אתה לא יכול לייצג אותו

  • ייצוג בעל דין כאשר המייצג אינו בעל דין
    רפאל | 09/09/2009 15:48

    שלום רב הנני מתמחה במשפטים ומעוניין לייצג את אבי בתביעה שהוגשה נגדו בבית משפט שלום בסדר דין מהיר. הנני חושב כי יש לי את היכולת שכן מדובר בתביעה מופרכת. שאליתי היא כדלקמן, בקדם המשפט אשר התקיים שאלה אותי השופטת אם אני עו"ד, אמרתי שלא אך הנני מעוניין לייצג את אבי. השופט התנגד כמו כן גם בא כוח התובע, וזאת מכיוון שלפי החוק אינני יכול לייצג. ביקשתי מהשופטת להצטרך או כנתבע או כידיד בית משפט,ועל כן ניתן לי 30 יום להגשת כל בקשה. לאחר הדיון עיינתי בחוק הרלוואנטי,קרי סעיף 20 לחוק לשכת עורכי הדין הקובע: הפעולות המנויות להלן, לא יעשה אותן דרך עיסוק, או בתמורה אף שלא דרך עיסוק, אלא עורך דין; ואלה הפעולות: (1) ייצוג אדם אחר וכל טיעון ופעולה אחרת בשמו לפני בתי משפט, בתי דין, בוררים וגופים ואנשים בעלי סמכות שיפוטית, או מעין שיפוטית; (2) ייצוג אדם אחר וכל פעולה אחרת בשמו לפני — משרד ההוצאה לפועל; לשכת רישום הקרקעות; הפקיד המוסמך לענין חוק בתים משותפים, תשי"ג– 1952; רשם החברות; רשם השותפויות; רשם האגודות השיתופיות; רשם הפטנטים והמדגמים; רשם סימני המסחר; פקיד השומה ונציג מס ההכנסה לענין פקודת מס הכנסה; המנהל לענין חוק מס שבח מקרקעין, תש"ט–1949; מנהל מס עזבון לענין חוק מס עזבון, תש"ט–1949. (3) עריכת מסמכים בעלי אופי משפטי בשביל אדם אחר, לרבות ייצוג אדם אחר במשא ומתן משפטי לקראת עריכת מסמך כזה; מעיון בחוק זה עולה כי במידה ואני לא מבצע את הייצוג כדרך "עיסוק" ואף לא בתמורה (שכן איני לוקח כסף מאבי על הייצוג בתיק), נראה על פניו כי מותר לי לייצג את אבי באופן חד פעמי. ברצוני לשאול מהי הדרך הנכונה להצרף להליך ובכך אוכל לייצג את אבי במשפט, כמו כן ברצוני לשאול האם ישנה פסיקה בנושא, או דעת מלומדים אשר קובעת כי ניתן להורות על בית משפט להתיר לי את הייצוג בתיק לעיל. אודה לתשובתכם המהירה

    • אתה לא יכול לייצג אותו
      עפר | 09/09/2009 18:34

      חוק לשכת ע"וד הוא לא החוק הרלבנטי. החקיקה הרלבנטית הן תקנות סד"א. המשפט האזרחי מבדיל בין מורשה לבין עורך דין. אתה אינך עורך דין. הרשאה לסתם בעל דין לייצג אחר נקבעת לפי תקנות סד"א. תקנה 28 מתירה רק לנתבע לייצג נתבע אחר, כך שאתה לא יכול לייצג אם אינך נתבע. כדי להפוך לנתבע אתה צריך לבקש מבית המשפט לצרף אותך כנתבע (ואולי אף לבקש לפטור את אביך כנתבע), אך מתיאור הדברים על ידך אין לך שום עילה לבקש בקשה כזו.