עבודה מוזמנת

  • שימוש לא ברשות
    bassa | 04/06/2008 15:44

    שלום. לא מזמן ביצעתי עבודת גרפיקה ומיתוג עבור חברה. בשל הצעת מחיר שהשתנתה בהתאם לכמות עבודה שהשתנתה הכל התפוצץ, לא שולם לי ולא השלמתי את התהליך. כעת, החברה עומדת להשתמש בחומר שלי. שתי שאלות: 1 - האם היא רשאית להשתמש בחומר בטענה כי לא רציתי להמשיך? 2 - במקרה ואתבע על הפרת זכויות, למה אני זכאי בתביעה כזאת פרט לתשלום עבור עבודתי? אשמח לחוות דעת תודה

    • עבודה מוזמנת
      עו"ד יריב קדם | 22/06/2008 21:57

      לטובתך עומדת הטענה שלא שולמה לך תמורה בגין עבודה שהוזמנה, ולכן זכויות היוצרים והזכויות המוסריות ביצירה הינן שלך. כנגדך תעמוד בוודאי טענה של הפרת חוזה, ו/או ניהול מו"מ שלא בתום לב, ו/או קיום הסכם שלא בתום לב. אם תתבע, אתה זכאי לטעון שהחברה אינה זכאית לעשות שימוש ביצירה שזכויות היוצרים בה לא עברו לחברה, עקב אי תשלום המהווה תנאי לקיום זכויות יוצרים בעבודה/יצירה שהוזמנה.

      • הזמנת עבודה גראפית כולל יצירת קונספט
        שאולי | 28/06/2008 12:40

        האם לאחר שמעצב גרפי יצר עבורי לוגו וקונספט לעסק, שילמתי לו את מלוא הסכום, היצירה שלו כרגע שייכת לי ואני יכול לבקש ממנו את הקובץ המקורי כדי להמשיך להשתמש בו עבור מוצרים נוספים שישרתו את העסק שלי?

        • בעלות בזכות יוצרים
          עו"ד יריב קדם | 01/07/2008 06:49

          לפי החוק החדש (בתוקף מ- 25/5/08), הבעלות על יצירת הלוגו והקונספט היא לכאורה של המעצב, אלא אם הוסכם אחרת במפורש או במשתמע. התוצאה, בהעדר הסכם מפורש, היא לא ברורה. האם חל הכלל, שהיצירה היא של המעצב? או שמא, הואיל ומדובר בעסק, העסק רשאי לעשות מדי פעם בפעם שימושים נוספים ואף התאמות בלוגו ובקונספט כיוון שציבור הלקוחות של העסק נסמך עליהם ואלו מייצגים את המוניטין של העסק? הדבר הרצוי הוא לגבש הסכם בכתב בינך לבין היוצר המבהיר כי כל הזכויות הועברו לעסק, במלואן. עדיף הסכם מאוחר מאשר בכלל לא. מעשית, אתה יכול לבקש את קובצי המקור מהמעצב. אם יתן לך, עליך ליזום הסכם דקלרטיבי מתאים. אם לא לא יתן לך, או יתנה את העברת הזכויות בתשלום נוסף (בסך הכל כנראה מגיע לו...), נסה ליזום הסכם רכישה של הזכויות תמורת התשלום שתסכימו עליו. על ההסכם לכלול התייחסות הן לזכויות יוצרים והן לזכויות מוסריות (כדי למנוע דרישה שהשם שלו יופיע, למשל, על הלוגו של העסק, כמעצבו...), ועוד. *הערת מערכת: לקריאה נוספת אודות חוק זכויות יוצרים