עילת תביעה של מתנדב

  • תביעת אדם שביצע עבירה פלילית
    יוני | 18/08/2009 01:05

    רקע: אני מתנדב באתר אינטרנט שמאפשר לאורחיו לבצע בו שינויים. במסגרת עבודתי כמתנדב, אני מסנן שינויים טובים ורעים שבוצעו באתר. לדאבוני, גולש אחד מצא לנכון להשחית את האתר פעם אחר פעם. פניתי לספק האינטרנט של גולש זה ואלו הזהירו אותו. לאחר שהקפיאו חשבונו, עבר לספק אחר. וחוזר חלילה עם ספקים אחרים. מאסתי, אז הגשתי תלונה במשטרה, אך נדמה לי כי אלו אינם מבינים אינטרנט מהו. אני מעוניין להגיש נגדו תביעה נזיקית בבית משפט לתביעות קטנות. הנזק הוא השחתת האתר ובזבוז זמני (ולמעשה, גם את זמנם של מתנדבים נוספים). ראיות הן לוגים המקשרות את הגולש עם ההשחתה שביצע באתר (ולוגים נוספים שניתן להשיג באמצעות צו מתאים מהספקאיות אינטרנט שלו). האם אני נמצא במעמד מתאים להגשת תביעה זו (הרי אני מתנדב באתר, ולא בעל האתר)?

    • עילת תביעה של מתנדב
      אליהו קייקוב | 18/08/2009 09:56

      יוני שלום, פרק ג' לחוק המחשבים, התשנ"ה-1995 עוסק בעוולות בנזיקין. בהתאם לפרק זה אתה צריך להוכיח כיצד הנזק נגרם באופן אישי לך, היינו האם הנזק נגרם למחשב שבבעלותך לרבות חומר המגלם חומר מחשב ו/או מחיקת חומר מהמחשב, גרימת שינוי או שיבוש בכל דרך אחרת שלא כדין. הרעיון מאחורי הוראות אלו שהנזק הוא לך אישית. אם הנזק נגרם למחשבים שאינם בבעלותך ולאתר שאינו בבעלותך והנזק היחידי הוא השחתת זמנך אינני חושב שבית המשפט ייתן לך סעד לאור היותך מתנדב. מדוע שלא תרתום לעניין את בעל האתר ותגישו תביעה יחדיו? ייתכן שכך בית המשפט יוכל להתחשב בהשחתת זמנך היקר כמתנדב ויוכל בכל זאת לפסוק לך סעד כלשהו ביחס לנזקך. חומר למחשבה.

      • תגובה
        יוני | 18/08/2009 10:23

        בעל האתר הוא מלכ"ר היושב בחו"ל, והוא אינו מעוניין בהגשת תביעות, ומצפה מהמתנדבים לטפל בבעיות כאלו.לדבריך אין לי סעד, אך ברור שהעבריין בכל זאת עובר על חוק המחשבים. כיצד אם כן ניתן למנוע את המשך ההשתוללות? הרי משטרה ומחשבים לא ממש הולכים ביחד, וגם אם כן, יש סיכוי טוב שתיק כזה ייסגר מחמת חוסר עניין לציבור.

        • הדין הפלילי בחוק המחשבים
          אליהו קייקוב | 18/08/2009 10:41

          כדבריך, אותו גורם עובר על הוראות חוק המחשבים, בפן הנזיקי ובפן הפלילי. בתחום הפלילי אינני בקיא לצערי, אך זהו בהחלט בתחומה של המשטרה ואינטרס ראשוני המגולם בחוק המחשבים היות והחוק הנ"ל עוסק בתחילתו קודם בפן הפלילי ורק לאחר מכן בפן הנזיקי.