האם עיבוד של יצירה מהווה הפרת זכויות יוצרים?

  • סיפורים בהמחשה - זכויות יוצרים
    רננה | 01/07/2009 10:34

    פנו אלי בבקשה לעיצוב ערכות בהמחשה של סיפורי ילדים מוכרים, האיורים לא ילקחו מתוך הספרים הם יאויירו מחדש. סיפורים אלה מיועדים למכירה בגני ילדים על מנת לעזור לגננות להמחיש את הסיפור לילדים. האם יש בכך הפרה של זכויות יוצרים?

    • האם עיבוד של יצירה מהווה הפרת זכויות יוצרים?
      עו"ד גיא קדם | 02/07/2009 11:21

      שלום רננה, איור של יצירות ספרותיות יכול לעלות לכדי עיבוד של היצירות הללו. בעיקר כך אם חלק מהותי מהיצירה עובר ממימד מילולי למימד חזותי. עיבוד של יצירה מקורית מהווה יצירה נגזרת של היצירה המקורית. חוק זכויות יוצרים קובע, כי הזכות הבלעדית לעשות יצירה נגזרת נתונה ליוצר. דהיינו, עשיית יצירה מקורית המבוססת באופן מהותי על יצירה אחרת, כגון עיבוד, אסורה ללא הסכמת היוצר של היצירה האחרת. מכל מקום, אין מניעה ליצור איור שאינו מבוסס באופן מהותי על יצירה מקורית אחרת אלא רק על רעיון כללי כלשהו.

      • בחינת זכויות היוצרים
        רננה | 02/10/2009 19:08

        לשם עשיית יצירה נגזרת יש לבדוק למי יש זכויות על היצירה המקורית. אם כן, היכן ניתן לבדוק את זה? האם ישנו מאגר כלשהו? האם ישנו גבול למספר השנים בהם תקפות זכויות היוצרים על היצירה? ולאחר שנים אלו, האם ניתן לעשות שימוש חופשי ביצירה.? תודה

        • לכמה זמן תקפה זכות יוצרים?
          עו"ד גיא קדם | 02/10/2009 23:11

          שלום רננה, בד"כ על היצירה המקורית מופיע שם בעל הזכויות. אין מאגר לעניין זה (בניגוד למרשם סימני המסחר או הפטנטים). בד"כ זכות יוצרים ביצירה תהא למשך חייו של היוצר וכן שבעים שנים לאחר מותו. זכות יוצרים בתקליט תהא לתקופה של חמישים שנים ממועד יצירתו. יחד עם זאת יש חריגים שונים ויש לבחון את נסיבות המקרה הספציפי.