ייעוץ רפואי ב"מסדרון"

  • זכויות של רופא
    דאני | 03/10/2009 14:03

    בעלי הוא רופא בכיר ומצליח. אחת לכמה זמן קורה ששכנים, חברים או קרובי משפחה באים להתייעץ איתו על בעיות רפואיות שונות שלהם, אולי כדי לחסוך בכסף או כי התור שלהם לרופא הוא בעוד שבוע שבועיים והבעיה הרפואית שלהם מטרידה אותם בינתיים, ללא תשלום ומבלי שהיעוץ הוגדר ע"י אף אחד כיעוץ רפואי אלא כאילו בתור חבר הוא מייעץ להם. ישנם 3 דברים שמטרידים אותי בקשר לכך: 1. אם יקרה שמישהו מהם יראה את עצמו נפגע מהיעוץ שקיבל מבעלי, למשל הוא יגיע למסקנה שהיעוץ שקיבל לא טוב אחרי שפעל לפיו ובריאותו נפגעה, האם יוכל לתבוע את בעלי? 2. אם אחד ממכרינו או קרובי משפחתנו בא להתייעץ איתו כך בביתינו ואני שומעת באקראי את השיחה, אם בטעות אני מספרת חלק ממה ששמעתי לקרוב משפחה אחר של אותו המכר, למשל להורים שלו, האם נפגעת כאן סודיות רפואית? בהתחשב בעובדה שלא היה כאן יעוץ רפואי במסגרת עבודתו של בעלי אלא פנו אליו בתור חבר או קרוב משפחה. 3. האם בכלל מותר לרופא לייעץ לחברים וקרובי משפחתו?

    • ייעוץ רפואי ב"מסדרון"
      עו"ד אסי לביא-צוקרמן | 04/10/2009 10:02

      השאלות שאת מעלה הן בהחלט שאלות חשובות ביותר ובמקומן. כשבעלך מייעץ לחברים ומכרים הוא נוטל על עצמו אחריות לטיב היייעוץ ולתוצאותיו. הדברים אינם פשוטים וחד משמעיים וברור שבנסיבות מיוחדות יש לתת גם משקל לכך שאותם מכרים פנו אליו ב"מסדרון". אבל נניח תרחיש למשל שחבר מספר לבעלך שהוא סובל זמן רב מכאבי בטן ומיציאות דמיות ובעלך אומר לו שזה שום דבר וממליץ לו על תרופה. כעבור מספר שנים מתברר שלאותו מכר גידול בקיבה ומצבו סופני. במקרה כזה בהחלט תתכן תביעה נגדו שסיכוייה לא מבוטלים. ברור שבעלך, כרופא, יכול לנקוט אמצעי זהירות ולהמליץ לכל מי שפונה אליו המשך בירור רפואי מסודר, אבל כל ייעוץ שנותן עלול להוות בסיס לתביעה נגדו. לשאלתך - אין איסור לייעץ למכרים, אך יש לזכור שאחריותו כרופא בהחלט עשויה לחול על ייעוץ מסוג זה. מה עושים? כעורכת דין שלא אחת נשאלת על שאלות מקצועיות בחוגים חברתיים אני נוהגת להשיב תשובות כדלקמן: 1. אם השאלה איננה בתחום מומחיותו אני מבהירה זאת ולא משיבה; 2. אם השאלה בתחום התמחותי - אני משיבה וממליצה על פגישה מסודרת; במקרה של בעלך הייתי ממליצה בכל עניין בו נשאל להציע למכר ששואל לפנות לרופא מומחה/רופא משפחה לבדיקה וייעוץ. בהצלחה!