שימוש הוגן

  • שימוש הוגן מבחינה כמותית
    שני | 20/10/2009 22:42

    שלום. איך אני יודעת לעשות "שימוש הוגן" נכון? אני כותבת כתבות באתר שלי, לצורך כתיבת הכתבות אני עושה שימוש בכתבות אחרות ודולה מהן פרטים. מה מגביל אותי ועל מה עליי לשים לב בכדי לא לעבור על זכויות יוצרים? תודה

    • שימוש הוגן
      עו"ד גיא קדם | 20/10/2009 22:46

      שלום שני, ישנה שורה של מבחנים שנקבעו בדין, אשר עמידה בהם תהווה שימוש הוגן. אין לעניין זה נוסחה מתמטית, וככל שתוגש תביעה על הפרת זכויות יוצרים הרי שביהמ"ש הוא שיצטרך להתרשם ולהחליט. שימוש הוגן ביצירה יהיה מותר בלא קבלת רשות מבעל זכות היוצרים ובלא תשלום תמורה. שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה ישקלו, בין השאר, כל אלה: (1) מטרת השימוש ואופיו; (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש; (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה. כמובן שצריך גם להקפיד לתת קרדיט הולם ליוצר, למו"ל וכו'.