שימוש הוגן ביצירה

  • ציטוט חומרים\מאמרים\כתבים\חוקים
    ליאה | 17/10/2009 01:25

    מה התנאים לציטוט מקורות במאמרים\כתבות שפורסמו באינטרנט בפרסום באתר שלי? הסבר: אם אני כותבת כתבה על זכויות נשים בהיריון ושאבתי את המידע מכמה מקורות שונים, איך אני עושה זאת מבלי לפגוע בזכויות יוצרים?

    • שימוש הוגן ביצירה
      עו"ד גיא קדם | 17/10/2009 12:58

      שלום ליאה, ראשית, רעיון כשלעצמו אינו מוגן בזכויות יוצרים אלא רק אופן הביטוי שלו. לפיכך, ניתן לעשות שימוש חופשי ברעיונות. מאידך, ציטוט/העתקת קטע מסויים המבטא רעיון יכול להיעשות במסגרת שימוש הוגן. שימוש הוגן ביצירה יהיה מותר בלא קבלת רשות מבעל זכות היוצרים ובלא תשלום תמורה. שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה ישקלו, בין השאר, כל אלה: (1) מטרת השימוש ואופיו; (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש; (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה. כמובן שחשוב להקפיד על מתן קרדיט הולם, להזכיר את שם המחבר, המו"ל, מקור היצירה וכו'.

      • שימוש הוגן
        ליאה | 17/10/2009 14:05

        עו"ד גיא קדם היקר, האם תוכל להרחיב אף עוד יותר בעניין "שימוש הוגן" בבקשה? האם אכן יכולה להיות שקטה אני ולקחת חלקים שונים ממקורות שונים ולאגדם לכתבה אחת כל עוד אנו נותנת קרדיט מלא, לקטתי עצמאית וכל זאת בעבור כתבה אשר תאגד את כל הפרטים עבור נושא אחד? כמו כן, האם אני חייבת לשים לינק אל מאיפה ששאבתי את המידע? מה ז"א אומרת "היקף השימוש" אשר ציינת בה? אותו כנ"ל לסעיף 4 שציינת? תודה רבה !!

        • שימוש הוגן ביצירה
          עו"ד גיא קדם | 17/10/2009 16:15

          ליאה שלום, דוקטרינת השימוש ההוגן באה לאזן בין זכותו של היוצר ביצירתו (הכוללת לדוגמא את היכולת למנוע מאחר לעשות שימוש ביצירה אלא אם שולמה ליוצר תמורה כספית) לבין הצרכים החברתיים המשתנים המחייבים שימוש חופשי ביצירה (כגון לצרכי מחקר, ביקורת, חינוך וכיוב'). בסופו של דבר הקביעה האם שימוש מסויים עולה לכדי שימוש הוגן לפי המבחנים שציינתי אם לאו נתונה בידי בית המשפט (ככל שהדבר יובא בפניו). המבחנים העיקריים בנוגע לשימוש הוגן צויינו כבר בתשובתי.