זכויות יוצרים ביצירות שפורסמו באינטרנט

  • זכויות יוצרים-האם מותר להעתיק כתבה אם נותנים קישור
    צחי | 19/06/2009 23:05

    האם מותר להעתיק כתבה שהתפרסמה באתר מסוים אם גם נותנים את הקישור לכתבה המקורית? אותה שאלה לגבי ציתותים ו/או שירים. האם מותר להעתיק (לבלוג,פורום,אתר אחר) אם נותנים את הקישור לדף באתר בו הופיע החומר.

    • זכויות יוצרים ביצירות שפורסמו באינטרנט
      עו"ד גיא קדם | 20/06/2009 22:11

      שלום צחי, שאלתך מתחלקת לשתיים: 1. שימוש ביצירה של אחר - לפי החוק שימוש הוגן ביצירה מותר אף בלא קבלת רשות מבעל זכות היוצרים ובלא תשלום תמורה. ככל שעסקינן בשימוש הוגן אין בהכרח חובה ליצור קישור. בכל מקרה יש לוודא שניתן קרדיט הולם ליוצר (אחרת תופר הזכות המוסרית). על פי חוק, שימוש הוגן הינו שימוש למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה בודקים, בין היתר, את: מטרת השימוש ואופיו; אופי היצירה שבה נעשה השימוש; היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה... 2 - הצבת קישור באתר אחד לאתר אחר - שאלת הקישוריות באינטרנט מעוררת שאלות מתחום הקניין הרוחני ומתחום העוולות המסחריות. מאחר והנושא לא התברר די צורכו בפסיקה בישראל אנו מקישים בעניין זה בד"כ מהפסיקה בארה"ב (וגם מאירופה), אם כי גם שם אין בהכרח פסיקה אחידה. ככלל ניתן לומר, שקישור פשוט בד"כ לא יהווה הפרה של זכויות קניין רוחני, בתנאי שהוא נעשה בתום לב, באופן הוגן, תוך מתן קרדיט הולם ומבלי להטעות. סביר להניח, כי קישור כזה גם לא יעלה לכדי עוולה מסחרית. כמובן שקישור לאתר המפר זכויות יוצרים יכול לעלות לכשעצמו לכדי הפרת זכויות. קישור אינטרנט יכול אף להוות כשלעצמו, בנסיבות מסויימות, שימוש הוגן. כדאי גם לשים לב לתנאי שימוש באתר שאליו מקשרים. בהחלט יכול להיות שתנאי השימוש יאסרו על ביצוע קישור ללא הסכמת האתר מראש. מכל מקום, צריך לזכור שישנם סוגים שונים של קישורים – כגון "קישור עמוק" (קישור אל אחד העמודים הפנימיים ולא אל עמוד הבית) או "מסגור" (הצגת אתר אחד בתוך חלון של אתר אחר) – ויש לבחון את נסיבותיו של כל קישור. צריך גם לזכור, שאף אם קישור לא עולה לכדי הפרת זכויות יוצרים אין זה אומר בהכרח שהוא לא עולה לכדי עוולה מסחרית (כגון הטעייה של הגולשים באשר "לזהות" האתר וכו').