בנקאות - הפקדה בניגוד ל"מוטב בלבד"

  • עסקה שבוטלה ובקשת להחזרת המחאות
    חסוי | 30/01/2010 13:24

    שלום רב, לפני כחודשיים נערכה שיחה טלפונית. בשיחה הוחלט לבצע עסקה של 4000 שח +250 שח על מבחן לקבלת תואר בודק בהנדסת חשמל. שהגעתי רשמתי ב-4 המחאות 1000 ש"ח כל אחת והאחרונה היא למעשה בת 1250 שח. ההמחאות היו על שם ששונה ממה שהעמותה שהוא נתן קבלה עליה. את ההמחאה הראשונה משום מה הבנק העביר לחשבונו למרות ששם העמותה שלו שונה כלל מהשם הרשום על ההמחאה. ראוי לציין שההמחאות היו "למוטב בלבד" כך שלא ברור כיצד הבנק אישר זאת. מצילום ההמחאה ניתן לראות שהוא שם חותמת מאחור של העמותה שלו והבנק קיבל למשוך את הכסף כך. האם הדבר חוקי בכלל? לאחר 3 מתוך 14 מפגשים הבנתי שמה שהולך שם זה צחוק. ביקשתי לבטל את השתתפותי בקורס מה עוד שבמהלך השיעורים היו ויכוחים רבים על מקצועיותו של המלמד וכן כיצד בכלל הוא מתכוון להפוך אותנו לבודקים אם אין הוא רשאי להעניק כלל רישיון שכזה. יובהר שכל ההסבר על הקורס נעשה בשיחה טלפונית ובעל פה וכן גם בקשתי להחזיר את ההמחאות. הוא מבחינתו בבקשתי ממנו להפסיק את הקורס ולהחזיר לי את שלושת ההמחאות הנותרות תחילה פנה אלי בצורה לא הולמת תוך שהוא מטיח בי האשמות חסרות שחר ולאחר מכן מסר שאין צורך שאפנה אליו יותר והוא ידאג להחזיר לי את ההמחאות. בד בבד אני פונה לפקידת הבנק שלי ושואל אותה כיצד כלל הופקדה ההמחאה הראשונה על שם שלא כתוב שם. היא מסרה שהבנק שלו הסכים לקבל זאת. בהמחאה השניה בניגוד למה שהוא אמר שיחזיר הוא הפקיד והבנק שלו לא קיבל בתחילה ואז הוא שוב ניסה והפעם הבנק שלו קיבל. מיידית טילפנה אלי הפקידה בבנק וביטלנו את ההמחאה. שאלותי: 1. האם ברישום ביטול המחאה - יש מעין פגיעה ברקורד הבנקאי של האדם מבחינת הטבות בהלוואה פוטנציאלתי או הטבות כלשהן? ייתכן וינסה להפקיד את שני ההמחאות הנוספות... ראוי לתת גם לכך דגש. 2. כיצד בנק מאשר הפקדה לא על השם הרשום בהמחאה? בהמחאה הרשומה "למוטב בלבד" ומי אחראי לכך ואת מי יש לתבוע על כך? 3. יש פסיקה כבר נגד הבן אדם על סיפור זהה. הפסיקה התקבלה חלקית בו הבחור למד יותר מ-3 שיעורים ולמעשה עמד לסיים את הקורס עת הבין שזה "עבודה בעיניים". הוחזרו לו 2 המחאות. אודה מענכם. תודה.

    • בנקאות - הפקדה בניגוד ל"מוטב בלבד"
      עו"ד אבי זילברפלד | 30/01/2010 19:05

      שלום רב, על פניו, ההתנהגות הבנקאית אינה תקינה. הבנק "שלך" אשם בכיבוד שיק לחשבון שאינו המוטב עפ"י הרשום בשיק. אין חוק ביחס ל"רישום" של ביטול המחאה. עם זאת, יתכן וישנם גופים מסחריים הלוקחים זאת בחשבון. בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות

      • הבנק שלנו סירב אך הבנק שקיבל את ההמחאה אישר
        חסוי | 01/02/2010 07:05

        אז מי אשם?

        • המשך תשובה
          עו"ד אבי זילברפלד | 03/02/2010 23:28

          שלום רב, הבנק "של" הלקוח שמושך את השיק רשאי לכבדו או להודיע על סירובו לכבדו. מכאן, שככל שהוא מכבדו בטעות, התקלה נובעת ממנו. בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות

          • אז כיצד היינו אמורים לפעול?
            חסוי | 04/02/2010 12:46

            אם "בעל העסק" עומד לנסות להפקיד עוד 2 המחאות. שלחנו לו מכתב בדואר רשום להחזיר את 2 ההמחאות שנשארו בנוסף לעשות את כל הצעדים להחזיר את המצב לקדמותו כך שלא יחשב הדבר כאילו אנו פעלנו לא כשורה מבחינת הבנק שלנו. ובמקרה והוא היה עם 20 המחאות כאלו... מה יש לעשות? את מי תובעים? מי באמת האחראי?

            • המשך תשובה
              עו"ד אבי זילברפלד | 04/02/2010 19:23

              שלום רב, ככל שתבטלו את השיקים בבנק, הבנק יהיה מנוע מלפרוע אותם. במקרה זה, בעל העסק רשאי לפנות עם השיקים להוצל"פ, אך לדעתכם יש לכם הגנה טובה מפרעון השיקים, שהלא אם לא - גם לא תבטלו את השיקים. אם הנכם בספק ביחס לזכותכם - פנו להתייעצות עם עו"ד העוסק בתחום, טרם שייגרמו לכם הוצאות נוספות ומיותרות. בברכה, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות