בעלות משותפת ביצירה והעברת זכות יוצרים

  • כמה שאלות בנושא זכויות יוצרים
    מיקה | 24/06/2009 12:49

    1. האם זכויות היוצרים יכולות להיות שייכות במשותף ליוצר היצירה ולמזמין היצירה? האם השותפות בזכויות היא בהכרח בחלקים בלתי מסויימים של היצירה? 2. במידה ומזמין היצירה משלם ליוצר תמלוגים, נניח 10% מהמכירות, האם אחוזים אלו כוללים מע"מ? מה הנפקות של סכום הכולל מע"מ לעומת סכום שאינו כולל מע"מ? 3. לפני שנכנס לתוקף חוק זכויות יוצרים ב-2007, מה הדין שחל? הפקודה הרי לא מסדירה כמעט שום דבר. כיצד הוסדרו העברת זכויות יוצרים ואיך נקבע מי הבעלים הראשון של היצירה, לפני החוק החדש? תודה רבה.

    • בעלות משותפת ביצירה והעברת זכות יוצרים
      עו"ד גיא קדם | 24/06/2009 14:11

      שלום מיקה, לשאלתך הראשונה – על פי החוק: - היוצר של יצירה הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה. אם שניים יצרו יצירה יחדיו, הרי ששניהם הם הבעלים המשותפים. בד"כ, ככל שיש בעלות משותפת ואלא אם הוסכם אחרת היא משתרעת על פני חלקים בלתי מסויימים ביצירה. - המפיק של תקליט הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים בתקליט. - מעביד הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה שנוצרה על ידי עובדו לצורך עבודתו ובמהלכה, אלא אם כן הוסכם אחרת. - ביצירה שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה, כולה או חלקה, הוא היוצר אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין והיוצר במפורש או במשתמע. - ביצירה שהיא דיוקן או צילום של אירוע משפחתי או של אירוע פרטי אחה שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה הוא המזמין, אלא אם כן הוסכם אחרת. לשאלתך השנייה – לפי פסיקת בתי המשפט, תמורה המוזכרת בהסכם ולא מצויין האם היא כוללת מע"מ אם לאו – בד"כ רואים אותה ככוללת מע"מ. אם מדובר על הסכם בע"פ יש לבדוק מה הוסכם בין הצדדים לפי נסיבות העניין. לשאלתך השלישית – לפני החוק משנת 2007 חל החוק המנדטורי משנת 1911 על תיקוניו ביחד עם הפקודה. החוק מ- 1911 בוטל על ידי החוק מ- 2007 (למעט חריגים הקבועים בחוק מ- 2007 בעיקר לגבי פעולות ויצירות שנעשו/נוצרו – לפי העניין - לפני החוק החדש). חלק קטן מהפקודה נשאר בתוקף. לפי החוק הישן, יכול היה בעליה של זכות יוצרים ביצירה להעביר את זכותו, כולה או מקצתה, אם בדרך כלל או בהגבלות, ואם למשך כל תקופת זכות היוצרים או לכל חלק ממנה, עפ"י רישיון. כל העברה או נתינה כאלה חייבו מסמך בכתב. החוק החדש קובע דין דומה.

      • שאלות הבהרה...
        מיקה | 24/06/2009 14:23

        1. אם יצר יצירה מוזמנת, והוא הבעלים הראשון של היצירה, האם ביכולתו להעביר מחצית מזכויות היוצרים למזמין, כך שיהיו בעלים במשותף? או שהעברה של זכויות יוצרים היא העברה מלאה בהכרח? 2. האם תוכל להפנות אותי למקור המחייב מסמך בכתב להעברת זכויות יוצרים גם לפני חוק זכויות יוצרים החדש? המון תודה.

        • מקור העברת זכות יוצרים
          עו"ד יריב קדם | 24/06/2009 15:12

          סע' 5(2) לחוק זכות יוצרים 1911 קובע כדלקמן: "יכול בעליה של זכות-יוצרים ביצירה להעביר את זכותו, כולה או מקצתה, אם בדרך כלל או בהגבלות, לממלכה המאוחדת או לכל מושבה בעלת שלטון עצמי או לכל חלק אחר של מושבות הוד מלכותו שחל עליו חוק זה, ואם למשך כל תקופת זכות-היוצרים או לכל חלק ממנה, ויכול הוא ליתן כל טובת-הנאה בזכות עפ"י רישיון; ואולם כל העברה או נתינה כאלה לא יהא כוחן יפה אלא אם כן נעשו בכתב ונחתמו ע"י בעל הזכות שחלו בה ההעברה או הנתינה או ע"י בא-כוחו המורשה כהלכה." רצ"ב קישור לחוק הנ"ל באתר ויקיטקסט. שימי לב שניתן לבצע העברת בעלות באופן מלא או חלקי, אך אם מבוצעת העברה חלקית של הבעלות, החלקיות מתייחסת לכל חלק של היצירה, לא לחלק מסויים שלה (כגון לאצבע בלבד בציור של יד). כ"כ, יש לעשות הפרדה ואבחנה ברורה וחדה, בין כוונה להעברת בעלות, ובין כוונה לתת רק רשיון שימוש.

          • יחסי עובד מעביד לעניין זכויות יוצרים - החוק הישן
            מיקה | 24/06/2009 15:48

            האם הבעלות ביצירה, בטרם כניסת החוק החדש לתוקף, הייתה של המעביד (על פי תנאי סעיף 34 כיום) או של היוצר שממנו הוזמנה היצירה (על פי תנאי סעיף 35 כיום)? ז"א, האם לפני החוק החדש, יוצר ממנו הוזמנה יצירה הוא הבעלים, וכן עובד שיצר יצירה במהלך עבודותו אזסי המעביד הוא הבעלים הראשון שלה? וכן, מהו המקור החוקי לכך, לפני החוק החדש? תודה.

            • זכויות יוצרים על יצירות שנוצרו במהלך יחסי עבודה
              עו"ד גיא קדם | 25/06/2009 12:52

              לפי הוראות החוק הישן - ככלל, מחברה של יצירה הוא הבעל הראשון של זכות היוצרים בה (למעט ביצירות שעניינן צילומים וכו'). ס' 5(1)(ב) לחוק הישן קבע - אם היה המחבר עובד אצל אדם אחר והיצירה נעשתה תוך כדי עבודתו אצל אותו אדם הרי, באין הסכם הקובע את ההיפך, יהא המעביד הבעל הראשון של זכות-היוצרים. אם היצירה היתה מאמר או איזה חיבור אחר בעיתון, במגזין או בכתב-עת כיוצא בזה, הרי, אם אין הסכם הקובע את ההיפך, שמורה למחבר הזכות למנוע את פרסום היצירה שלא כחלק מעיתון, ממגזין ממכתב-עת וכיוצא בזה. לפי הוראות המעבר של החוק החדש, הוראות סעיפים 34 ו- 35 לחוק החדש לא יחולו על יצירה שנוצרה לפני יום התחילה של החוק החדש, וימשיכו לחול לגביה לעניין זה הוראות הדין הקודם.