ב"סמלים מסחריים" התכוונתי כמובן ל"סימנים מסחריים"

  • שימוש בסמלים מסחריים בתוך וידאו
    יניב | 08/12/2009 23:52

    שלום. אני עובד על תוכנית אולפן הומוריסטית, במהלכה ידבר המגיש על נושאים שונים. בתוך הווידאו ישולבו תמונות שיופיעו לצד המגיש, בהתאם לנושא השיחה.  התוכנית תשודר באינטרנט במסגרת מסחרית (כמו הערוצים המסחריים בטלוויזיה, לצורך העניין).אנחנו מתכוונים להשתמש רק בתמונות חינמיות: public domain, או תמונות עם רשיון שמאפשר שימוש חופשי (כמו Creative Commons, עם מתן קרדיט). כך שאין בעיה של זכויות יוצרים.הבעיה היא שחלק מהתמונות שנרצה להציג לצד המגיש הן סמלים מסחריים. לדוגמא, אם הוא מדבר על חברת אינטל, יופיע לידו הלוגו של אינטל.אין פה עניין של העתקת הסמל המסחרי או שימוש בו לצורך פרסום עסק אחר. הסמלים יוצגו בתוך הווידאו למשך כמה שניות בהקשר שהמגיש מדבר עליו.ואלה שאלותי:1. באופן כללי, האם שימוש בסמל מסחרי באופן שתיארתי הוא שימוש הוגן וחוקי?2. האם מותר להציג סמל מסחרי רק כשמזכירים במפורש את הגוף לו שייך הסמל? לדוגמא, אם המגיש מדבר על חברות מחשבים, אבל לא מזכיר במפורש את אינטל, האם מותר להציג לידו את הסמל של אינטל? אם הוא מדבר על מונופול(המונח הכלכלי) ומופיע לידו הלוגו של משחק הקופסא מונופול?3. האם יש הבדל בין גופים מסחריים, עמותות, וגופים ממשלתיים בהקשר של סמל מסחרי? לדוגמא, הלוגו של רשות המסים או של ביטוח לאומי נחשב סמל מסחרי?[אני לא מתייחס כרגע להבדל בין (R) ל-(TM), אנחנו מעוניינים להימנע מהפרה בין אם הסמל רשום ובין אם לא.]4. אפשר להציג סמל מסחרי כמו שהוא, ואפשר לצלם אובייקט שהסמל מופיע עליו. לדוגמא: צילום תקריב של מכסה מנוע של מכונית מרצדס, שם מופיע סמל החברה. האם יש הבדל משפטי בין הצגת הסמל המסחרי עצמו, להצגת צילום של הסמל כמו שתיארתי?5. התוכנית המדוברת היא הומוריסטית-סאטירית, כך שחלק מהטקסטים לועגים על נושאים מסויימים. האם יש סכנה משפטית להציג סמל מסחרי בהקשר נגטיבי-הומוריסטי?לדוגמא: אם המגיש מדבר על "החיה הכי איטית בעולם", ולצדו יופיע לוגו רשות האייל של רשות הדואר. או שהמגיש יגיד "בגלל מצוקת המזון באפריקה, אוכלים שם כל זבל שמוצאים ברחוב"- ולצדו תופיע תמונה של סניף מקדונלד'ס. האם יש כאן סכנת תביעה? (אני מזכיר שהתוכנית הומוריסטית ולא רצינית, כפי שיובהר גם לצופים)זהו, תודה מראש למשיבים.[הבהרה: כל הדוגמאות שהזכרתי היפותטיות, התוכנית המדוברת לא צולמה עדיין.]

    • ב"סמלים מסחריים" התכוונתי כמובן ל"סימנים מסחריים"
      יניב | 09/12/2009 00:03

      למרות שבלימודי סוציולוגיה טוענים ש-logo נקרא בעברית "סמל", בעוד שהמילה "סימן" מתייחסת ל-icon, סימנים מוסכמים, כמו תמרורים בכביש.בכל מקרה, במינוח המשפטי, התכוונתי ל"סימן מסחרי".

      • שימוש בסימן מסחר במסגרת פארודיה
        עו"ד אפי אהרונוב | 09/12/2009 18:03

        ערב טוב יניב, אין תשובה 'מתמטית' לשאלותיך. הנושא נדון במספר הקשרים, בעיקר בארה"ב, ובדיונים אלו בא לידי ביטוי המתח בין הזכות לחופש הביטוי הכוללת את הזכות ליצור פרודיה, ומצד שני זכותו של בעל סימן המסחר למנוע דילול של הסימן (דילול - פעולה שעלולה לפגוע בדימוי הטוב של הסימן בעיני הצרכנים). כ"כ העובדה שבבסיס הפרודיה עומד אינטרס מסחרי כלשהו עלולה אף היא להשפיע על קביעת הגבול במקרה הספציפי (ראה למשל, ביחס לזכויות יוצרים, בפסה"ד בעניין דודו גבע המנוח). בשורה התחתונה: יש להקפיד על מידתיות ובחינה מושכלת (לא להגזים בהגחכה) ולזכור שבכל מקרה אתם משחקים בחומר דליק שעלול לבעור (ושוב, ע"ע פרשת דודו גבע בה נמתחה ביקורת רבה על פסה"ד ועל האופן בו ראה בשימוש פרודי כשימוש בעל אופי מסחרי). שיהיה בהצלחה.

        • מלבד נושא הפרודיה,
          יניב | 09/12/2009 22:42

          אשמח לקבל תשובה על שאלות 2,3,4.תודה רבה על התשובה עד כה.

          • הפרת סימני מסחר
            עו"ד אפי אהרונוב | 09/12/2009 22:55

            ערב טוב יניב, שאלת 2 ו-4 - העיקרון הוא אותו עיקרון: אין פה בעיה של ניסיון להטעות ביחס למוצרים/שירותים שהסימן מייצג, אך יכולה להיות פה בעיה של 'דילול' הסימן, ויש לבחון כל מקרה לגופו, לשמור על גבולות הטעם הטוב וללמוד לחיות עם העמימות. לגבי שאלה 3 - לא מדובר בסימנים בעלי אופי מסחרי (ולמעשה לא ניתן לעשות בהם שימוש כסימן מסחר). יכולות להיות בעיות אחרות, אך ככל שלא חורגים מפארודיה בגבולות הטעם הטוב, הן לא אמורות להתעורר. בהצלחה.

            • מובן, תודה רבה.  לת
              יניב | 10/12/2009 00:26