תשובה - חוקיות העתקת חדשות

  • חוקיות העתקת חדשות
    ליטל | 23/04/2009 12:37

    שלום רב, אני בעלת פורטל תזונה ויש לי שאלה לגבי חוקיות החדשות באתר. בחלון החדשות אני מצרפת מדי פעם ידיעות עם לינק לאתר שבו פורסמה הידיעה. האם זה חוקי? אם אני מפרסמת כתבה על בסיס כתבה שקראתי באתר מסויים למשל רויטרס ומצרפת לינק האם זה חוקי? תודה, ליטל

    • תשובה - חוקיות העתקת חדשות
      גיא קדם | 23/04/2009 14:03

      שלום ליטל, זכות יוצרים ביצירה לא תחול על רעיונות (שקיבלת מכתבות אחרות) וגם לא על חדשות היום, אך על דרך הביטוי של הרעיון או החדשות ואופן הצגתם תחול זכות יוצרים. לדוגמא – על עצם הידיעה שראש הממשלה קיים מסיבת עיתונאים אין זכות יוצרים. מאידך, על האופן בו הידיעה נוסחה והמלל שלה כפי המופיע בעיתון או באתר חדשותי יש זכות יוצרים. באשר ללינק – בעניין זה יש דעות שונות לכאן ולכאן, וההלכה רחוקה מלהיות חד משמעית. מרבית הפסיקה המובילה בתחום מקורה בארה"ב. ככלל, הדעה הרווחת שם היא, שככל שמדובר על לינק המוביל ישירות אל עמוד הבית של אתר אחר, הרי שהדבר אינו מהווה הפרת זכויות יוצרים. מאידך, יש לבחון גם את תנאי השימוש של האתר שאליו מקשרים – שכן תנאי השימוש באתר עלולים ליצור מגבלה חוזית על המשתמשים באתר מלקשר אליו. כמובן שיש לזכור, שאם האתר אליו מקשרים מפר בעצמו זכויות יוצרים, הרי שהמפנה לאתר המפר יכול בנסיבות מסויימות לחוב באחריות תורמת להפרה. ככל שמדובר על לינקים עמוקים העוקפים את עמוד הבית ומביאים את הגולש אל העמודים הפנימיים שבאתר, הרי שיכולת לצוץ שאלות משפטיות שונות, כגון פגיעה בהכנסות בעל האתר מפרסומות (המוצגות בעמוד הבית) וכו'. מכל מקום, אין בעניין זה הכרעה חד משמעית, וגם אם אין בכך משום הפרת זכויות יוצרים הדבר יחול להקים עילות משפטיות אחרות (נזיקיות וכו'). למען הסדר הטוב ועל מנת שלא לקחת סיכונים מיותרים, המלצתי היא לקבל את אישורו של האתר שאליו מפנים ולהגיע עימו להסדר כתוב. דבר אחרון – לעניין כתבות שקראת – ככל שאת מצטטת כתבות חשוב להקפיד על מתן קרדיט הולם לכותב ולמקור הפרסום. זכרי גם, שהחוק קובע ששימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות וכו'. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה, יישקלו, בין השאר כל אלה: (1) מטרת השימוש ואופיו; (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש; (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.