זכויות על זכויות יוצרים

  • זבויות יוצרים לחומר שפורסם באתר
    זמי | 19/05/2009 20:42

    מוניתי לנהל אתר פורומים בנושא מסויים על ידי האיש שהקים את האתר ומתחזק אותו טכנית ובעצם "בעל הבית". במאי 2007 פרסם גולש מאמרים בפורום, על חלקם הוסיף סימון זכויות יוצרים. בפברואר 2008 חתם הסכם עם הוצאה לאור על הוצאת ספר ובו מאמרים אלו ועוד חומר נוסף. הקשר נוצר בין השנים לאחר פרסום המאמרים בפורום שלנו. היום פונה אלי ההוצאה לאור בדרישה להסיר מהפורום את המאמרים שפורסמו בשנת 2007 בטענה כי יש לה זכויות יוצרים. הם צרפו עותק מהחוזה ביניהם לבין המחבר. האם העובדה שהחומר פורסם על ידי המחבר קודם לחתימת ההסכם אינה מבטלת את העילה שבידי ההוצאה לתבוע הסרתו או זכות כלשהיא? האם החומר שפורסם עדיין שייך למחבר למרות שלא הציג שם סימון זכויות יוצרים? האם נכון שיש לו זכות על החומר כי הוא זה שפרסם אותו הראשון? האם נכון שהפורום בעצם שימש תווך לחיבור בין ההוצאה לאור לבין המחבר ויש לנו זכויות לדרוש אחוזים על תיווך?

    • זכויות על זכויות יוצרים
      עו"ד יריב קדם | 21/05/2009 17:26

      אענה עקרונית, מבלי להתייחס למקרה גופו. למקרה גופו יש לפנות ליעוץ פרטני ולהציג את האתר עם הפרסומים. הצגת "חומר" ע"י אדם באתר אינטרנט כלשהו, אינה הופכת את האתר לבעלים של זכויות היוצרים, או כמתווך של החומר לאחרים. אף אם המציג לא ציין כי זכויות היוצרים שלו, זכויות היוצרים אינם אוטומטית של האתר. לפי חוק זכויות יוצרים דהיום, שניכנס לתוקף לפני כשנה, זכויות היוצרים הן של היוצר, כפוף להסכם בין הצדדים, במפורש או במשתמע. גם תקנון אתר יכול להיות הסכם כזה, אך לגבי העברת זכויות יוצרים, או שימוש בהן, או משמעות פרסום באתר, צריך בד"כ שיהיה הסכם מפורש. *הערת מערכת: לקריאה נוספת אודות חוק זכויות יוצרים