החוכמה להיות חכם לא להיות צודק

  • אחד השותפים מבקש למכור הכל
    פז דוד | 14/11/2009 16:46

    אימי ואחותה (דודתי) קיבלו בירושה לפני שנים רבות 2 בתי דירות בת"א ובנוסף דירות אחרות בחלוקה שווה (חצי חצי) על הכל. במשך השנים הן החליפו ביניהן בעלויות על חצי דירה בכל פעם כדי שתוכלנה למכור כל אחת כרצונה כשתזדקק. כיום הדודה כבר אינה מתפקדת וניהול חלקה בידי אחד מבניה שמעוניין למכור את כל מה שנשאר והינו עדיין רכוש משותף. שאלתי האם יוכל להכריח אותנו למכור כנגד רצונה של אימי שמתפרנסת מהשכרת הדירות?

    • החוכמה להיות חכם לא להיות צודק
      ofer309 | 14/11/2009 22:08

      כנס למו"מ עם בן דודך. אם אתה חושש למעורבות רגשית הפקד את המו"מ בידי עו"ד שהתמחה בליטיגציה. איך תדע שהגעת לאחד כזה ?ראשית בהצהרה שנית בחן מה המצב הרצוי ביותר ושאל אותו איך בכוונתו לממש את ההגעה למצב הרצוי.

      • אחד השותפים מבקש למכור הכל
        פז דוד | 14/11/2009 23:06

        תודה רבה על התגובה המהירה, לא הבנתי את התשובה. בסה"כ רציתי לברר אם החוק אומר שבמידה ואחד השותפים רוצה למכור אין לאימי ברירה אלא למכור , או שאפשר להתנגד ולהגיד לו שימכור את חלקו שלו כך שיהיה לה שותף חדש. לא הגיע מצב שצריך להיות חכם ולא צודק (או שאולי כן ולא הבנתי) הויכוח טרם החל ועדיין אין בכלל משא ומתן , בסה"כ מבקש לדעת מה האופציות במסגרת החוק.

        • הבהרות
          ofer309 | 15/11/2009 07:05

          במצב של חוסר הסכמה (אם יקרה) דרכי הפעולה האפשריות הן א. בוררות ב. פניה לערכאות מצב א במקרה זה לא רצוי כך נשאר מצב ב' מצב כזה בדרך כלל גורם ששיקול הדעת המחייב יהיה של צד ג' (שופט) שיחליט לממש את הנכס. לא ברור מה המצב הרצוי לך אבל החוכמה היא להקדים תרופה וליזום, לא לחגות ליוזמה של הצד השני.

          • אחד השותפים מבקש למכור הכל
            דוד פז | 15/11/2009 09:00

            תודה לתשובתך המלומדה, נראה לי שאבקש מאימי לקחת שמאי שיעריך את מחירו של כל פריט ופריט ברכוש (כל דירה וכל חנות). אח"כ אנסה להציע לבן דודתי להתחלף בחלקים מהרכוש כך שלכל אחות יהיו שוב חלקים שלמים והאחת (הדודה) תוכל למכור את מה שיהפוך להיות של דודתי בלבד והאחרת (אימי) תוכל להמשיך ולהתפרנס מהחצי שישאר שלה. השאלה הגדולה איך לעשות זאת תוך הימנעות מתשלומי מיסים ענקיים? האם מכירה ללא תמורה האחת לאחותה והשניה לאחרת יפתור זאת???

            • כל פניו ובהנחה שמדובר באותו שווי
              ofer309 | 15/11/2009 11:43

              על פניו זה פותר את הבעיה חשוב להצטייד בחוו"ד שמאי שיאשר ששווי הנכסים המועברים לצרכי מימוש (בדגש על צרכי מימוש) זהים. כאסמכתא

              • אחד השותפים מבקש למכור הכל
                דוד פז | 15/11/2009 14:20

                עדיין לא הבנתי אם פתרון זה של "החלפת רכוש" , מונע את הצורך בתשלום מיסים, כאשר למעשה הפעולות הן מכירות ללא תמורה. אם כן, אכן זה פתרון בתקוה שנגיע להבנות.

                • חשוב שתבין
                  ofer309 | 15/11/2009 16:16

                  לפקיד השומה יש בחוק (סעיף 87 לפקודת מס הכנסה) סמכות להתעלם מעיסקאות מסויימות אם הוא נוכח שעסקה מסויימת היא מלאכותית בדויה או שכל כוונתה להימנע מתשלום מס על כן חשוב להצטייד באסמכתא מגבה משמאי בלתי תלוי בדבר שווי הנכסים למימוש ולהראות שהנכסים המועברים ללא תמורה היו שווים בינהם. זה הדרך להימנע מתשלום מסים (מש"חים מס שבח)

                  • יזמות עסקית - אחד מהשותפים מבקש למכור הכל
                    עו"ד תומר יפת | 15/11/2009 17:12

                    דוד שלום, לשאלתך, ישנה זכות לדרוש פירוק שיתוף במסגרת בית המשפט. באופן מעשי, ניתן לבצע תכנון מס לגיטימי כדי להימנע מהחבות במס במסגרת העברת הזכויות ללא תמורה. הדבר דורש קבלת מלוא הפרטים על הנכסים ותכנון מתאים. בהצלחה, עו"ד תומר יפת מנהל פורום יזמות עסקית