תשובה

  • זכויות יוצרים או מדגם להגנה על עיצוב תכשיטים?
    דורון | 30/12/2007 21:33

    שלום, אנחנו מעצבי תכשיטים, סיימנו ממש עכשיו קולקציה ראשונה שמיועדת למכירה בעיקר בארה"ב. הכוונה היתה להעלות תמונות של העיצובים לאתר אינטרנט שמוגן בסיסמא ולתת את הסיסמא האמורה לבעלי חנויות שאצלם אנו מעוניינים למכור, על מנת לעניין אותם במוצרים. הכוונה היתה לפנות לבעלי החנויות כבר בשבוע הבא, כאשר למיטב הבנתי רשימת זכויות יוצרים אינה דחופה וניתן לעשותה גם אח"כ. היום קיבלתי עצה לפיה לשם הגנה על עיצוב התכשיטים יש לרשום מדגמים ולא זכויות יוצרים, שכן האחרונות "לא שוות כלום". אני מבין שלא ניתן לרשום בישראל גם זכויות יוצרים וגם מדגם. רציתי לשאול האם אכן מדגם מתאים יותר להגנה על עיצוב תכשיטים? שהרי במחשבה ראשונה זכויות יוצרים טובות הרבה יותר - מחזיקות המון שנים, בניגוד למדגם. אשמח גם לשמוע אם התשובה לשאלה הנ"ל נכונה גם לגבי ארה"ב, שהרי זהו השוק העיקרי בו ההגנה על העיצובים חשובה ביותר. תודה רבה רבה מראש, דורון

    • תשובה
      עו"ד יריב קדם | 12/01/2008 20:53

      על תכשיט שהוא יצירת אומנות חדשה ניתן להגן בזכויות או במדגם, אך לא ניתן להגן בשניהם יחד. לכל אחת מהזכויות יתרונות וחסרונות. לדוגמא, הגנת זכויות יוצרים היא מפני העתקה בפועל, בעוד שבמדגם ההגנה היא על צורה זהה או דומה, אף אם לא בוצעה העתקה בפועל. מאידך, הגנת מדגם מוגבלת ל- 15 שנה, בעוד שהגנת זכויות יוצרים היא לתקופת חיי המחבר ועוד 70 שנה. אם מדובר בשכפול של יצירה למספר רב של עותקים, ההגנה המתאימה יותר היא של מדגם ככל הנראה. הגנת המדגם היא טריטוראלית, וכך גם נמדדת חדשנותה. ממליץ שתקבל יעוץ פרטני לפני קבלת החלטה.יש לקבל את ההחלטה לפני חשיפת היצירה. חשיפת היצירה בישראל לא תאפשר לקבל עליה מדגם בישראל, אלא רק בזכויות יוצרים.