הפורום סגור למשתמשים רשומים בלבד להרשמה לחץ כאן

פגיעה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו

  • האם המל"ל עובר על חוק יסוד כבוד האדם וחירותו
    מדור | 17/12/2008 23:49

    התבקשתי לסייע לאשה למלא טופס תביעה לגמלה להבטחת הכנסה ושם אשה או גבר צריכים לחתום על כתב ויתור על סודיות שאומר כך: "אנו החתומים מטה , נותנים בזה רשות לכל עובד רפואי ו/או מוסד רפואי ו/או לכל עובד בתחום הסוציאלי או הסיעודי ו/או לכל מוסד בנקאי או עובד של מוסד בנקאי למסור למוסד לביטוח לאומי......ו/או על כל מחלה שחלינו בה בעבר או שאנו חולים בה כעת וכן פרטים על חשובונת הבנק שלנו וזאת בקשר לתביעה לקבלת גמלהלהבטחת הכנסה שהגשנו. אנו משחררים אתכם בזה מחובת השמירה על הסודיות בכל הנוגע למצבנו הבריאותי ו/או השיקומי ו/או הסוציאלי ו/או הסיעודי ובכל הנוגע לחשובונות הבנק שלנו, ולא תהיה לנו כל טענה או תביעה אליכם בגין מסירת המידע כמפורט לעיל למוסד לביטוח לאומי. נשאלת השאלה: מדוע אדם ששילם כל חייו ביטוח לאומי , וזקוק בתקופה קשה בחייו להשלמת הכנסה, כדי לקבל את הכמה שקלים הנוספים, צריך לשחרר את המל"ל מחובת השמירה על הסודיות על רשומותיו הבריאותיות ו/או הכספיות , האם לא די בכך שהוא מרשה למל"ל לעיין בהם על מנת לקבוע אם יש לו זכאות לגימלה, מדוע צריך לחייב אותו לשחרר את המל"ל מהחובה לשמור על רשומותיו, מה כל כך קשה למל"ל לשמור על הסודיות של דברים אישיים של הבן אדם, בפרט כשיש כל כך הרבה כסף בקופת המל"ל ולא נותנים לקשישים ולנכים ולמעוטי ההכנסה לחיות בכבוד צריך גם לזלזל ברשומות שלהם? חוק יסוד כבוד האדם וחירותו אומר:\ סעיף 7. א. כל אדם זכאי לפרטיות ולצנעת חייו. ד. אין פוגעים בסוד שיחו של אדם או בכתביו או ברשומותיו. סעיף 11 . כל רשות מרשויות השלטון חייבת לכבד את הזכויות שלפי חוק זה .

    • פגיעה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו
      עו"ד תמר פישהוף | 18/12/2008 10:21

      שלום רב, אתה מעלה בפנייתך נקודה כואבת ונכונה- מדוע נדרש אדם לוותר על פרטיותו בנושאים האישיים ביותר: בריאותו ומצב חשבון הבנק שלו עבור בקשה למוסד לביטוח לאומי? הפלישה לפרטיות נתפשת כמעין עונש- אם אתה רוצה לקבל כסף מהמל"ל, וותר על זכותך הבסיסית לפרטיות על מנת שנוכל לפשפש בקרביך ולראות האם בקשתך מוצדקת. אני מסכימה אתך שמבחינה רגשית, האדם שהגיע למצוקה כלכלית ונאלץ לבקש עזרה כאילו נענש פעמיים אל מול דרישה כזו, אך מבחינה חוקית העניין מורכב יותר-כדי להוכיח פגיעה בזכות יסוד המוגנת ע"י חוק יסוד יש מס' מבחנים אותם צריך לעבור, אשר אחד מהם בוחן את מידת הפגיעה והאם היא סבירה ביחס לאמצעי אשר לשמו נתבקשה. במקרה הנדון, הרי שיש הגיון בלחשוף את פרטי חשבון הבנק שלך כאשר אתה מבקש עזרה כלכלית ופרטים רפואיים כאשר אתה מבקש תמיכה עקב בעיה רפואית.

      • טענתי היתה שונה - המל"ל יכול לפשפש ולחטט זאת זכותו
        מדור | 18/12/2008 18:20

        כדי לקבוע זכאותו של אדם עליו לעיין בכל הרשומות , אכן כך, השאלה מדוע אדם צריך לשחרר את המל"ל מהחובה לשמור על הרשומות לאחר שחיטט וביקש מכל הגורמים את המידע שהיה דרוש לו, לקבלת ההחלטה בעניין התביעה להשלמת הכנסה, מדוע לאחר מכן הרשומות צריכות להיות הפקר, כי ברגע שאדם חותם שהוא מ ש ח ר ר את המל"ל מחובה כזאת הוא בעצם נותן למל"ל אפשרות להפקיר את רשומותיו לאחר שהמל"ל כבר קיבל את המסקנה הנדרשת באשר לתביעה להשלמת הכנסה. את הפסקה השניה היה לדעתי צריך לשנות .

        • לגבי הפסקה השניה
          עו"ד תמר פישהוף | 18/12/2008 18:59

          אני קוראת רק את הציטוט שאתה הבאת, מכיוון שלא הפנית לטופס המקורי. לפי מיטב הבנתי, חובת הסודיות אשר המל"ל פוטר עצמו ממנה היא ביחס לבקשה הספציפית, גם בפסקה השניה. אם אתה צודק, והדרישה להסרת הסודיות בטופס היא מכאן ועד עולם הרי שהיא באמת פוגעת בזכות הפרטיות, אך קשה לי לומר זאת בוודאות כשהטופס המקורי כולו אינו מול עיניי.