שימוש הוגן ביצירה

  • צילום קטע קטן מספר
    דניאל | 05/11/2009 17:56

    שלום רב, אני בעל פורום אשר עוזר לתלמידים לקראת בשיעורי הבית. השאלה שלי היא: אם הפורום מחייב את התלמיד להעלות את השאלה מהספר, כלומר לצלם או לסרוק קטע מספר (תרגיל 1 או 2 לכל היותר) ולהעלות אותו לפורום, על מנת ששאר חברי הפורום יוכלו לראות ולענות על השאלה. כמו כן חובה על התלמיד לציין מקור מלא של השאלה, ספר עמוד ומספר תרגיל. החומר אינו מקוטלג .. האם הדבר מפר זכויות יוצרים? מה הדין במקרים כאלה ?

    • שימוש הוגן ביצירה
      עו"ד גיא קדם | 05/11/2009 18:14

      שלום דניאל, יתכן שהדבר יעלה לכדי שימוש הוגן. שימוש הוגן ביצירה יהיה מותר בלא קבלת רשות מבעל זכות היוצרים ובלא תשלום תמורה. ישנה שורה של מבחנים שנקבעו בדין, אשר עמידה בהם תהווה שימוש הוגן. אין לעניין זה נוסחה מתמטית, וככל שתוגש תביעה על הפרת זכויות יוצרים הרי שביהמ"ש הוא שיצטרך להתרשם ולהחליט. שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה ישקלו, בין השאר, כל אלה: (1) מטרת השימוש ואופיו; (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש; (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה. כמובן שצריך גם להקפיד לתת קרדיט הולם ליוצר, למו"ל וכו'.

      • בסדר בוא נשים את זה בצד רגע
        דניאל | 05/11/2009 18:59

        תודה רבה, אך בוא נשים את העניין של השימוש ההוגן בצד רגע.. שכן אנחנו לא מוסד חינוך, לפחות לא נראה לי (מה ההגדרה של מוסד חינוך? ). השאלה היא האם צילום של חצי עמוד מספר שלם והעלאתו לאתר בציון שם המחבר היא הפרת זכויות יוצרים ? כמו כן אם התלמידים באים ונעזרים באתר ובאנשים שבאתר על ידי פורום שבהם הם מעלים את השאלות לאינטרנט, האם ייתכן כי הדבר נחשב לימוד עצמי ? או שלימוד עצמי זה רק איש יחיד הלומד עם עצמו ? מחקר, ביקורת, סקירה דיווח עיתונאי, הבאת מבואות אינם משו שאני רואה את האתר שלי מוכלל בהם . בברכה, דניאל

        • הפרת זכויות יוצרים
          עו"ד גיא קדם | 07/11/2009 10:23

          העתקת חלקים מספר יכולה לעלות לכדי הפרת זכויות יוצרים. השאלה היא לא כמותית אלא מהותית. השימוש המתואר על ידך יכול אולי להיחשב לשימוש הוגן. רשימת השימושים אינה סגורה אלא מדגמית (כך למשל אפשר יהיה לטעון שהשימוש באתר הוא מסוג השימושים כמו לימוד עצמי וכדו'). ההחלטה האם שימוש מסויים הוא אכן שימוש הוגן אם לאו תלויה בביהמ"ש.