חוזה פיתוח וקניין רוחני

  • חוזה עבודה המגביל את הקניין הרוחני
    דודי יתום | 28/01/2008 02:49

    שלום, קיבלתי לידי חוזה עליו אני מחוייב לחתום באם לא אני עלול לאבד את משרתי. החוזה מכיל את הסעיף הבא: "כל הזכויות לרבות הזכויות הקניין הרוחני לסוגיהן, בלכ המצאה, מוצר, תהליך, פיתוח, שיפור, רעיון, יצירה, נוסחה, קוד, מסקנה, תגלית, ממצא או מידע, בין אם הם ניתננים להגנה כפטנט או בזכויות יוצרים ובין אם הם ניתנים לרישום ובין אם לוא, אשר אייצר אפתח או אגלה בין בעצמי ובין יחד עם אחרים, תוך כדי ו/או בקשר עם השירותים או העבודות (להלן: "תוצרי שירותים ו/או עבודות") יהיו קניינה הבלעדי של החברה." אצייין כי זאת עבודה חלקית וכי אני סטודנט העוסק בפיתוח. אני חושש שמא פרי מחשבתי עלול בעתיד להילקח ממני על סמך חוזה זה. האם חוזה זה חוקי למרות שפוגע בזכות הקניינית שלי וכמו כן חופש הביטוי שלי? *הערת מערכת: לקריאה נוספת אודות חוק זכויות יוצרים

    • חוזה פיתוח וקניין רוחני
      עו"ד יריב קדם | 28/01/2008 09:50

      אין ספק שזכותה של החברה לשמור על הקניין הרוחני שלה, וחובתך להענות לכך. חוקי הקניין הרוחני כוללים הוראות שונות לפיהן המעסיק הוא הבעל הראשון של זכויות היוצרים, או הבעלים של כל המצאה וכו'. הסעיף שציינת מרחיב את ההגנה בכך (1) שהוא כולל את כל ההיבטים של הקניין הרוחני, (2) מתייחס ל"תוך כדי ו/או בקשר עם" במקום, כמו בחוקים רבים "תוך כדי ועקב" כתנאים מצטברים. גם הביטוי "בקשר" רחב יותר מ"עקב". אני סבור שהנוסח לגיטימי כאשר מדובר בעובד במשרה מלאה. כנראה שהנוסח גורף מדיי עבורך עקב עבודתך בפיתוח במקום עבודה אחר. על מנת לא להפר הסכם, עליך לשקול ברצינות רבה להודיע לחברה שאליה אתה עומד להיכנס על הבעייתיות ולסייג את הסעיף לגבי אותן נקודות שאתה רשאי להיות חופשי בהן. אם לא תגיעו לעמק השווה, אתה צריך לשקול האם לכבד את התנאי הגורף (והמובן בסך הכל. הקניין הרוחני של החברה הוא ציפור נפשה), או שלא לעבוד שם. בהצלחה. *הערת מערכת: לקריאה נוספת אודות חוק זכויות יוצרים