תשובה - גניבת עין

  • גניבת עין?
    יגאל | 04/06/2009 21:00

    שלום רב, נא לסייע לי בסוגיה הבא: ישנו אתר אינטרנט שקיים כמספר שנים, ונוסד ע"י פלוני בלבד . עם חלוף הזמן הצטרפו משתמשים רבים ונוסדה קבוצה גדולה מאד של רוכבי אופניים. במשך הזמן הינם מנהלים את חיי שגרתם, ומשתמשים באתר של פלוני, לשם התארגנות לטיולים למנהם, פורום וכו. לפני כשנה הצטרף לקבוצה זו אלמוני, רוכב אופניי - משתמש רגיל, שכעבור תקופה מה, הופיע באמצעי תקשורת. ובמהלך הפרסום של אתרו הוא התנה את עצמו על האתר של פלוני שמוכר וידוע בקרב הציבור, ואף העביר מסר שנמנה עם בעלי/יוצרי האתר.נוסף לכך בנאומו הפרסומי, התנה כי הינו פועל בשמו של פלוני, ואף הביע בשמם של המשתמשים רבים ופלוני את דעתו האישית של אלמוני, מבלי לקבל הסכמה לכך מפלוני ואחרים. חובה לציין, כי האתר של פלוני לא נועד לרווחים כלכליים, להבדיל מאלמוני שהקים את אתרו לשם רווח כלכלי. נוסף לכך אלמוני, אינו נמנה עם בעלי האתר. ואף ידע כי פלוני אינו מסכים להתניית הפרסום לעיל. מכאן השאלה: האם הדבר נחשב גניבת עין? באיזו דרך מומלץ על הפלוני לפעול, על מנת להחזיר את שמו הטוב של האתר והקבוצה? האם כדאי ללכת על תביעות קטנות? או בשיא כוחו להשתמש בחוק עוולות מסחריות אודה על התייחסותך. בכבוד רב

    • תשובה - גניבת עין
      עו"ד גיא קדם | 08/06/2009 13:01

      שלום יגאל, חוק עוולות מסחריות, התשנ"ט – 1999 קובע כמה עוולות שיכולות להיות רלבנטיות (בכפוף לסייגים שלהלן): 1. גניבת עין (א) לא יגרום עוסק לכך שנכס שהוא מוכר או שירות שהוא נותן, ייחשבו בטעות כנכס או כשירות של עוסק אחר או כנכס או כשירות שיש להם קשר לעוסק אחר. (ב) שימוש של עוסק בשמו בתום לב, לשם מכירת נכס או מתן שירות, לא ייחשב כשלעצמו גניבת עין. 2. תיאור כוזב (א) לא יפרסם עוסק מידע ולא יגרום לפרסום מידע, אשר הוא יודע או שהיה עליו לדעת שהוא אינו נכון, לגבי עסק, מקצוע, נכס או שירות, שלו או של עוסק אחר (להלן -תיאור כוזב). (ב) המפיץ פרסום של עוסק אחר או מטעמו הכולל תיאור כוזב, או מי שהחליט בפועל על פרסום תיאור כוזב כאמור, לא יישא באחריות לפי סעיף זה, אלא אם כן ידע שהתיאור כוזב, או שהתיאור כוזב על פניו. 3. התערבות לא הוגנת לא ימנע ולא יכביד עוסק, באופן לא הוגן, על גישה של לקוחות, עובדים או סוכנים אל העסק, הנכס או השירות של עוסק אחר. יחד עם זאת יש לזכור, שלפי ס' 4 לחוק - החובות יחולו על עוסק, אשר עשה את המעשה האסור במהלך עסקו או בהקשר לעסקו, כלפי עוסק אחר אשר נפגע או ניזוק מהפרת החובה, במהלך עסקו או בהקשר לעסקו. מכל מקום, יש לבחון את הנסיבות המלאות (מה בדיוק פורסם, היכן, על ידי מי וביחס למי) ולקבל החלטה איזו מהעוולות - אם בכלל - מתאימה לעניין. יתכן שהפרסומים יהוו לשון הרע מצד המפרסם ולא בהכרח עוולה מסחרית - גם זה עניין שצריך לבחון לפי הנסיבות הספציפיות של הפרסום. לאחר קביעת העוולה ניתן לפנות למפרסם ולדרוש לחדול מפעילות מסויימת, התנצלות, פרסום הבהרה, פיצוי וכו'. בנסיבות מסויימות ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לצו מניעה. כמו כן, חלק מהעוולות מקימות זכות לפיצוי כספי ללא הוכחת נזק. בכל מקרה, כדאי להתייעץ עם עו"ד על מנת להחליט איזו עוולה רלבנטית.