זכויות יוצרים בסמלי מדינה ורשויות

  • סמלי ערים וזכויות יוצרים
    אמיר | 19/11/2009 13:24

    רציתי לשאול האם סמל של עיר או סמל המדינה מוגן בזכויות יוצרים. האם ניתן להגדיר את הסמל לפי סעיף 4 כ"יצירה ספרותית"? במידה וכן, האם נכלל סמל כזה כ"יצירת אמנות שימושית" בסעיף 23 לפיו ניתן להעתיקו כיוון שהוא מצוי בדרך קבע במקום ציבורי. אני מעלה שאלה זו כיוון שאני עורך בויקיפדיה העברית ואינני בטוח אם הרשיון לסמלי הערים שמופיעים שם הוא נכון (הרשיון הנוכחי מסתמך על סעיף 23 בחוק זכויות היוצרים 2007). בתודה רבה מראש.

    • זכויות יוצרים בסמלי מדינה ורשויות
      עו"ד גיא קדם | 19/11/2009 13:30

      שלום אמיר, אין תשובה חד משמעית. יש פסיקה סותרת של בית המשפט המחוזי לעניין היכולת לעשות שימוש בסמל של רשות מקומית וממילא גם ביחס לשם הרשות (זאת בשל המגבלות החלות מכוח חוק הגנת סמלים, תשל"ה - 1974 על שימוש בשם ובסמל רשמי). במישור זכויות היוצרים - יתכן ושימוש לצרכי אנציקלופדיה וכדו' יעלה לכדי שימוש הוגן

      • תודה לך גיא, אני מחדד את השאלה
        אמיר | 19/11/2009 14:19

        חוק הגנת הסמלים מוכר לי. אני שואל רק במישור זכויות היוצרים. למיטב הבנתי יש שלוש אפשרויות:1. הסמלים לא נחשבים כ"יצירה ספרותית" לפי סעיף 4 ועל כן לא מוגנים בזכויות יוצרים אלא הם נחלת הכלל.2. הסמלים נחשבים כיצירה ממשלתית (לפי סעיף 36) ועל כן מוגנים בזכויות יוצרים 50 שנה יום בו הוכרזו כסמל מוגן בילקוט הפרסומים.3. הסמלים נחשבים כ"יצירת אמנות שימושית" וכיוון שמוצגים באופן קבוע במקום ציבורי (שלטים או בניין העיריה) מותרת העתקתם לפי סעיף 23. (אופציה זו היא הנימוק המופיע כרגע בויקיפדיה).איזו מאפשרויות אלה היא הסבירה ביותר/ המקובלת?בתודה רבה.

        • זכויות יוצרים בסמלים
          עו"ד גיא קדם | 19/11/2009 14:29

          שלום אמיר, אני מציע לבחון עניין זה באופן אישי ופרטני באמצעות עו"ד העוסק בתחום. אין אפשרות להשיב על השאלה "על רגל אחת" בפורום.