו"ל לחודשיים וחצי להשתלת כליה וביטוח לאומי הפקיד לי את קצבת הנכות לחשבון בבדיקת החשבון הוסבר לי שהבנק העביר לחשבון מוקפא כסף מחשבוני בטענה שכסף שלא נמשך מעל 30 יום ניתן לעקלו שאלתי האם זה חוקי ומה קורה אם אדם לא יכול לזוז ממיטתו או מאושפז מעל 30 יום אודה על תשובה מהירה

    • בנקאות - האם הבנק רשאי להעביר כספים לחשבון מוקפא?
      עו"ד אבי זילברפלד | 31/01/2010 19:34

      שלום רב, ראשית, עליך לוודא שאתה משתמש במונח הנכון "חשבון מוקפא" ולא "חשבון רדום", באשר יש הבדל משמעותי בין שני מונחים אלו, כדלקמן:- "חשבון רדום" הנו חשבון ללא תנועה מעל 6 חודשים, והבנק חייב להשקיע הכספים שבו, כפי הוראות המפקח על הבנקים. "חשבון מוקפא" לעומת זאת הנו חשבון בנק שזמנית נאסר לעשות בו שימוש. הדוגמא הנפוצה: חשבון של לקוח שנפטר, וזאת עד לקבלת צו ירושה/צו קיום צוואה. עם זאת, קיימים מקרים נוספים להפעלת החשבון כחשבון מוקפא, או להעברת חלק מהכספים שבחשבון הלקוח ל"חשבון מוקפא",וזאת כאשר הבנק חש כי הכסף שנתן ללקוחו (באשראי לרבות בהלוואה) נתון בסיכון, ואז הוא פועל להבטיח את עצמו, בין היתר, ע"י הגדרת החשבון כ"חשבון מוקפא" או ע"י העברת כספים מהחשבון עת נמצא הוא ביתרת זכות, לחשבון מוקפא, וזאת עד להסדרת החוב כלפיו. ברור שמדובר בפעולה חד צדדית, שלצערנו מעוגנת בהסכם עם הבנק, אותן שורות קטנות שאף אחד לא נוהג לקרוא. עם זאת, בהתאם לפסיקה מדובר בהפעלת אמצעי מרחיק לכת ביותר, ולכן זכות הבנק לבצע פעולה כזו, כפופה לחובתו לפעול בתום לב ובהגינות כלפי לקוחותיו. בודקים האם הבנק מילא חובתו ללקוח בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה: היקף החשבון, גודל החריגה, התראות קודמות וכדו' לסיכום: ככל שאכן מדובר ב"חשבון מוקפא" בעניינך, אני מציע לך לפנות דחוף לעו"ד המתמחה בתחום ע"מ שיבחן האמנם הבנק פעל כשורה. בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות